Avià explica les seves accions d'estalvi energètic a Europa

08/06/2018 - 16:38

L’Ajuntament d’Avià ha estat un dels convidats a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible (EUSEW), que s’ha celebrat a Brussel·les entre el 5 i el 7 de juny i ha estat organitzada per la Comissió Europea.

El regidor avianès de Sostenibilitat, Josep Subirana, hi va explicar el model d’estalvi energètic que des de fa anys segueix Avià i les diferents accions pioneres al país que haurien de servir d’exemple a molts països de Catalunya, Espanya i Europa.

Subirana va coincidir amb l’exconsellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Meritxell Serret, que viu a Bèlgica, exiliada. De fet, tant el regidor avianès com l’exconsellera portaven un llaç groc al pit i, fins i tot, Subirana va demanar de fer uns instants de silenci abans de començar la seva ponència. “Crec que s’havia de denunciar la repressió civil que viu Catalunya. A alguns ponents els va xocar, però en general es va respectar bastant”, explica.

A banda del regidor d’Avià, representants de dues regions de Lió (França) i el Piemont (Itàlia) eficients energèticament també van explicar el seu model. Davant, hi havia un centenar llarg de funcionaris de la Unió Europea, reporters internacionals i tota mena d’agents del continent involucrats en l’estalvi energètic.

Per a Subirana, és “molt interessant” que Avià sigui convidat en conferències com a aquesta i és “símptoma que s’estan fent les coses bé”. Malgrat tot, el regidor va aprofitar la conferència per posar de relleu que, a vegades, les nacions són “el coll d’ampolla que dificulta el desplegament de les polítiques europees a nivell municipal”.

En aquest sentit, Subirana va posar de relleu que, des d’Europa, s’estan impulsant reformes que vetllen per l’estalvi energètic i la sostenibilitati “molts municipis estan interessats en desplegar-les però calen més facilitats per part dels països”.

Entre d’altres temes, el regidor d’Avià va parlar l’estalvi municipal que ha aconseguit el municipi gràcies a les accions sostenibles, les subvencions als vilatans que contractin energia verda o les modificacions de les ordenances per facilitar obres sostenibles. A banda, Subirana va recalcar que Avià ja treballa en un canvi del POUM per facilitar el desplegament de la llei del canvi climàtic que s’ha impulsat des d’Europa.

Després de la conferència a l’EUSEW, Subirana va visitar l’eurodiputat Jordi Solé, que es va interessar pel tema i es va comprometre a cooperar en la difusió del model avianès i a fer que més pobles s’emmirallin en les accions sostenibles que s’impulsen des d’Avià.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Josep Subirana, regidor d'Avià, ha retornat els dos premis

Els Premis EUSEW 2019 de la Setmana Europea de l'Energia reconeixen el paper crucial del sector privat i públic, les ONG, les autoritats nacionals i locals en treballar cap a una Europa neutra per al clima. Els premiats es divideixen en cinc categories: Compromís, Lideratge, Innovació i Joventut, a més del Premi Ciutadà 2019 que han decidit els votants de tot Europa. El municipi d'Avià ha estat premiat en dues d'aquestes cinc categories pel seu Lideratge i en el Premi Ciutadà.
Notícia

La competició dels Premis a l'Energia Sostenible de la UE (EUSEW Awards) reconeixen una innovació destacada en eficiència energètica i energies renovables. Es seleccionaran 12 finalistes entre una llista dels projectes més reeixits de l'any per obtenir una energia neta, segura i eficient. S'han seleccionat 12 projectes com a finalistes entre una llista dels projectes més reeixits de l'any per obtenir una energia neta, segura i eficient i podeu ajudar a decidir-ne el guanyador al Premi Ciutadà. L'únic municipi català finalista és Avià amb el projecte Avià per un bon clima.

 

Notícia

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica. La campanya, que arriba a la cinquena edició, es farà durant aquest mes de febrer a cinc equipaments municipals. Enguany la campanya afegeix l’objectiu de sensibilitzar sobre l’emergència climàtica

Butlletí