Alliberats més de 600 tritons del Montseny al seu hàbitat natural

24/05/2024 - 18:00

En les darreres setmanes, s’han alliberat a diferents torrents del Parc Natural del Montseny 620 exemplars de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), una espècie catalogada en perill crític d'extinció i endèmica de Catalunya.

En concret, s’han alliberat 354 exemplars joves i 266 larves en diferents torrents del Montseny. Amb aquestes noves reintroduccions, ja són més de 3.000 els exemplars alliberats al seu hàbitat natural des del 2010.

Els exemplars de tritó provenen del Zoo de Barcelona, els centres de fauna de Torreferrussa i del Pont de Suert de la Generalitat de Catalunya, el Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC) i el Zoo de Chester, tots amb programes propis de cria i creixement de les larves d’aquest amfibi. Aquesta acció s’emmarca en el projecte europeu Life Tritó Montseny.

A més del tritó del Montseny, el Zoo participa en projectes per reintroduir a la natura la tortuga de rierol (Mauremys leprosa), la tortuga mediterrània (Testudo hermanni), el fartet (Aphanius Iberus), el ferreret (Alytes muletensis), el turó europeu (Mustela putorius) i l’ibis ermità (Geronticus eremita), entre altres.

 

Ampliació de l’àrea de distribució de l’espècie

L’objectiu de la cria en captivitat i la posterior reintroducció de tritons del Montseny és, d’una banda, mantenir un reservori genètic que garanteixi el futur de l’espècie; i de l’altra, ampliar la seva àrea de distribució que, actualment, es limita a vuit torrents del Parc Natural del Montseny, que sumen aproximadament 12 quilòmetres lineals.

Des de l'any 2010 s’han alliberat animals en vuit torrents i, tot i que encara és aviat per confirmar la consolidació de totes aquestes noves poblacions, sí que es pot afirmar que l’increment de la distribució de l’espècie és una de les mesures més efectives per garantir la seva recuperació.

La tasca contínua de totes les institucions implicades al projecte i els seguiments realitzats al llarg d’aquests anys també ha permès constatar la bona evolució, al medi natural, dels tritons nascuts en captivitat. Això referma les possibilitats de supervivència dels exemplars reintroduïts.

 

Un amfibi endèmic del Montseny i en situació de vulnerabilitat extrema

Les primeres poblacions de tritó del Montseny van ser descobertes el 1979 per atzar i, inicialment, es va pensar que pertanyien a una espècie molt semblant i propera, el tritó pirinenc (Calotriton asper). A finals de 2005, alguns estudis científics de morfologia i genètica van poder establir que aquestes poblacions eren, en realitat, una altra espècie que havia passat desapercebuda per a la ciència durant dècades degut a la seva raresa. Des de la seva identificació, el tritó del Montseny es troba en perill crític d'extinció i és l'amfibi més amenaçat d'Europa Occidental.

Fruit d’aquesta situació, el 2007 es va iniciar el programa de cria en captivitat de l’espècie al Centre de Fauna de Torreferrussa i el 2015, el Zoo de Barcelona, la Generalitat, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i Forestal Catalana van impulsar un pla d'acció per millorar la conservació dels hàbitats i assegurar la supervivència d'aquesta espècie endèmica del Montseny.

Aquest pla va optar al programa d’ajuts europeu LIFE, que entre el 2017 i el 2022 va permetre desenvolupar el projecte LIFE Tritó Montseny amb l’objectiu de resoldre les principals amenaces de l’espècie i el seu hàbitat i garantir-ne la seva protecció i conservació.

 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

El primer catàleg d'abelles del Parc Natural del Montseny identifica 274 espècies

Notícia

L’Atles de Biodiversitat de Barcelona ja incorpora dades de crustacis i mol·luscs gràcies a la ciència ciutadana. Les dues noves capes han estat creades íntegrament amb dades ciutadanes recollides per l’ICM-CSIC, que el 2021 va permetre també afegir la capa de peixos a la guia.

Butlletí