Actuacions de millora al Parc Fluvial del Riu Ripoll

03/03/2017 - 09:09

Millorar i preservar l’entorn natural del riu Ripoll, així com la defensa activa de l’espai agrícola, forestal i natural de la zona és un dels objectius bàsics de l’Ajuntament de Barberà del Vallès. 

Per aquest motiu, la regidoria de Territori i Medi Ambient del consistori ha realitzat diferents actuacions al riu i el seu entorn per tal de mantenir, millorar i adequar l'espai verd més gran de la ciutat, uns treballs que tindran continuïtat durant aquest 2017, amb el projecte de senyalització informativa i la reparació de camins.

A banda del manteniment general de l'espai, amb desbrossament, tall de branques que obstaculitzaven el camí, retirada de residus, i delimitació de camins, entre altres. també s'ha intervingut en l'estabilització de talussos i de punt d'excavacions paleontològiques i la millora de l'observatori dels aiguamolls del Molí Vermell. Pel conjunt  de totes aquestes actuacions s'han destinat 47.491,89€ del Pressupost Municipal.

Estabilització de talussos i entorn de les excavacions paleontològiques del Parc Fluvial

Durant el tercer trimestre de l’any 2016 es van iniciar els treballs d’estabilització de talussos i entorn de les excavacions paleontològiques del Parc Fluvial del riu Ripoll per tal d’evitar processos erosius. Aquests treballs s’han basat en tasques de reperfilat, protecció i estabilització de talussos, arranjament dels trams del camí del riu afectats per les excavacions i construcció d’un petit mirador amb escala i plataforma de fusta.

Millora de l’observatori dels aiguamolls del Molí Vermell i el seu entorn

Per tal de millorar l’observatori d’aus creat l’any 2010 i oferir a la ciutadania la possibilitat d’aproximar-se, observar, fotografiar i, en definitiva, conèixer les diferents espècies de fauna amb les que compta el Ripoll, s’han realitzat treballs de restauració de l’observatori dels aiguamolls del Molí Vermell per dotar-lo d’un disseny òptim i més accessible a les persones.

Entre les accions realitzades en destaquen el muntatge d’un sostre i sòl adequat, instal·lació de bancs així com diferents tasques d’adaptació de l’entorn. També s’han creat illes flotants vegetals per afavorir el repòs la nidificació i la cria d’aus i millorar i conservar l’ecosistema i ampliar la biodiversitat de la zona.

En aquests aiguamolls, es poden veure espècies d’aus com el bernat pescaire (ardea cinerea), la polla d’aigua (gallinula chloroporus), el martinet blanc (egretta garzetta), el corriol petit (charadrius dubius), el cabusset (tachybaptus ruficollis) i el blauet(alcedo athis).

Des de la regidoria de Territori i Medi Ambient us animem a visitar i gaudir de tot el Parc Fluvial del Ripoll, amb respecte per l'entorn i la flora i fauna existent a la zona, i en particular, a respectar el silenci quan estiguem dins i a l'entorn de l'observatori.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
L'ACA i el Consorci Besòs Tordera treballen per salvar la fauna afectada per l’incendi
 

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i 11 municipis de la llera del Besòs, s’han reunit avui per avaluar els efectes produïts al riu Besòs per l’incendi de dimecres en una fàbrica de Montornès. Les administracions s’han compromès a tirar endavant un pla de xoc immediat per recuperar la biodiversitat del riu Besòs i fer seguiment de les responsabilitats legals que se’n puguin derivar. L’ACA ja va declarar l’emergència al riu Besòs a causa de la contaminació fruit de l'incendi.

Notícia

L’interès dels municipis per la proposta actual d’ampliació es va materialitzar la tardor de l’any passat, amb les primeres reunions entre els cinc ajuntaments del sud del Parc: Castellar del Vallès, Matadepera, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls.

Notícia

Durant el mes de juny s’ha dut a terme la darrera tanda de mostrejos per avaluar la qualitat de l’aigua del riu Besòs arran de l’incendi a les instal·lacions de l’empresa Ditecsa, a Montornès del Vallès, produït a mitjan desembre de 2019.

Butlletí