11 milions de persones van ser ocupades en el sector de les renovables a tot el món durant 2018

Font: IRENA

06/07/2019 - 08:00
Fot: revistaenergia.pe

Onze milions de persones van ser ocupades en el sector de les energies renovables a nivell mundial en 2018, segons el més recent estudi de l'Agència Internacional d'Energies Renovables (IRENA), en contrast amb els 10.300.000 de llocs de treball en renovables registrats el 2017.

Onze milions de persones van ser ocupades en el sector de les energies renovables a nivell mundial en 2018, segons el més recent estudi de l'Agència Internacional d'Energies Renovables (IRENA), en contrast amb els 10.300.000 de llocs de treball en renovables registrats el 2017.

A mesura que més i més països produeixen, comercialitzen i instal·len tecnologies d'energia renovable, l'última edició de l'informe Energies renovables i Ocupació - Balanç Anual indica que els llocs de treball en renovables van créixer al seu nivell més alt tot i que mercats clau, com ara la Xina, van experimentar un creixement més lent.

La diversificació en la cadena de subministrament d'energies renovables està canviant l'àmbit geogràfic del sector. Fins fa poc, les indústries renovables estaven relativament concentrades en uns pocs mercats claus, com la Xina, Estats Units i la Unió Europea. No obstant això, cada vegada més, els països de l'est i sud-est asiàtic han emergit al costat de la Xina com exportadors clau de panells solars fotovoltaics (FV). Països com Malàisia, Tailàndia i Vietnam van tenir un major creixement en el nombre de llocs de treball l'any passat, el que va mantenir a Àsia amb un 60 per cent dels llocs de treball en renovables a nivell mundial.

"Més enllà dels objectius climàtics, els governs al voltant del món estan prioritzant les energies renovables com un motor per al creixement econòmic baix en carboni en reconèixer les nombroses oportunitats d'ocupació que aquestes ofereixen ", va dir Francesco La Camera, director general d'IRENA.

"Les renovables compleixen amb tots els principis del desenvolupament sostenible, a nivell ambiental, econòmic i social. A mesura que la transformació energètica global cobra impuls, la seva capacitat de generar llocs de treball en garanteix la sostenibilitat socioeconòmica i proporciona una raó més perquè els països es comprometin amb les energies renovables ".

L'energia solar fotovoltaica i l'eòlica segueixen sent les més dinàmiques de totes les indústries d'energia renovable. Amb un terç del treball total en renovables, l'energia solar fotovoltaica es va mantenir en primer lloc en 2018, per sobre de l'energia hidroelèctrica, els biocombustibles líquids i l'energia eòlica. Geogràficament, Àsia acull més de tres milions de llocs de treball fotovoltaics, gairebé 90% del total mundial en aquest sector.

La major part de l'activitat eòlica encara passa en terra i suma la major part dels 1,2 milions de llocs de treball del sector. Només la Xina representa el 44 per cent de l'ocupació eòlic global, seguida d'Alemanya i Estats Units. L'energia eòlica marina pot ser una opció especialment atractiva per augmentar la capacitat nacional i explorar sinergies amb les indústria del petroli i el gas.

Aspectes destacats de l'informe Energies Renovables i Ocupació:

  • La indústria de l'energia solar fotovoltaica conserva el primer lloc, amb un terç dels llocs de treball en energia renovable. En 2018, l'ocupació fotovoltaic es va expandir a l'Índia, el sud-est asiàtic i el Brasil, mentre que la Xina, Estats Units, Japó i la Unió Europea van tenir un menor nombre de llocs de treball en aquest sector.
     
  • L'augment de la producció va fer que els llocs de treball en biocombustibles augmentessin un 6% a 2.1 milions. Brasil, Colòmbia i el Sud-est Asiàtic tenen cadenes de subministrament que exigeixen una gran quantitat de mà d'obra i on l'ocupació informal és abundant, mentre que les operacions als Estats Units i la Unió Europea estan molt més automatitzades.
     
  • L'energia eòlica va generar 1,2 milions de llocs de treball en els quals predominen els projectes en terra, però, el segment en alta mar està guanyant terreny i podria aprofitar l'experiència i infraestructura dels sectors del petroli i el gas.
     
  • L'energia hidroelèctrica té la major capacitat instal·lada de totes les energies renovables, però la seva expansió és més lenta. El sector dóna feina a 2.1 milions de persones directament, de les quals tres quartes parts treballen en operacions i manteniment.

Sobre l'Agència Internacional d'Energies Renovables (IRENA)

L'Agència Internacional d'Energies Renovables (IRENA) és una organització global intergovernamental que dóna suport als països en la seva transició cap a un futur d'energia sostenible i funciona com la plataforma principal per a la cooperació internacional, com un centre d'excel·lència i un repositori de polítiques, tecnologia, recursos i coneixement financer sobre energies renovables. IRENA promou l'adopció generalitzada i l'ús sostenible de totes les formes d'energia renovable, inclosa la bioenergia, l'energia www.irena.org


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’energia fotovoltaica en equipaments i espais públics de la metròpolis es multiplicarà per sis en els propers 18 mesos.

Notícia

Aquesta taula vol ser una eina que permeti coordinar les polítiques municipals i catalanes per abordar els reptes que planteja la transició energètica. 

Butlletí