La gestió pública de l’aigua és més eficient

Resultats d'un estudi de l'AMAP

Font: AMAP

18/07/2025 - 08:58

L'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP) ha presentat un estudi amb l'objectiu d'analitzar l’eficiència hidràulica dels serveis municipals d’aigua a Catalunya, i portar a terme una comparació d’alguns indicadors d’eficiència en funció dels models de gestió existents (gestió directa o indirecta).

Se sol assumir que els serveis públics d’abastament d’aigua gestionats pel sector privat són més eficients que els gestionats pel sector públic. D’altra banda, diversos estudis han demostrat que no existeix cap avantatge sistemàtic en l’operació del sector privat pel que fa a l’eficiència. 

La crisi d’escassetat d’aigua que afecta Catalunya ha posat en relleu la necessitat de millorar l’eficiència dels sistemes d’abastament d’aigua. Els municipis i els seus operadors s’enfronten al desafiament de reduir dràsticament el volum de pèrdues i millorar el rendiment de les seves xarxes. A l’Estat espanyol, el volum d’Aigua No Registrada (ANR) va ser del 23,5% l’any 2020 (AEAS i AGA, 2022), mentre que a Catalunya, els mitjans de comunicació i l’administració han situat aquesta xifra al voltant del 25%. Tot i això, es fa difícil obtenir dades exactes, ja que no tots els operadors publiquen el rendiment de les xarxes municipals.

El decret legislatiu català 3/2003 estableix que les entitats subministradores amb més de 5.000 abonats han de dur a terme i publicar, cada dos anys des de 2022, en estàndards internacionals, i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha editat una guia que uniformitza criteris i metodologies per calcular el balanç hídric i valorar la qualitat de les dades. Així doncs, s’ha creat un marc comú que facilita la comparació entre serveis d’abastament i l’elaboració d’anàlisis globals que, al seu torn, permeten als operadors valorar la seva eficiència hidràulica i comparar el seu acompliment amb el d’altres operadors, i amb ells mateixos al llarg del temps. A més, les auditories permeten identificar àrees de millora i perfeccionar aquells aspectes que ofereixin major potencial.

En aquest primer cicle de publicació d’auditories corresponent a les dades de 2022, 119 serveis han realitzat i publicat les seves auditories d’eficiència hidràulica, representant el 81% de la població de Catalunya. Aquestes auditories recullen els 13 indicadors establerts per l’ACA. L’objectiu del treball és analitzar l’eficiència hidràulica dels serveis municipals d’aigua a Catalunya, i portar a terme una comparació d’alguns indicadors d’eficiència en funció dels models de gestió existents (gestió directa o indirecta), utilitzant les dades reportades fins al gener de 2025. També s’analitza aquesta eficiència segons altres criteris, com el volum de població, la densitat de la xarxa, la tarifa de l’aigua i la renda mitjana del municipi.

Els resultats demostren que, pel que fa a la gestió de l’aigua a Catalunya, la gestió directa de les xarxes d’abastament municipals és més eficient tècnica i econòmicament que la gestió indirecta.

Els resultats també demostren que no hi ha relació entre el preu de l’aigua i el rendiment de la xarxa.

 


 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Des del 2010, a Catalunya 39 municipis han recuperat el servei d’abastament d’aigua, i 26 més estan treballant per fer-ho els pròxims anys.

Notícia

La campanya de detecció i reparació de fuites a la xarxa permetrà estalviar 22,5 m³ d'aigua cada hora.

Notícia


Les recents actuacions permeten que el llac depuri l’aigua de manera natural i esdevingui un hàbitat aquàtic que afavoreix la biodiversitat.

Butlletí