Ecocases a Bellaterra

28/05/2025 - 08:42

Èxit de participació a les Jornades d’Ecocases de Bellaterra 2025. Una jornada de divulgació, visites guiades i optimisme climàtic per impulsar un model d’habitatge més sostenible a Bellaterra.

Foto: Laia Tardós | Bellaterra Diari


 

El Centre Cívic de Bellaterra va ser l’escenari, aquest dissabte al matí, de la 1a edició de les Jornades d’Ecocases de Bellaterra, una trobada que va atreure prop d’un centenar de persones entre bellaterrencs, vallesans i veïns de diverses procedències, interessats en els models d’habitatge sostenible.

L’obertura institucional va anar a càrrec de Josep Maria Riba, president de l’EMD de Bellaterra, qui va posar en valor el compromís de la comunitat amb la sostenibilitat i la necessitat d’impulsar accions concretes per mitigar els efectes del canvi climàtic des de l’àmbit local.

A continuació, el meteoròleg de TV3, Tomàs Molina, va oferir una ponència centrada en la previsió del clima fins a l’any 2030, tot repassant l’evolució històrica de les dades des de l’inici de les primeres medicions. El seu relat va ser clar i rigorós, però també esperançador: “S’estan fent coses i hem de ser optimistes”, va afirmar. “Malgrat que encara queda molta feina per fer —sobretot per part de les noves generacions— les dades apunten a una lleugera millora”. Molina va cloure la seva intervenció agraint la iniciativa i encoratjant la comunitat: “Calen més jornades com aquesta de conscienciació i divulgació d’alternatives. Així que moltes gràcies i endavant Bellaterra”.

Tot seguit, Àlex Olives, expert en eficiència energètica en habitatges, va centrar la seva ponència en solucions pràctiques per a la reducció de la factura energètica. Va parlar tant per a aquells que construeixen una casa nova com per als qui es plantegen reformes. Va destacar la importància d’actuacions com la millora d’aïllaments, la substitució de finestres, la instal·lació de sistemes de captació i gestió d’energia i la incorporació de tecnologies intel·ligents per optimitzar el consum.

La jornada va continuar amb una ruta guiada per cinc ecocases ubicades a Bellaterra. Es tractava de diferents tipus d’habitatge —alguns encara en construcció, altres ja acabats— que incloïen models de fusta, cases passives, modulars i altres propostes innovadores. Organitzats en grups i acompanyats per monitors, els assistents van visitar aquests habitatges en un recorregut mixt, part a peu i part amb autocar. Cada visita va oferir l’oportunitat d’interactuar directament amb els propietaris, arquitectes, constructors i tècnics responsables de cada projecte, en una jornada de portes obertes en exclusiva.

El matí es va tancar amb un dinar de germanor al mateix Centre Cívic, servit pel Restaurant d’El Turó de Sant Pau, que va posar el colofó a una jornada assolellada i rodona. Un espai de convivència per seguir compartint reflexions i idees al voltant dels habitatges del futur, amb la mirada posada en un model de vida més sostenible, eficient i respectuós amb el medi ambient.

L’èxit de participació i l’entusiasme compartit pels assistents fan preveure una nova edició de les jornades l’any vinent, amb la voluntat de créixer i seguir inspirant a tota la comunitat.

 


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalCerdanyola

Relacionats

Article



Una cursa que tenia per objectiu combinar esport, natura i compromís mediambiental i es busquen voluntaris i voluntàries
Article

La voluntat és arribar al màxim nombre de persones o famílies que puguin ser beneficiàries

Article

Escoles pel Clima és un nou projecte per impulsar els valors ambientals a 38 escoles de Sabadell.

’alumnat imagina com serà la ciutat l’any 2040 i dona a conèixer referents femenines contra l’emergència climàtica.

Butlletí