El parc del Guinardó inaugura la primera ruta biomimètica de Barcelona

10/04/2025 - 08:00

L’Institut Municipal de Parcs i Jardins ha creat i implementat el primer recorregut de Barcelona basat en la biomimètica, que es fonamenta en la imitació d’elements naturals per donar noves solucions a problemes, reptes i desafiaments humans.

La nova ruta biomimètica del parc del Guinardó permetrà redescobrir aquest espai verd, conèixer les innovacions nascudes de l’estudi de la natura i l’aplicació que tenen en el món de l’arquitectura, l’enginyeria o la indústria.

La biomimètica és un procés d’innovació, consciència, ciència i metodologia que estudia la intel·ligència (processos, models, formes i sistemes) de la natura, amb el propòsit d’adaptar-los a solucions per a les necessitats humanes.

Es tracta d’un conjunt de plafons informatius que configuren un recorregut pel parc mitjançant el qual la persona visitant pot conèixer com molts invents del nostre dia a dia s’inspiren en la natura. A l’inici del recorregut hi ha un primer senyal amb un mapa descriptiu del circuit. El circuit conté 10 senyals que identifiquen 10 models biològics amb les seves respectives innovacions biomimètiques. La ruta és de 2 quilòmetres que es poden passejar en uns cinquanta minuts aproximadament.

 

El parc estrena també la zona històrica rehabilitada

El projecte de remodelació de la part històrica d’aquest parc emblemàtic recupera la històrica Font del Cuento, millora la vegetació, i repara els elements de pedra i les basses. El projecte es va impulsar a iniciativa de la primera edició dels pressupostos participatius de Barcelona i s’ha executat al llarg dels darrers 15 mesos, amb una inversió total d’1,6 M€.

Dissenyat i projectat com un gran parc forestal per un dels paisatgistes de més renom de l’època a Europa, Jean Claude Nicolas Forestier, i construït per qui en aquells anys era el director del Servei Municipal de Parcs, Nicolau M. Rubió i Tudurí, el parc del Guinardó es va inaugurar l’any 1919. L’objectiu de la intervenció ha estat rehabilitar aquest jardí històric per recuperar la fesomia del lloc i millorar l’estat de les preexistències, i alhora valorar els elements patrimonials existents com ara els murs de pedra, les basses, les làmines i canals d’aigua, els paviments, la vegetació, els elements de barrera vegetal per protegir l’enjardinament, etc.

Una de les intervencions destacades ha estat la recuperació de l’antiga Font del Cuento, molt popular al barri, i  molt apreciada per la qualitat de l’aigua que hi brollava, procedent d’una mina que discorria pel parc i que en els darrers anys s’havia assecat. En aquesta font s’hi ha col·locat una nova instal·lació hidràulica, ara connectada a la xarxa d’aigua potable.

 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Barcelona destaca com una de les metròpolis més actives en el mapeig de biodiversitat marina en un recompte mundial de natura urbana.

Article

Es presenta la nova guia Flora i Fauna del Parc Natural de la Serra de Collserola, en un acte emotiu que ha remarcat la biodiversitat de Collserola i la recerca que s’ha realitzat els darrers anys gràcies a la gran complicitat del món científic i naturalista. Els autors, Francesc Llimona i Toni Llobet, van oferir una visió detallada, i moltes vegades complexa, del procés de selecció i representació de les vora 1000 espècies presents a la guia.

Article

Barcelona Energia llança una nova campanya per reivindicar els valors de l’energia pública

Butlletí