"Tinguem Cura del Planeta"

Font: Ajuntament de Barcelona

09/05/2023 - 09:45

La Conferència "Tinguem Cura del Planeta" celebra la seva 10a edició reivindicant el paper decisiu del jovent per transformar el món.

Mitjançant tallers dinàmics i cooperatius, i una fira d’experiències, joves de tot Catalunya van fer xarxa per aconseguir un món amb més biodiversistat i saludable. Al final de la jornada es van escollir les representants que aniran a la pròxima CONFINT estatal, a la tardor.

Aquesta crònica ha estat redactada per diferents joves que van participar en el taller “Fem la crònica de la CONFINT”. 

Prop d’un centenar d’alumnes de tot Catalunya es van reunir el 18 d’abril a la Fundació Catalana de l'Esplai al Prat de Llobregat per celebrar la X Conferència catalana de joves “Tinguem cura del planeta”, l’anomenada CONFINT, una jornada organitzada per la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC)  que té com a objectiu compartir els projectes de caràcter mediambiental que han dut a terme a les escoles i instituts durant aquest curs. 

Abans de començar, sobre quarts de 10, els i les representants van preparar els seus cartells i les seves exposicions a l’àgora del centre. A continuació, es van traslladar a l’auditori, on es va donar el tret de sortida a la jornada amb una petita actuació dels Eskamots Verds per conscienciar sobre el canvi climàtic i, alhora, impulsar l’ambient festiu de la CONFINT. 

En primer lloc, tots els participants van intercanviar informació sobre els seus projectes amb la resta de centres educatius. En acabar, van assistir a les activitats del matí: conferències i dinàmiques sobre la biodiversitat, l’agroecologia, residus al mar i la mobilitat sostenible. 

"Volem més espais verds sostenibles per fomentar la biodiversitat d’espècies autòctones, però sense deixar enrere la lluita contra el canvi climàtic, que ens compromet a totes." 

Per tancar les activitats del matí, les participants es van fer una fotografia conjunta i, seguidament, van dinar, aprofitant aquest espai per relacionar-se entre ells i elles, creant un gran nombre d’enllaços socials.  

A primera hora de la tarda, l’alumnat va realitzar quatre tallers dinàmics:  la producció d’una crònica sobre la jornada, una cançó de la CONFINT, vídeos per a “TikTok” o el disseny de cartelleria sobre la conferència. 

Abans de finalitzar la jornada, van escollir democràticament els i les representants de Catalunya per a la CONFINT estatal, seguit d’un acte de cloenda, on els participants van presentar algunes de les activitats dutes a terme durant la tarda, i on es van compartir les principals reivindicacions i compromisos de l’esdeveniment: 

“Les joves demanem ser escoltades per igual i tractades com a agents de canvi i protagonistes del futur." 

En resum, l’alumnat que va participar en la jornada va gaudir d’una experiència solidària amb el planeta, a més de trobar aliats i aliades que estan compromesos amb trobar solucions pels mateixos problemes que ens afecten diàriament. 


Les experiències dels i les joves, de primera mà! 

Abans d’arribar a la X CONFINT, les expectatives de l’alumnat eren molt altes, i molts han afirmat que s’han complert!  Una de les activitats que més ha agradat a les participants ha estat la Fira d’experiències. “Ha estat un intercanvi molt maco i divertit”, opina la Berta López, de l’Institut Montgròs de Sant Pere de Ribes; “He après molt”, assegura la Natalia Figueirido de l’Escola El Cim de Vilanova i la Geltrú. 

"Tenim idees clares i concises i projectes que no pararem de tirar endavant."

Molts joves han descrit la X CONFINT com “una jornada inoblidable i increïble”, però una de les definicions més originals l’ha proporcionat en Marc Vargas, de l’institut Olorda de Sant Feliu de Llobregat: “sociabilifascinant!”. 

Els tallers de la CONFINT han aportat coneixements diversos: 

Ha tractat sobre una problemàtica molt propera per al Prat: l’ampliació de l’aeroport. Està en perill el delta del Llobregat, un ecosistema amb molta biodiversitat”, explica una de les assistents al taller de la cançó. 

Sobre el taller de “Tik Tok”, ens han explicat que “s’ha treballat sobre 5 hàbits del dia a dia que es poden canviar per tenir un estil de vida més sostenible i respectuós amb el medi ambient. S'han fet diferents vídeos, incloent-hi un dedicat a la CONFINT estatal”. 

També es va organitzar un taller per elaborar una cartelleria “per reivindicar la feina de les joves en la lluita contra el canvi climàtic. Després d’una pluja d’idees, els dos lemes escollits van ser: ‘Joves amb energia per un món que canvia’ i ‘No volem excuses, volem un planeta verd’” 

"Per tot això, ens hem reunit avui a la X CONFINT catalana, per sentir-nos escoltades i respectades, però, sobretot, per aprendre. Si no som nosaltres, qui? I si no és ara, quan?” 

Altres impressions i declaracions:

“Me n’he anat amb una bona experiència perquè he pogut conèixer gent nova i explicar el meu projecte” 

“M’ha agradat molt la manera en què s’han presentat els projectes” 

“Pensava que tindríem xerrades tota l’estona i que seria molt avorrit, però hi ha hagut moltes activitats!” 

“He gaudit molt amb el taller de música, fent la cançó de la CONFINT” 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

Nova temporada de les Jugatecambientals amb la celebració del 10è aniversari, que han congregat més de 250.000 participants en una dècada.

Article

Vuit centres educatius de L’Hospitalet Llobregat participen en la IX Marató RE-M de l’Energia.​

Butlletí