Santa Eulàlia fomenta les compres a granel per ser residu zero

06/04/2023 - 10:00

En col·laboració amb Ronçana Comerç Actiu, del 3 al 28 d'abril els comerços i restaurants repartiran materials reutilitzables per fer una compra sense residus.

La regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana, amb el suport de l'Agència Catalana de Residus i la col·laboració de Rezero i Ronçana Comerç Actiu (RCA), impulsa una iniciativa de sensibilització per normalitzar la reutilització en els comerços i restaurants locals i reduir, així, els plàstics d'un sol ús generats al municipi.

Sota el lema "Volem SER Residu Zero", des del 3 d'abril, i fins al dia 28, els comerços i restaurants repartiran materials reutilitzables com bosses de roba, bosses de malla i carmanyoles perquè els clients es puguin emportar la compra sense residus. Alhora, per cada vegada que s'utilitzin aquests materials a Santa Eulàlia, el comerç donarà butlletes per omplir i participar en un sorteig de 10 lots d'elements reutilitzables. El sorteig se celebrarà el 4 de maig a les 18.30 h al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica, coincidint amb un taller sobre la menstruació sostenible.


Per un dia a dia sense residus

Cada vegada són més les persones que adopten models de consum responsables amb el medi ambient i que opten per fer una compra sense residus. Per exemple, la venda a granel, que sempre ha estat present al comerç de proximitat, torna a guanyar protagonisme i es fomenta amb les últimes lleis aprovades pel govern espanyol en matèria de residus i envasos.

Aquesta nova normativa obliga els comerços a acceptar envasos reutilitzables, atorga la responsabilitat de l'estat dels recipients a les persones consumidores i eximeix els comerços de qualsevol responsabilitat amb relació a la seguretat alimentària. A més, els comerços a partir de 400 metres quadrats han de disposar d'almenys el 20% de la superfície destinada a l'oferta de productes sense embalatge primari. Això inclou tant la venda a granel com l’oferta de productes amb envasos reutilitzables.

Per altra banda, els restaurants estan obligats a tenir envasos per oferir als comensals que s’emportin les sobres del plat.


 

Relacionats

Notícia

És fruit del conveni signat el febrer de 2022 amb l'entitat sense ànim de lucre.

Notícia

El PTT de Sant Celoni ha rebut el primer premi del guardó ImpulsFP que atorga el Departament d'Educació de la Generalitat, corresponent al servei territorial Maresme-Vallès Oriental. 

Notícia

Mollet del Vallès ha estat nominat com a finalista al Premi Europeu de la Prevenció de Residus (EWWR) 2024 en la categoria d’Administració Pública per la seva iniciativa “Dia lliure d’envasos d’un sol ús al Mercat Municipal”.

Butlletí