Com millorar la distribució elèctrica ?

Font: AMEP

03/04/2023 - 08:56

L'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública, l’Amep, presenta a Lleida l’estratègia dels municipis per resoldre els problemes que ocasiona el model de gestió actual de la xarxa de distribució elèctrica.

L’Amep ha presentat dos estudis sobre la xarxa de distribució d’electricitat a Catalunya que proposen solucions per canviar el model actual de gestió privada.

Els 117 municipis i entitats de l'Amep han presentat les primeres propostes per posar fi a les disfuncions en la gestió xarxa de distribució elèctrica, que dificulten el desenvolupament dels projectes d’energies renovables impulsats per la ciutadania, les empreses locals i els ajuntaments.

La llotja de Lleida ha acollit l’acte organitzat per l’Amep i l’Ajuntament de Lleida, en el que l’associació municipalista ha celebrat la seva 5a Assemblea general ordinària. Entre altres qüestions, s’han presentat els dos primers treballs encarregats per l’Amep per crear coneixement i generar propostes per posar la xarxa de distribució d’electricitat al servei de la societat i del medi ambient, i no al servei dels interessos mercantilistes dels seus propietaris.

L’Amep ha presentat també a l’Assemblea els integrants de la Comissió assessora que s’ha constituït recentment, i que compta amb una vintena d’experts en diferents àmbits del sector elèctric i energètic, i que contribuiran a orientar i prioritzar els esforços de l’Amep en l’assoliment dels seus objectius.

A la finalització de l’Assemblea, el president de l’Amep i regidor d’Energia de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero, i el vocal i regidor de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllan, han presentat els resultats dels treballs i les propostes d’actuació, i han demanat a les administracions competents que actuïn amb urgència per modificar la legislació actual i posar fi a les disfuncions del model actual de titularitat i gestió privades de la xarxa de distribució, que prioritza el benefici econòmic privat davant de l’interès social i ecològic col·lectiu.

El president de l'Amep, Carles Caballero, ha assegurat «que els estudis promoguts per l’Amep demostren que la modificació que proposem del model actual té referents internacionals que han reforçat el control públic de la xarxa de distribució». Caballero ha criticat que «no pot ser que en emergència climàtica declarada, continuem com si res amb un sistema de distribució elèctric que prioritza l’interès econòmic privat i limita la transició energètica justa i participada».

El regidor de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, ha afirmat que “els estudis presentats són l’inici d’una sèrie de treballs que tenen l’objectiu de dotar als municipis, les administracions, les empreses i la ciutadania, del coneixement necessari per impulsar aquest canvi de model privat a públic». Rutllant ha assegurat que «existeix ja a Catalunya un sistema alternatiu de distribució que és un exemple pel país, així una trentena d’empreses locals, públiques o privades, distribueixen electricitat a més de 130 municipis, i que hem de recolzar».

Durant l’Assemblea s’han aprovat la memòria i els comptes de l’any anterior, i la proposta d’adhesió de l’Amep a la Plataforma per Recuperar l’Energia.

L’Amep té l’objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió pública de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, de desenvolupar accions per promoure una transició energètica justa, democràtica i sostenible, i de donar suport a les entitats i municipis que tenen aquest mateix interès. Des de la seva constitució a Terrassa, el passat 23 de febrer de 2021, l'Amep ha passat dels 78 als 117 associats, que representen a 3,4 milions de persones.


 

Municipis: 
SegriàLleida

Relacionats

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Article

Lliurat per la Fundació Impulsa Talentum en el marc de la Fira ISE 2024 que se celebra al Recinte Firal Gran Via

Article

29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l’energia que genera la instal·lació. Situada al teulat de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i a l’Escola Bressol Municipal, té una potència de 30 kW. L’Ajuntament d’Olot participa com un soci més de la comunitat energètica de Montolivet, que entra a formar part d’una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

Butlletí