Acord històric per protegir la biodiversitat i el 30% dels ecosistemes del món al 2030

Font: CCMA.cat

19/12/2022 - 16:04

Els 190 països reunits a la COP15 de Mont-real, al Canadà, també s'han compromès a reduir a la meitat el malbaratament alimentari, el consum excessiu i la generació de residus

Acord històric a la COP15, la cimera per a la biodiversitat de Mont-real, al Canadà, després de 4 anys de negociacions, deu dies de conferències i trobades i una nit de reunions diplomàtiques maratonianes.

A quarts de quatre de la matinada, els representants de 190 països han tancat el nou marc global per protegir el planeta i la seva biodiversitat i intentar revertir dècades de destrucció ambiental que amenaça les espècies i els ecosistemes de tot el món.

Les mesures pactades, més d'una vintena, passen per cinc punts clau, considerats crítics, que s'haurien de completar en els pròxims 8 anys, abans d'acabar l'any 2030:

 1. Conservar i gestionar de forma efectiva almenys el 30% dels ecosistemes terrestres, marins, costaners i d'aigües continentals, sobretot els que són d'especial importància per a la diversitat del planeta.
   
 2. Restaurar almenys el 30% dels ecosistemes terrestres, marins, costaners i d'aigües continentals degradats --o haver començat les tasques per a la seva recuperació--.
   
 3. Reduir gairebé a zero la pèrdua de zones de gran importància per a la biodiversitat, inclosos els ecosistemes d'alta integritat ecològica.
   
 4. Disminuir a la meitat el malbaratament alimentari, el consum excessiu i la generació de residus.
   
 5. Reduir també a la meitat l'excés de nutrients, els pesticides i els productes químics altament perillosos que suposen un risc global.

 

Entre les mesures també hi ha reformar o eliminar les subvencions que perjudiquen la biodiversitat, augmentar els incentius per a la conservació i l'ús sostenible de la biodiversitat, prevenir la introducció d'espècies exòtiques invasores a les illes i altres zones prioritàries i exigir a les grans empreses i a les institucions financeres que avaluen i facin públics els riscos i impactes sobre la biodiversitat de les seves operacions o cadenes de subministrament.

La COP15 també ha decidit mobilitzar 30.000 milions de dòlars cada any per ajudar els països en desenvolupament a la conservació dels ecosistemes.


La 15ena Conferència de les parts del Conveni de les Nacions Unides sobre la diversitat biològica --COP15-- està promoguda per l'ONU, s'ha celebrat al Canadà i ha estat presidida per la Xina.

El pacte final subscrit està recollit en el document anomenat "Marc Mundial per a la Biodiversitat de Kunming-Mont-real" i es considera l'equivalent en biodiversitat de l'objectiu de París de limitar l'escalfament global del planeta.

Informació completa de la notícia a la web de 324.cat i la web de la COP15.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La sequera acumulada suma 66.500 hectàrees doblant l’afectació del 2022 que va ser de 33.000 ha i les comarques de la meitat nord de Catalunya continuen essent les més afectades.

Notícia

En les darreres setmanes, s’han alliberat a diferents torrents del Parc Natural del Montseny 620 exemplars de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), una espècie catalogada en perill crític d'extinció i endèmica de Catalunya. 

Butlletí