Masies de Voltregà presenta un projecte per construir una planta de biogàs

20/12/2022 - 08:00

L’objectiu del projecte és generar l’energia elèctrica i tèrmica necessària per a l'autoconsum de l'enllumenat públic i equipaments municipals.

També produirà fertilitzant d’alta qualitat a partir del digestat, que és la matèria residual que queda un cop extret el biogàs

L’Ajuntament de les Masies de Voltregà ha presentat un projecte per construir una planta de biogàs de 900 kw de potència al polígon de Torruella.

La creació d’aquesta planta significa tenir un estalvi energètic i econòmic pel municipi, una solució als purins i altres residus que són digerits i depurats a la planta generant una energia neta. “El projecte que presentem volem que sigui un exemple a seguir per altres municipis rurals tant d’Osona, Catalunya com la resta de l’Estat” deia Verònica Ruiz, alcaldessa de les Masies de Voltregà durant la presentació del projecte a la premsa.

Amb aquest projecte l’ajuntament vol fer repercutir aquest estalvi en una disminució d’alguns impostos directes dels veïns i veïnes del municipi com podria ser l’IBI.

Ruiz afegia “Tenim total convicció que la transformació del model energètic d’aquest país passa perquè la societat siguem conscients de produir energies netes, sostenibles i de proximitat. Guanyant d’aquesta manera eficàcia i competitivitat”.

Una planta de biogàs és una instal·lació ecològica, hermètica i inodora que consisteix en dispositius que produeixen electricitat, calor i fertilitzant a partir de subproductes orgànics que opera sobre la base d'una font d'energia renovable com és el metà contingut al biogàs i que és transformat durant el procés de digestió anaeròbica de diverses substàncies orgàniques.

El biogàs és un gas combustible renovable que s’obté a partir de purins, residus de la indústria agroalimentària, fangs de depuradores i fracció orgànica dels residus urbans.

Existeixen 146 plantes de biogàs a Espanya i només 1 a Osona.

Víctor Martos, director de Energía Renovable y Mercado Eléctrico del Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), apunta a un pla d’ajudes per a la inversió amb valor de 150 milions d’euros orientades a entitats públiques i al sector privat que ja s’han posat en marxa.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Les Masies de Voltregà davant l'estancament del sistema actual de contenidors, implantarà un nou model de recollida residus. Es tracta de contenidors tancats, que només es podran obrir amb una targeta identificativa de cada habitatge o amb el mòbil.

Article

Lliurat per la Fundació Impulsa Talentum en el marc de la Fira ISE 2024 que se celebra al Recinte Firal Gran Via

Butlletí