Mataró posa en marxa la prova pilot del Dispositiu de transició energètica empresarial

31/10/2022 - 13:52

El regidor d’Ocupació i Empresa i president del Consell Econòmic i Social de Mataró, Sergi Morales, i el president de PIMEC Maresme – Barcelonès Nord, Joan Pera, han signat la posada en marxa de la prova pilot del Dispositiu de Transició energètica empresarial. 

Promogut des del Consell Econòmic i Social de Mataró, es gestionarà a través de l’Oficina Mataró Empresa, ubicada al Tecnocampus. Aquest projecte, finançat i coordinat des de la Direcció de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró, respon a l’eix d’assessorament i acompanyament a les empreses del Pla per a l’eficiència i la transició energètica per al sector empresarial de Mataró. El regidor d’Ocupació i Empresa i president del Consell Econòmic i Social de Mataró, Sergi Morales, i el president de PIMEC Maresme – Barcelonès Nord, Joan Pera, han signat la posada en marxa de la prova pilot del Dispositiu. 

Aquest pla ha estat aprovat per part del Plenari del Consell Econòmic i Social de Mataró amb la participació dels representants dels principals agents socioeconòmics de la ciutat, sindicats (UGT I COO) i patronals (FAGEM i PIMEC), així com membres dels grups municipals de la corporació, com una mesura molt necessària a causa de la conjuntura actual de crisi energètica i de l’impacte que està tenint especialment en el teixit productiu.

El pla contempla tres eixos d’intervenció: el de les infraestructures; el de l’assessorament i l’acompanyament a les empreses en aquest procés d’anàlisi i de transició; i el de la fiscalitat a través de diferents bonificacions aplicables a impostos i taxes relacionades amb l’activitat econòmica que inclogui mesures de millora energètica.

El dispositiu de suport a la transició energètica empresarial es duu a terme amb la col·laboració de la PIMEC. Les empreses interessades han de sol·licitar els ajuts a través d’aquest enllaç.

Des de l’Ajuntament s’ha vetllat perquè des de PIMEC es compti amb professionals de proximitat de cara a realitzar la prestació d’aquests serveis. Per aquest motiu s’han produït contactes amb el Gremi d’Instal·ladors del Maresme (amb seu a Mataró) i la Federació Catalana d’Instal·ladors (FERGICAT) per a facilitar l’accés dels instal·ladors locals a les possibles intervencions requerides per les empreses interessades. Es preveu la localització d’aquest dispositiu pilot a l’oficina Mataró Empresa (OME) ubicada al TecnoCampus, amb la voluntat d’integrar-se posteriorment dins la cartera de serveis global de l’oficina de transició energètica que es posarà en marxa en uns mesos.

Aquesta proposta forma part de les diverses accions portades a terme dins l’estratègia de l’Ajuntament de Mataró per a donar compliment a l’objectiu de reducció de les emissions a l’atmosfera, com a compromís d'impuls de la transició energètica de la ciutat per tal d’afavorir el pas a una economia baixa en carboni i incidir en la reducció del consum energètic dels equipaments, infraestructures i habitatges, i conseqüentment millorar l’eficiència energètica i reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera, com són el programa d’eficiència energètica en l’enllumenat públic i el programa d’autoconsum en equipaments públics.

La iniciativa s'emmarca a l'estratègia Mataró pel clima i al Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC), que té com a principals objectius reduir la contribució de Mataró al canvi climàtic, anticipar-se als seus riscos millorant la capacitat de resposta de la ciutat i reduir la vulnerabilitat de les persones per garantir-ne la salut i el benestar.

 


 

Categories: 
Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Article

Les escoles de Primària Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i l'Institut Ramon Turró participen aquest curs en el "Projecte 50/50" d'estalvi energètic en els centres educatius.

Article

S’ha inaugurat la planta pilot de regeneració d’aigua instal·lada a l’EDAR de Mataró. També posa a disposició dels ajuntaments un model d’ordenança municipal per regular l’ús de l’aigua en període de sequera​.

Notícia

L’edició del 2024 se celebrarà del 2 de febrer a l’1 de març i s’hi podrà participar tant a nivell d’edifici o equipament com a títol individual

Butlletí