El PROECA, programa educatiu de l’Observatori RIVUS, rep prop de 400 estudiants

01/09/2022 - 10:00

L'alumnat ha procedit d’una desena de centres educatius de Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i Malgrat de Mar.

Un total de 397 alumnes d’una desena de centres educatius de diferents municipis de la conca de la Tordera han participat durant el curs escolar 2021-2022 en el PROECA (Programa d’Educació Ambiental, Comunicació i Formació) de l’Observatori RIVUS, adreçat principalment als estudiants de cicle mitjà d’Educació Primària. Els centres han procedit concretament de Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i Malgrat de Mar.

Actualment, el programa ofereix tres activitats: ‘Delta de la Tordera’, que ha rebut 177 alumnes, ‘Tornem a la Tordera’, 158, i ‘Les Llobateres’, 62.

L’activitat ‘Delta de la Tordera’ es desenvolupa al curs baix del riu Tordera, on es duu a terme un mostreig de macroinvertebrats com a bioindicadors de l’estat de qualitat dels rius i una visita al delta per posar en valor el seu patrimoni ecològic mitjançant la descoberta d’espècies d’aus i la flora més característica de les zones de ribera.

‘Tornem a la Tordera’ s’inicia amb una explicació a l’aula amb una breu introducció referent al context de la zona d’estudi i els conceptes bàsics relacionats amb els sistemes fluvials, i seguidament, es visita un tram de riu o riera on els alumnes experimenten amb els mètodes d’avaluació de l’estat de qualitat mitjançant dos bioindicadors: els macroinvertebrats i la vegetació de ribera.

Per últim, durant l’activitat ‘Les Llobateres’ es fa un reconeixement geogràfic i paisatgístic d’aquesta zona humida, s’explica el seu origen i el seu entorn, incloent-hi aspectes socioeconòmics i territorials. A més, es realitzen observacions naturalístiques centrades en la identificació de diferents espècies de vegetació, amfibis, rèptils, aus i invertebrats.

El PROECA té per finalitat transcendir i difondre els resultats obtinguts pel projecte Observatori RIVUS de manera transversal a tots els àmbits socials: ciutadania, comunitat científica i administracions. Dins aquest programa es promouen diverses accions com ara aquestes activitats adreçades als centres educatius per apropar les metodologies de mostreig als escolars; però també activitats dirigides a la ciutadania, amb sortides de camp guiades, demostració de metodologies de mostreig i exposicions itinerants.
 


 

Municipis: 
MaresmeMalgrat de Mar
Vallès OrientalSant Celoni
Vallès OrientalSant Esteve de Palautordera

Relacionats

Article

El programa La Casa de l’Aire, dona atenció a pares, mares i els seus fills i filles, a través d’una metodologia basada en l’educació en el lleure i la pedagogia activa en el medi ambient.

Article

L’ Ajuntament de Sant Adrià de Besòs iniciarà aquest mes d’agost una campanya per explicar els motius de la prohibició d’accés i el bany a la desembocadura del Besòs i les zones acordonades adjacents.

Article

Granollers inicia una transformació verda de la ciutat amb el projecte Connecta Congost Natura 2025 (link is external), que es converteix en el primer tram d’una anella verda al voltant de la ciutat i que connecta amb el nucli urbà. Es tracta d’una actuació de gran magnitud que obre el riu a la ciutat i renaturalitza l’entorn del Congost, tant el riu, el parc com el passeig fluvial, en benefici de la qualitat de vida de la ciutadania. Aquest projecte inclou la renaturalització del riu i el Parc del Congost i rep una subvenció de 3 milions i mig d’euros dels Fons Next Generation.

Butlletí