El PROECA, programa educatiu de l’Observatori RIVUS, rep prop de 400 estudiants

01/09/2022 - 10:00

L'alumnat ha procedit d’una desena de centres educatius de Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i Malgrat de Mar.

Un total de 397 alumnes d’una desena de centres educatius de diferents municipis de la conca de la Tordera han participat durant el curs escolar 2021-2022 en el PROECA (Programa d’Educació Ambiental, Comunicació i Formació) de l’Observatori RIVUS, adreçat principalment als estudiants de cicle mitjà d’Educació Primària. Els centres han procedit concretament de Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i Malgrat de Mar.

Actualment, el programa ofereix tres activitats: ‘Delta de la Tordera’, que ha rebut 177 alumnes, ‘Tornem a la Tordera’, 158, i ‘Les Llobateres’, 62.

L’activitat ‘Delta de la Tordera’ es desenvolupa al curs baix del riu Tordera, on es duu a terme un mostreig de macroinvertebrats com a bioindicadors de l’estat de qualitat dels rius i una visita al delta per posar en valor el seu patrimoni ecològic mitjançant la descoberta d’espècies d’aus i la flora més característica de les zones de ribera.

‘Tornem a la Tordera’ s’inicia amb una explicació a l’aula amb una breu introducció referent al context de la zona d’estudi i els conceptes bàsics relacionats amb els sistemes fluvials, i seguidament, es visita un tram de riu o riera on els alumnes experimenten amb els mètodes d’avaluació de l’estat de qualitat mitjançant dos bioindicadors: els macroinvertebrats i la vegetació de ribera.

Per últim, durant l’activitat ‘Les Llobateres’ es fa un reconeixement geogràfic i paisatgístic d’aquesta zona humida, s’explica el seu origen i el seu entorn, incloent-hi aspectes socioeconòmics i territorials. A més, es realitzen observacions naturalístiques centrades en la identificació de diferents espècies de vegetació, amfibis, rèptils, aus i invertebrats.

El PROECA té per finalitat transcendir i difondre els resultats obtinguts pel projecte Observatori RIVUS de manera transversal a tots els àmbits socials: ciutadania, comunitat científica i administracions. Dins aquest programa es promouen diverses accions com ara aquestes activitats adreçades als centres educatius per apropar les metodologies de mostreig als escolars; però també activitats dirigides a la ciutadania, amb sortides de camp guiades, demostració de metodologies de mostreig i exposicions itinerants.
 


 

Municipis: 
MaresmeMalgrat de Mar
Vallès OrientalSant Celoni
Vallès OrientalSant Esteve de Palautordera

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Martorelles i la Biblioteca municipal s'han sumat a un projecte afavoreix el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la protecció dels cursos fluvials de les conques del Besòs i la Tordera. S'afegeixen a altres 11 municipis de les conques que participen al projecte durant l'any 2024.​

Article

Prop de 5.500 estudiants han participat en el programa educatiu ‘Descobreix el riu’ durant aquest curs escolar. Els alumnes han procedit d’una norantena de centres educatius de 33 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera.

Article

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha habilitat a l’escola Cal Músic un nou refugi bioclimàtic, que s’afegeix al primer creat al municipi, a l’escola Joan Salvat Papasseit. Els refugis bioclimàtics representen un espai d’alimentació per a espècies beneficioses, generant un hàbitat amb un equilibri ecosistèmic

Butlletí