Overshooting day 2022

Font: CCMA.cat

29/07/2022 - 12:42

El planeta, en números vermells: ja ens hem polit els recursos naturals de tot l'any. Aquest any comencem a viure de crèdit un dia abans que l'anterior, i ja hem deixat enrere la recuperació que va suposar la frenada del consum per la pandèmia

Hi ha una organització, la Global Footprint Network, que es dedica a calcular en quin moment de l'any la humanitat deixa de ser sostenible i comença a gastar més recursos naturals dels que el planeta pot regenerar en 12 mesos. Doncs bé, aquest any, el dia que comencem a viure de crèdit és avui, un dia abans que l'any passat. És el que s'anomena Dia de Sobrecapacitat o Sobreexplotació de la Terra.

Això ens torna al nivell d'abans de la pandèmia, perquè al 2020 la frenada en el consum que van suposar els diversos confinaments va posposar aquesta data fins al 22 d'agost.

És a dir, tot el que agafem a partir d'ara del que la natura té en estoc ja no es renovarà seguint els cicles naturals en el que queda d'any. I així, a poc a poc, les reserves del planeta s'esgoten. Ho explica Mathis Wackernagel, el president i fundador de la Global Footprint Network: "Passa com amb els diners. Pots gastar més diners del que guanyes durant un cert temps, fins que t'hauràs arruïnat."

A la xarxa Global Footprint fan el càlcul agafant dades de Nacions Unides: miren la capacitat de regeneració biològica de cada país i quina és la demanda que la seva població fa dels seus recursos. Considerar la data d'avui com el dia en què passem a números vermells és el resultat a nivell planetari, però mirat país per país, el dia en què s'hi arriba varia entre uns i altres.

El primer a superar la seva capacitat de regeneració és Qatar, que ja hi va arribar el 10 de febrer. L'últim de la llista és Jamaica, que al ritme que va ho farà al 20 de desembre. Entremig, la resta del món. Els països europeus es concentren entre el 14 de febrer i el 2 de juny.

El més preocupant és que la tendència general fa que cada any s'hi arribi abans; és a dir, que es consumeix més quantitat i més de pressa. Revertir-ho depèn de la conscienciació individual de cadascú, però sobretot també de la gestió de recursos que es fa des dels governs i des de les empreses.


 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Butlletí