STOP MALBARATAMENT

Aturem el malbaratament alimentari
17/06/2022 - 16:40

 

La Mancomunitat Penedès-Garraf llança la cançó 'Stop Malbaratament' per a reivindicar l’aprofitament alimentari. La campanya impulsa bones pràctiques entre la ciutadania per evitar que aliments encara útils acabin al cubell de la brossa orgànica. La composició musical és de Neus Ballvé, coneguda pel seu pas pel Club Super3, en col·laboració amb Joan Solana. 

La idea original i la creació audiovisual ha anat a càrrec Nebraska Produccions i Raimon Benach.

El Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat, ha posat en marxa la iniciativa 'Stop Malbaratament’, una campanya divertida, atractiva i dinàmica per a reivindicar l’aprofitament alimentari i destacar la seva importància per complir l’objectiu de reduir el 10% de la generació per càpita de residus respecte l’any 2017.

La campanya compta amb un videoclip musical, en que l'actriu Neus Ballvé interpreta un seguit d’accions per potenciar l'aprofitament alimentari i evitar així, que aliments que són útils, acabin a les escombraries. El vídeo clip s’estrenarà en primícia el proper divendres 17 de juny a les 09:00h a les xarxes socials de la Mancomunitat i també es podrà visionar en el seu canal de youtube.

Mitjançant una imatge fresca i amb reminiscències a la cançó tradicional de la masovera però amb un estil musical urbà, l'actriu i un seguit de persones que l’acompanyen, recorden alguns dels principals hàbits a tenir en compte per combatre el malbaratament i reduir l’impacte que té en el planeta, llençar aliments que encara tenen valor nutritiu. El vídeo s’ha gravat en diferents emplaçaments de les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf per reforçar el compromís local vers la cura del planeta.

Al partir del 20 de juny es podrà veure aquest vídeo clip a les televisions locals, a les xarxes socials, així com escoltar diverses falques publicitàries en ràdios municipals d’ambdues comarques, que pretenen fer pedagogia sobre la diferència entre data de caducitat i consum preferent, sobre la importància de reaprofitar aliments i d’ajustar les racions dels àpats, i acabar amb la vergonya d’endur-se el menjar sobrant d’un restaurant.

Per reforçar el missatge es publicaran un seguit d’anuncis a premsa escrita, en què es convida a visionar i compartir el videoclip i que incorporen també les principals recomanacions o consells per evitar el malbaratament alimentari.

 

Com podem fer Stop al malbaratament alimentari?

Són moltes les accions que es poden incorporar en el dia a dia per fer prevenció de residus i evitar el malbaratament alimentari, com ara planificar els nostres àpats abans d’anar a comprar fent una llista per comprar només el necessari. També, si comprem productes de temporada i de proximitat, guanyem sabor i dies de conservació, donat que no han fet el procés de maduració viatjant des de de lluny i per tant, es deterioraran més tard.

Organitzar millor la nevera, el congelador o el rebost, també ens ajuda a aprofitar millor els aliments i allargar la seva durada. Si a primera fila posem els productes que caduquen o es fan malbé abans, serà més fàcil consumir-los i evitar que es malbaratin.

També és important repassar els aliments que tenim un cop a la setmana, per veure que cal cuinar abans, i revisar la nevera i el congelador per no sobrecarregar-los, deixant espais entre recipients per a que el fred arribi a tots els aliments de manera més homogènia. Si a més, ajustem bé la temperatura de la nevera i del congelador, millorem la conservació dels aliments i evitem que es facin malbé per excés o manca de refrigeració.

Recordar que és important ajustar les racions segons la gana que es té, i si sobra menjar en aquell àpat, aprofitar-lo per un altre moment o bé congelar-lo en porcions individuals. Si es va a menjar fora, a un establiment de restauració, cal demanar la ració que s’ajusti a la gana que és té, si en sobra, demanar que ens ho preparin per prendre-ho a casa.

Per ampliar informació sobre com evitar el malbaratament i conèixer diferents recursos per millorar l’aprofitament alimentari, es poden visitar les pàgines web stopmalbaratament.mancomunitat.cat  i www.somgentdeprofit.cat de l’Agència de Residus de Catalunya.

 

Actuacions al territori

El municipi de Cubelles serà el primer dels municipis en que es realitzaran actuacions adreçades a la ciutadania amb l’objectiu d’informar sobre aquesta problemàtica. Així, a partir de dilluns 20 de juny, es visitaran tots els establiments de restauració, per informar sobre quines actuacions poden fer per evitar malbaratar aliments a les cuines i lliurar distintius informatius de la campanya amb l’objectiu de promoure entre la seva clientela l’hàbit de demanar els àpats sobrants.

Els divendres 1 i 8 de juliol, s’instal·larà de 10h a 13h en el mercat ambulant municipal, un punt informatiu per a la ciutadania, en que a més de donar consells per evitar el malbaratament alimentari, es lliuraran fins a exhaurir existències, bosses de reixeta reutilitzables per fomentar la compra a granel i prevenir la generació de residus. Coincidint amb el punt informatiu, es realitzarà un taller de batch cooking el divendres 1 de juliol i un taller de cuina de reaprofitament alimentari, el divendres 8 de juliol. Al llarg del mes de juliol es penjaran banderoles i cartells sobre l’aprofitament en diverses ubicacions del municipi.

A partir del mes de setembre i al llarg del darrer trimestre de l’any, la campanya seguirà als municipis de Castellví de la Marca, Puigdàlber, Sant Martí Sarroca i la Granada.


 

Categories: 
Municipis: 
Alt Penedès
GarrafCubelles

Relacionats

Notícia

La Mancomunitat Penedès-Garraf presenta una nova edició de la Guia d’Activitats d’Educació Ambiental per a centres educatius, amb propostes centrades en els objectius de desenvolupament sostenible.

Article
Dia Mundial de l'Aigua 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Article

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges és un equipament d’educació ambiental que divulga i conserva els valors dels ecosistemes marins.

Butlletí