L'AMB fa una aposta ferma per l'alimentació sostenible

Font: AMB.cat

09/04/2021 - 08:00

El 2021, Barcelona i els municipis metropolitans representaran la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible. Aquest esdeveniment de rellevància global suposa una oportunitat per analitzar de prop el sistema alimentari i reforçar-lo, ja que s'ha demostrat (i amb la pandèmia de covid-19 encara més) que és necessari avançar cap a sistemes alimentaris resilients i posar en valor el territori i les economies locals.

En aquest sentit, l'AMB es mostra a favor i al servei del reforç de les polítiques alimentàries, que han de permetre a tothom accedir a una alimentació saludable. De fet, el territori metropolità té tots els elements necessaris per aconseguir una organització alimentària potent, que sigui sostenible i justa. En els 636 km2 que formen l'àrea metropolitana de Barcelona, s'hi troba: sòl agrícola per conrear (el del Parc Agrari del Baix Llobregat, per exemple); infraestructures per captar aigua i abastir els conreus (la conca del riu Llobregat o l'aqüífer del Besòs); indústria productora d'aliments (polígons industrials repartits pel Vallès o el Baix Llobregat); infraestructures per gestionar els residus i possibilitar així el reciclatge (punts verds, deixalleries o ecoparcs al llarg de tot el territori); projectes d'horts en parcs metropolitans i línies de suport al comerç de proximitat, entre d'altres.

A tots aquests elements s'hi suma el treball profund i ambiciós que ja fa temps que l'AMB porta a terme en l'àmbit de l'economia circular, una estratègia per transformar els models de consum, que ha de permetre reduir la petjada ambiental tot millorant la competitivitat del teixit econòmic metropolità. L'AMB impulsa una taula d'economia circular per coordinar estratègies de treball, i disposa d'una plataforma de recursos circulars on es presenten bones pràctiques empresarials i projectes territorials actius.

A més, l'administració metropolitana té molt present el compromís amb els municipis i els dona suport amb totes les polítiques i accions que contribueixin a un sistema alimentari més sostenible, també des del punt de vista local. En aquest sentit, després d'adherir-se a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana el passat mes d'octubre, l'AMB encoratja els governs locals perquè també s'hi sumin i comencin a treballar en polítiques o activitats que posin en valor l'alimentació saludable i sostenible. Per ajudar-los en aquest procés, l'AMB ha elaborat una guia de participació dels municipis en la capitalitat mundial de l'alimentació sostenible de Barcelona 2021, que mostra les possibilitats que enguany ofereix aquest esdeveniment, sorgit del Pacte de Milà de Polítiques Alimentàries Urbanes (2015).

 

Per una alimentació més saludable

L'AMB té el compromís de conscienciar la ciutadania sobre la importància d'una dieta equilibrada, saludable i sostenible, que a més sigui econòmicament accessible per a tothom. Una de les propostes saludables més conegudes al nostre entorn és la dieta mediterrània, basada en el consum d'aliments d'origen vegetal, frescos i molt poc processats, i en menor quantitat i freqüència, làctics preferentment fermentats i peix, seguits de carn (preferentment blanca i magra) i ous. A més, la dieta mediterrània es caracteritza per la utilització d'aliments locals i estacionals, de manera que esdevé un model proper i fàcil de seguir.

La manera més efectiva de tractar el sistema alimentari actual i tornar-lo més resilient i sostenible és amb accions concretes i pactades entre les administracions públiques. Per ordenar les principals polítiques i accions que l'AMB desenvoluparà fins al 2023 en matèria alimentària, s'ha elaborat el Pla d'acció per a l'alimentació sostenible 2020-2023, que s'ha presentat al Consell Metropolità aquest dimarts, 23 de febrer.

 

El Pla identifica 32 accions, recollides en set eixos d'actuació:

  1. Governança transversal i multiescala de les polítiques públiques alimentàries.
  2. Coneixement, comunicació i estratègies a mitjà i llarg termini per a l'alimentació sostenible.
  3. Ordenació territorial, planejament urbanístic i infraestructures alineades amb la rellevància del sistema alimentari.
  4. Incentivació de la producció alimentària sostenible.
  5. Facilitació de la distribució i comercialització d'aliments de proximitat, ecològics i/o de circuit curt; axí com limitació del malbaratament i les pèrdues.
  6. Promoció de dietes saludables i sostenibles, accessibles per a tota la ciutadania.
  7. Desenvolupament d'un programa d'activitats vinculat a la capitalitat mundial de l'alimentació sostenible.​

 

Categories: 

Relacionats

Article

El projecte SOULFOOD recull l’experiència de productors agrícoles locals per tal de desenvolupar solucions digitals per lluitar contra el malbaratament alimentari.​

Article

La tercera edició dels premis Mercabarna Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari ha rebut la participació de 7 iniciatives de diferents entitats, associacions i empreses. 

Aquest any s'han guardonat dos projectes en l'àmbit de la Prevenció del Malbaratament Alimentari i la Innovació Social, quedant deserta la categoria d'Innovació Tecnològica.

Article

La Casa de les Abelles s'ha omplert aquest cap de setmana d'activitats i coneixement per celebrar la Festa de la Mel

Butlletí