Neix la primera tortuga marina documentada a una platja de les Illes Balears

Font: CAIB

25/08/2020 - 09:30

Una tortuga babaua (Caretta caretta) ha nascut a la platja de sa Mesquida, a Maó convertint-se en el primer exemplar documentat que neix a una platja de les Illes Balears. L’animal ha nascut després de 59 dies d’incubació.

Cal recordar que va ser dia 19 de juny, a Punta Prima (Sant Lluís), que la tortuga va posar-hi els ous, traslladats posteriorment a sa Mesquida per tal d’afavorir unes condicions òptimes de desenvolupament que facilitessin la viabilitat de la posta.

La voluntària que custodiava el niu aquesta nit ha notificat l’observació de la sortida d’una tortuga i ha activat el protocol corresponent. Els tècnics del centre de recuperació de fauna hi han acudit i han preparat el petit queloni per traslladar-lo a les incubadores del centre.

D’aquesta manera es vol afavorir que els exemplars femelles tornin a pondre ous a la platja on han nascut. Per això, abans de preparar-los pel trasllat, s’ha deixat una estona dins el niu amb l’objectiu que agafés l’empremta de la platja. Serà el Palma Aquàrium, amb qui la Conselleria de Medi Ambient i Territori hi manté un conveni de col·laboració, qui s’encarregui del trasllat. Una vegada siguin a les instal·lacions del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), juntament amb la de la posta que s’espera a Eivissa, es decidirà com es distribuiran entre aquaris col·laboradors, que s’encarregaran de criar-les fins que compleixin un any.

Aquesta és la dotzena tortuga que neix d’aquesta posta. Les altres onze nasqueren passats 48 dies: 8 a les incubadores del Centre de Recuperació de Fauna gestionat pel COFIB i pel GOB a Menorca i les altres tres a les instal·lacions del COFIB a Mallorca. Aquests exemplars s’han traslladat ja a les instal·lacions del LIMIA, on han menjat per primera vegada.

Des del passat 6 d’agost, una cinquantena de voluntaris de GOB Menorca, OBSAM, Per la Mar Viva i Menorca Preservation Fund vetlen durant les 24 hores el niu per tal d’evitar molèsties i vigilar possibles naixements. La custòdia del niu seguirà activa, ja que durant les pròximes hores podrien emergir més tortugues del niu, on encara romanen 89 ous.

Cal recordar que els protocols aplicats s’han redactat conjuntament amb personal expert en l’àmbit i que s’aconsella el seu trasllat per garantir la supervivència dels exemplars, ja que, en l’entorn natural només una de cada 100 passa el primer any de vida i una de cada 1000 ho fa a l’edat reproductora.

 

Sexatge de les tortugues nascudes a Eivissa

D’altra banda, està previst el sexatge de les tortugues marines que van néixer a Eivissa l’any passat. D’acord amb el protocol, els exemplars es troben en el moment idoni per realitzar aquest procediment, que el farà un equip de l’Oceanogràfic de València, encapçalat per l’expert José Luis Crespo.

El procediment consisteix en una breu i simple intervenció quirúrgica, que es durà a terme a les instal·lacions que ha cedit l’Hospital veterinari Aragó, el més preparat per aquest tipus de tasca. Saber el sexe de les tortugues permetrà tenir informació útil per predir aquelles que podrien tornar a les platges de l’illa a pondre ous. Cal recordar que són les femelles les que retornen al lloc on es va realitzar la posta, un fenomen que es coneix amb el nom de filopatria.

Està previst que els exemplars nascuts a Eivissa s’alliberin aquesta tardor, quan ja hauran complit un any i arribat al pes i la mida òptims. A alguns d’aquests quelonis se’ls hi posarà un radiotransmissor, que servirà per obtenir informació biològica dels exemplars.

Entre l’estiu passat i el d’enguany, s’han registrat quatre postes de tortuga marina a les Illes Balears. La primera de la qual se’n va tenir constància va ser a platja d’en Bossa, la segona a es Cavallet, la tercera a Punta Prima i la quarta a Cala Nova.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El projecte es basa en quatre eixos, que consisteixen en: el disseny, la realització i l'acompanyament dels diferents processos de participació pública previs a l'aprovació dels plans de gestió; el foment d'un Sistema de Custòdia Marina de Pitiüses; l’impuls del treball a través d’una Mesa de custòdia marina i la promoció de grups tècnics de treball específics per avançar en la implementació de les mesures d'àmbit marí dels plans de gestió Natura 2000 aprovats a les Pitiüses.

Notícia
Font foto: Betevé

Font foto: Betevé

El departament de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears i el Zoo de Barcelona acorden ampliar al calàpet el programa de reintroducció d'espècies iniciat amb els ferrerets i s'estudiarà la viabilitat de projectes de reintroducció de l'espinós i la sargantana pitiüsa.

Notícia

L’objectiu és situar el medi marí, a partir de l’economia blava, en el marc central de la conservació i la recuperació i diversificació econòmica. Els governs de les Balears i del País Valencià han treballat ja de manera conjunta en la recuperació de les tortugues marines i són els únics governs que han impulsat normativa per a protegir la posidònia. En aquest context, doncs, es posarà en marxa el projecte singular.

Butlletí