Com s'ho va fer la ciutat de Gant (Bèlgica), per reduir dràsticament el trànsit a l'interior del nucli urbà?

07/03/2020 - 08:00

Descobreix-ho en aquest vídeo

 

The Innovative Way Ghent Removed Cars From The City from STREETFILMS on Vimeo.

Assisteix a la transformació de Gant, Bèlgica, que va instituir el Pla de Circulació de Trànsit l’abril del 2017, que va canviar completament la manera en què gairebé tots els residents es desplacen per la ciutat i ha inspirat canvis en els modes de transport. S'afavoreix menys ús del cotxe, més bicicleta i més anar a peu dividint la ciutat en set zones diferenciades: un nucli principalment lliure de cotxes, envoltat de sis zones que han estat cordonades amb formigó o controlades per càmeres. L’única manera d’arribar-hi és recórrer la circumval·lació a les afores de la ciutat, cosa que fa que no sigui impossible l’ús d’un cotxe, sinó que motiva aquells viatges més curts que es poden fer a peu o en transport públic. El percentatge de la modalitat de bicicleta el 2012 va ser del 22%, ara és del 35% i creix.

Aquesta estratègia creativa i ràpida de convertir Gant en un lloc per a les persones és una història tan fenomenal que és un misteri per què no ha cridat més atenció a tot el món. És una ciutat de 262.000 residents, per tant, no és una gran metròpoli, però tampoc una petita ciutat. La metamorfosi es va aconseguir mitjançant una mena d’enfocament tàctic d’urbanisme llançant barreres i jardineres de formigó aquí i allà (algunes recolzades per càmeres d’aplicació) i modificant les portes en espais públics i llocs més segurs per passejar i anar en bici. (Ara hi ha un 40% menys de cotxes als carrers prioritaris en bicicleta que abans del pla!)

Les seves principals inspiracions van ser les ciutats de Groningen i Utrecht, ambdues a Països Baixos. I com a vicealcalde, Filip Watteeuw explica que no tenien fons ni el temps per passar 10, 20 o 30 anys per arribar al lloc on es trobaven. Així que van improvisar amb interessants tàctiques i tractaments i el pla de circulació del trànsit. 


Categories: 

Relacionats

Article

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha mostrat a Brussel·les el compromís de Barcelona amb la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Ha estat en el marc d’una reunió amb l’eurodiputat Javi López, ponent del Parlament Europeu per a la revisió de la Directiva de la qualitat de l’aire, i amb François Wakenhut, cap de la unitat de qualitat de l’aire de la Comissió Europea

Article

Impuls de les vies verdes des de les administracions catalanes per fomentar la mobilitat sostenible

Article

BSM es proposa reduir un 40% els desplaçaments en vehicle motoritzat amb el Pla de Desplaçament d’Empresa

Butlletí