L'Oficina de l'Energia Menorca 2030 ja està oberta a tota la ciutadania

25/02/2020 - 08:15

L'organisme ofereix assessorament a particulars, empreses i entitats públiques per a la transició energètica en qüestions com l'autoconsum, el vehicle elèctric o l'eficiència energètica així com orientació en les tramitacions de projectes, ajuts i autoritzacions.

El passat 23 de setembre de 2019 es signà un conveni de col·laboració entre la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern de les Illes Balears, el Consell Insular de Menorca, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera i el Consorci de Residus i Energia de Menorca, per a la creació d’una oficina d’impuls de l’Estratègia Menorca 2030.

L'Oficina de l'Energia Menorca 2030, situada al Consell Insular de Menorca, ja està oberta a tota la ciutadania per informar i incentivar a participar en el procés de descarbonització i transició energètica a l’illa. La creació d'aquest organisme com a centre de referència de totes les qüestions relacionades amb l’energia a l'illa, constitueix un dels objectius de l’Estratègia Menorca 2030 elaborada el 2018 i neix arran d’un conveni signat el passat mes de setembre entre la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern de les Illes Balears, el Consell Insular de Menorca i el Consorci de Residus i Energia.

L'Oficina de l'Energia Menorca 2030 ofereix serveis d’informació i assessorament normatiu i en la tramitació administrativa en diferents àmbits, com són l’autoconsum, la mobilitat elèctrica, l’eficiència energètica en edificis i instal·lacions, la facturació d’electricitat, o un canal específic per empreses. A més, l'Oficina proporciona orientació sobre les possibles línies de subvenció obertes i com tramitar-les.

Per altra banda, l'Oficina de l'Energia Menorca 2030 també té previst impulsar actes de divulgació, tallers i activitats, amb l'objectiu de crear una comunitat energètica amb coneixements sòlids que ajudin a impulsar i desenvolupar la transició energètica.

Per cobrir els serveis de l'Oficina, el Consorci de Residus i Energia ha contractat dos enginyers formats en el camp de les energies renovables, la mobilitat sostenible i l’eficiència energètica. D'aquesta manera, qualsevol persona, empresa o entitat interessada podrà contactar amb l'Oficina Energia, a través d'un formulari web o per via telefònica, on podrà demanar cita prèvia o bé fer una consulta en línia. Els tècnics encarregats es posaran en contacte per a resoldre les consultes de totes les persones que ho sol·licitin i concertar cites personalitzades. Està previst que l’oficina atengui a Maó, al Consell Insular, i a Ciutadella, a les oficines d’Urbanisme de l’Ajuntament de Ciutadella.

Així, l’Oficina de l’Energia pretén ser un agent facilitador que promogui la participació i la formació de la ciutadania per impulsar la transició energètica cap a un model sostenible, aconseguint crear una comunitat energètica en la qual s’impliqui especialment a les empreses locals, aportant coneixement, llocs de feina i mecanismes de participació social.

Estratègia Menorca 2030

Cal recordar que l'objectiu darrer del full de ruta per descarbonitzar l'illa, l'Estratègia Menorca 2030, és situar Menorca al capdavant en l’estalvi energètic, l’eficiència energètica, l’ús d’energies netes i servir com a referent per a altres zones de la Unió Europea. Els objectius específics que s’han definit per l’any 2030 són la cobertura del 85% de la demanda elèctrica a partir de fonts d’origen renovable, la reducció del 50% del consum de combustibles fòssils en el transport terrestre, la reducció del 30% del consum de combustibles fòssils per a usos tèrmics en el sector industrial i residencial i la reducció del 10% del consum de gasoil B en el sector primari.




 

Categories: 
Municipis: 
Balears

Relacionats

Article

Els treballs inclouen la renovació de lluminàries tant d’espais interiors com exteriors de l’equipament.

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Article

La iniciativa ha comptat amb la participació de quatre escoles públiques d’infantil i primària i tres escoles bressol municipals

Butlletí