La Serra de Tramuntana ja disposa de 88 exemplars nous de ferreret provinents del Zoo de Barcelona

Font: Govern de les Illes Balears i Zoo de Barcelona

29/12/2019 - 08:00

La col·laboració entre la Conselleria de Medi Ambient de les Balears i el zoo de Barcelona, clau en la reintroducció de l’espècie

El Zoo de Barcelona ha alliberat a la serra de Tramuntana 88 ferrerets, una espècie de gripau endèmica de Mallorca que està en perill d’extinció. La reintroducció d’aquest amfibi forma part d’un pla de conservació exemplar que ha rebut el reconeixement internacional.

La finca dels Tossals Verds, a Alaró, ha estat l’escenari, de l’amollada dels 88 exemplars de ferreret provinents del zoo. És la cinquena vegada que s’alliberen exemplars d’aquesta espècie endèmica de Mallorca que han estat criats prèviament a les instal·lacions de la institució barcelonina.

La col·laboració entre el Servei de Protecció d’Espècies i el zoo ha permès reintroduir, des de 2016, més de 220 exemplars a la Serra de Tramuntana, una xifra que ascendeix fins als 650 des de l’inici de la col·laboració, el 1993. Així, actualment hi ha un total de 35 localitats amb ferreret, 20 de les quals són de nova creació.

Aquesta és una fita que s’emmarca en el nou model de zoo, en què la línia de la conservació és prioritària.

Tot i que el ferreret està actualment definit com a espècie vulnerable per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, legalment encara està catalogat com a espècie en perill d’extinció. Des del Govern s’han redactat dos plans de conservació, els quals han permès diverses actuacions de conservació i reintroducció. El primer es va aprovar l’any 1991 i el segon, el 2007.

Des del Servei de Protecció d’Espècies apunten que, de moment, es manté la situació favorable de l’espècie i la tendència és positiva, però que s’ha de continuar treballant activament en la recuperació, amb la restauració i creació de punts de cria, així com en l’eliminació de depredadors, principalment la serp d’aigua.

Va ser el Pla de 1991 el que va engegar el conveni de col·laboració entre la Conselleria de Medi Ambient i el zoo de Barcelona, que té com a objectiu estendre la cria en captivitat del ferreret.

 

Conservació del ferreret

El ferreret és una espècie d’amfibi endèmica de l’illa de Mallorca, és a dir, el seu hàbitat natural es restringeix a aquesta illa. A causa del descens de la població de ferrerets, l’any 1991 es va redactar el Pla de conservació d’aquesta espècie, que va arribar a estar en perill crític d’extinció. Gràcies a les actuacions de reintroducció d’exemplars, actualment el ferreret està catalogat com a espècie vulnerable, d’acord amb la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

El servei de Gestió Forestal del Consell Insular de les Illes Balears ha elaborat un lot de recursos educatius sobre les principals formacions vegetals de les Illes Balears adreçat a complementar l’educació dels alumnes en matèria mediambiental.

Article

Una trobada en línia entre països de la Mediterrània permet avançar cap a una política comuna de protecció de la fanerògama marina

Notícia

Una tortuga babaua (Caretta caretta) ha nascut a la platja de sa Mesquida, a Maó convertint-se en el primer exemplar documentat que neix a una platja de les Illes Balears. L’animal ha nascut després de 59 dies d’incubació.

Butlletí