L'Informe RiusCat 2018 revela que la qualitat dels hàbitats fluvials ha empijorat respecte 2017

18/12/2019 - 08:00

El 74% dels hàbitats analitzats eren poc heterogenis o empobrits, segons les dades aportades pels voluntaris del Projecte Rius, liderat per l'Associació Hàbitats.

Un any més l'Associació Hàbitats ha presentat l’Informe RiusCat en el que es recullen i s’analitzen els resultats de les inspeccions de rius i rieres realitzades pels voluntaris del Projecte Rius. Així doncs, gràcies a la tasca de milers de participants podem conèixer  l’estat i l’evolució dels ecosistemes fluvials catalans.

L’Informe RiusCat 2018 ha estat elaborat a partir de les dades de 4.459 persones voluntàries que van fer 257 inspeccions a 168 trams de rius – aproximadament 83.5 km d’espais fluvials analitzats. Segons aquestes dades Projecte Rius torna a ser la iniciativa de voluntariat líder a Catalunya. Un altre fet detectat interessant és que el 72% dels grups participants pertanyien a la comunitat educativa.

Les conclusions hidromolfològiques  revelen que la qualitat dels hàbitats fluvials han empitjorat respecte a 2017, ja que el 74% d’aquests eren hàbitats poc heterogenis o empobrits.

D’altra banda els boscos de ribera presenten condicions similars.

La majoria dels boscos analitzats tenen una qualitat mediocre. També cal dir que molts dels trams analitzats es troben en trams urbans i això té com a conseqüència que la connectivitat amb els sistemes adjacents no sigui optima.

L’any 2018 va ser plujós, pel qual molts voluntaris han detectat cabals més elevats del que és habitual per l’època de l’any en què feien la inspecció. També ha suposat que alguns grups de participants hagin suspès la inspecció perquè no podien accedir al riu per l’elevat cabal o per rics d’avingudes.

La qualitat fisicoquímica dels trams analitzats és bona en quant al pH i al percentatge de nitrats detectats als rius (un 95% es troba dins dels paràmetres admesos).

No obstant això, les dades sobre la saturació d’oxigen mostren que el 36% dels trams de rius presenta resultats més baixos de lo recomanat i a la tardor aquesta dada puja fins al 63%.

L’índex de macroinvertebrats s’utilitza per mesurar la qualitat biològica. Segons els resultats presentats pels voluntaris el 46% dels trams analitzats durant la primavera són bons o molt bons, mentre que a la tardor baixa fins al 30%. Aquestes dades revelen que la qualitat biològica dels ecosistemes fluvials catalans ha baixat respecte a 2017.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El temporal Gloria, que va passar entre els dies 20 i 23 de gener del 2020, va sacsejar el litoral tant a la seva part emergida com a la submergida.

Article

El Pla director urbanístic, redactat per la Diputació de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat, crea un marc urbanístic i territorial adequat per recuperar, difondre i fer accessibles els diversos paisatges culturals i naturals situats al llarg de les lleres d’aquests tres rius de la demarcació de Barcelona.

Article

Des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, en coordinació amb la Xarxa de Biblioteques Municipals organitzem un seguit de tallers de contacontes del llibre El senyor Riu, per sensibilitzar als infants sobre el cicle de l’aigua.

Butlletí