Nou punt de càrrega ràpida de vehicles elèctrics a Vic

14/11/2019 - 08:30

El nou subministrador està en període de proves i permet carregar el cotxe en només 45 minuts a l’avinguda del Mercat

Vic va activar un nou punt de càrrega de vehicles elèctrics en fase de proves durant la setmana de la mobilitat sostenible. Un punt que permet carregar fins a dos vehicles alhora de forma ràpida, i que es troba a l’avinguda del Mercat, molt a prop de la passera del Sucre.

El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, explica que el nou punt de càrrega va amb consonància amb les polítiques de l’equip de govern per lluitar contra la contaminació atmosfèrica. En aquest sentit, Castells remarca que fomentar l’ús dels vehicles elèctrics és una de les mesures que es poden portar a terme des de l’àmbit local per millorar la qualitat de l’aire. Unes iniciatives que se sumen a la recent creació de la Taula supramunicipal per la qualitat ambiental de la Plana de Vic, a la qual s’han adherit 26 municipis de la comarca, i que està copresidida pel Consell Comarcal d’Osona i compta amb la participació també del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.


Vic, ciutat saludable

La regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, recorda que el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) vigent des d’aquest estiu incorpora de forma pionera indicadors de salut. Uns paràmetres que permeten avançar cap a una ciutat encara més saludable i on es prioritzen les zones per caminar, tenint en compte el confort pels vianants i la disminució de l’ús del cotxe privat, es fomenten els desplaçaments a peu i en bici que revertiran en la disminució de les emissions atmosfèriques. Per altra banda, el POUM també preveu la dotació d’aparcaments dissuasius ubicats fora de la zona del centre, i  que a mesura que es consolidin, comptaran amb punts de recàrrega elèctrica, apunta Palmero.

Cal recordar que actualment s’està redactant el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i es compta amb el Pla Estratègic de la Bicicleta, un document que té l’objectiu de millorar la xarxa per anar amb bici i adaptar-la als estàndards de seguretat viària. Fabiana Palmero destaca que l’objectiu és ampliar els 36 quilòmetres de xarxa ciclable existents fins a 50 quilòmetres, de manera que “qualsevol punt de la zona urbana disposi d’una via ciclable principal a menys de 200 metres”.

A més, la regidora d’Urbanisme i Mobilitat remarca que s’estan portant a terme diverses obres de millora en vies urbanes, com la del carrer Montserrat que quedarà obert els propers dies, o el carrer Verdaguer. Dues vies on s’han ampliat les voreres per fomentar els desplaçaments a peu i saludables, amb carrers pacificats a 30 km/h on el vehicle privat pot conviure amb els mitjans de transport sostenible com el bus urbà i la bicicleta.

Actualment, l’Ajuntament de Vic estableix una bonificació del 95% de la quota de l’impost de circulació als vehicles elèctrics purs -no híbrids- a tots els titulars que ho sol·licitin. En el cas dels vehicles híbrids i tots aquells que produeixen emissions de CO inferiors a 100 g/km, la bonificació és del 75%.

Fins ara, a Vic hi havia tres punts municipals de càrrega de vehicles elèctrics de càrrega lenta, una tecnologia que ha quedat obsoleta degut als avenços en el camp automobilístic.

La capacitat total dels punts de recàrrega és de vuit vehicles, amb una mitjana d’una plaça per cada 5.600 habitants, aproximadament.

Els punts de recàrrega de vehicle elèctrics gratuïts es troben al carrer de Josep Maria Sert, de Miramarges -davant de l’entrada de la Universitat-, a l’avinguda del Mercat -davant de la xemeneia del Sucre-.

 

Com funciona el nou punt de càrrega elèctrica?

El servei és gratuït i sense la necessitat de cap clau ni cap tràmit previ a diferència de la resta de punts de recàrrega ja existents al municipi. Així, qualsevol persona que necessiti carregar el seu vehicle ho podrà fer utilitzant el codi QR de la màquina que redigirà a la plataforma de l’empresa subministradora del servei; o a mitjançant la targeta de càrrega de vehicles d’altres plataformes.

Les persones usuàries hauran d’aparcar en una de les dues places disponibles, activar la càrrega a través del codi QR o la targeta, seleccionar l’endoll adient al vehicle i iniciar la càrrega. Per acabar s’accedeix a l’aplicació d’Estabanell o es torna a registrar la targeta a la màquina i la càrrega es para.

Aquest nou punt de càrrega de vehicles elèctrics permet la càrrega total d’un vehicle amb aproximadament 45 minuts i s’ha adquirit a través d’una subvenció de 40.000 euros de l’Institut Català de l’Energia, a través del Pla PIRVEC.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible de Vic es consolida com a trobada referent a Catalunya

Article

ViCoop, la comunitat energètica de Vic, ja és una realitat i es converteix en la vintena comunitat energètica que es constitueix a Osona en format cooperativa.

Notícia

L'estudi, que ha comptat amb la participació de més de 200 empreses del sector de la mobilitat elèctrica i més de 20 experts sectorials, té com objectiu identificar les necessitats del vehicle elèctric pel que fa als perfils professionals que requereix aquest sector en expansió.

Butlletí