Vic supera el llindar d'alerta d'ozó troposfèric per primera vegada aquest any

Aquest 23 de juliol es va superar el llindar d'informació a Tona i Manlleu

Font: Nació digital i Generalitat de Catalunya

26/07/2019 - 11:11
Cartell que informa sobre els nivell d'ozó a Vic

Cartell que informa sobre els nivell d'ozó a Vic

Vic va superar aquest 23 de juliol el llindar d'alerta d'ozó troposfèric a l'aire. Tal com recull el Departament de Territori i Sostenibilitat, aquesta és la primera vegada que la capital d'Osona supera el llindar d'alerta, que se situa en els 240 µg/m3. Les altres estacions de la comarca -Manlleu i Tona- han superat el llindar d'informació (situat en els 180 µg/m3). 

Aquest avís per ozó troposfèric a Osona coincideix amb una onada de calor. En aquests casos es demana a la població vulnerable -com avis, infants i dones embarassades- que evitin l'exercici físic intens, sobretot a l'exterior, i -en cas de superació del llindar d'alerta- tothom redueixi l'activitat a l'exterior.

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) ha mesurat aquest dimarts 23 de juliol nivells molt elevats d’ozó troposfèric (O3) a la zona de qualitat de l’aire (ZQA) 6, denominada Plana de Vic, on s’ha superat el llindar d’alerta a la població (>240 µg/m3) a l’estació de Vic. També s’ha sobrepassat el llindar d’informació a la població (>180 µg/m3) a la mateixa zona als punts de mesurament de Vic, Tona i Manlleu, i a l’estació del Montseny de la ZQA 8 - Comarques de Girona.

Més radiació solar, més ozó

L’ozó és un dels gasos que pot tenir efectes adversos per a la salut humana quan es troba en concentracions superiors a les habituals. És un contaminant que no s'emet directament a l'atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions químiques entre contaminants primaris com els òxids de nitrogen (NOx) i els compostos orgànics volàtils (COV). Les reaccions químiques entre aquests contaminants primaris necessiten una radiació solar intensa durant un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores) per formar l'ozó. Les accions que s’estan duent a terme per reduir un d’aquest contaminants primaris, el diòxid de nitrogen, a Barcelona i la seva conurbació són fonamentals per rebaixar també l’ozó.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha informat als ens locals, Protecció Civil, Salut, i els mitjans de comunicació que ho han sol·licitat prèviament,  perquè fessin extensiu els avisos i les recomanacions als centres d’ensenyament, residències per a les persones grans i entitats que organitzen activitats per a infants o activitats esportives. També n’ha fet difusió a través de l’app gratuïta per a telèfons mòbils Aire.Cat, que emet els avisos als dispositius on està instal·lada.

Qualsevol persona amb problemes de cor i de pulmons, els nadons, els infants en edat preescolar i les dones embarassades són persones especialment sensibles als efectes de l’ozó. Les recomanacions de prevenció que indica el Canal Salut són similars a les que ja estan activades en motiu de l’onada de calor. Amb superació del llindar d’alerta, la població sensible ha d’evitar l’exercici físic a l’exterior i reduir-lo la resta, mentre que, en cas de superació del llindar d’informació, es recomana reduir l’exercici només a la població de risc.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Dues estacions de qualitat de l’aire de Barcelona i una de Vic s’integren en el projecte europeu WatchPlant.

Article

El Consell Comarcal d’Osona activa una campanya per mirar de paliar els efectes de la sequera actual i dels propers mesos.

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Butlletí