Avià és finalista del premis Europeus EUSEW en sostenibilitat energètica

Font: Ajuntament d'Avià i EUSEW

18/05/2019 - 08:00

La competició dels Premis a l'Energia Sostenible de la UE (EUSEW Awards) reconeixen una innovació destacada en eficiència energètica i energies renovables. Es seleccionaran 12 finalistes entre una llista dels projectes més reeixits de l'any per obtenir una energia neta, segura i eficient. S'han seleccionat 12 projectes com a finalistes entre una llista dels projectes més reeixits de l'any per obtenir una energia neta, segura i eficient i podeu ajudar a decidir-ne el guanyador al Premi Ciutadà. L'únic municipi català finalista és Avià amb el projecte Avià per un bon clima.

Un poble que viu el somni sostenible. Un pla de transició energètica

Situat als contraforts d’una serralada catalana, hi ha un petit poble que suposa un gran cop a l’avantatge energètic sostenible d’Europa. Avià mostra a Europa com els ciutadans de les comunitats locals poden participar en la transició energètica, ajudant a la UE a assolir els seus objectius sobre clima i energia. El 2015, l’ajuntament d’Avià va adoptar un pla fàcilment implementable per impulsar les energies renovables, l’eficiència energètica i la protecció del medi ambient. Això va reduir les seves emissions de carboni i va reduir la demanda de combustibles fòssils cars, beneficiant tant als ciutadans com a les autoritats locals.

"Les nostres mesures de sostenibilitat estan dissenyades per oferir beneficis ambientals i econòmics directes a les persones que viuen a Avià, és per això que la nostra transició energètica és molt popular i és una veritable inspiració per a altres ajuntaments de Catalunya i Europa", va dir Josep Subirana, ciutat. conseller d’Avià, Espanya i motiu principal de la iniciativa.

El sector públic d'Avià ja estalvia més de 300.000 quilowatts-hora d'energia cada any, una reducció del 60% respecte al 2015. Això significa que el poble estalvia 50.000 i 90 tones d’emissions de diòxid de carboni l'any, sense incloure els edificis privats.

Estalviar impostos per als ciutadans

Amb un pressupost inferior a 350.000 €, l'Ajuntament d’Avià ha adoptat una sèrie de passos relativament senzills i atractius. En primer lloc, van reduir els impostos locals per a qualsevol ciutadà que prengués mesures verdes com per instal·lar panells solars als seus sostres i aïllar la façana de la seva casa.

Als edificis públics, es van instal·lar plaques solars, es va canviar la il·luminació a LED, els edificis van ser més aïllats i només les empreses comercialitzadores amb 100% d’energies renovables van poder oferir electricitat als edificis públics i l'enllumenat del poble. Mentrestant, el poble ha estat planejant una compra conjunta de plaques solars per a ciutadans que no puguin encaixar-los a les seves teulades.

L’autoritat local va millorar significativament amb la implantació del sistema de recollida selectiva porta a porta, augmentant el reciclatge fins al 70% dels residus del poble. També van implementar mesures per protegir la vida silvestre natural al riu local, van promoure la col·locació de cotxes amb llocs d'aparcament especials instal·lats i punts de càrrega instal·lats per a vehicles elèctrics i híbrids.

El poble també va establir esquemes per compostar guarniments d’arbres, va prohibir el glifosat de plaguicides en espais públics i va proporcionar bosses de gossos a propietaris de gossos i instal·lacions de compostatge de gossos.

Proporcionar un model de sostenibilitat

Amb un model fàcilment replicable, una forta participació ciutadana i una decisió política audaç, Avià està fent tot el possible perquè sigui el més eficient i sostenible possible, proporcionant un model per als pobles que ajudin a la UE a assolir els seus objectius climàtics i energètics.

Ser candidat a finalistes dels Premis EUSEW dóna al meu model de poblament sostenible el reconeixement, la legitimitat i l'acceptabilitat que necessita. Ajuda a la gent a obrir les seves ments i al darrere de la transició "energètica", va dir Subirana.

Avià també promou pràctiques sostenibles ecològiques a Tambacounda, un poble de Senegal. Proporciona una subvenció de 5.000 euros per finançar la instal·lació d'una bomba solar i panells solars per una cooperativa de dona que els permeti regar una hectàrea de cultius comercials (venuts per a beneficis) durant la temporada seca i subministrar energia a un hospital rural.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Els impulsors de Firhàbitat han presentat aquest matí, coincidint amb la inauguració de la segona edició del certamen, el Manifest d’Avià, un document que busca el compromís per la bioconstrucció i l’eficiència energètica. 

Article

L’actuació suposarà el canvi integral de les 868 lluminàries de Bagà per sistemes eficients i la corresponent millora dels quadres elèctrics existents.

Butlletí