El món local celebra al Dia Mundial de l'Aigua

Font: Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

21/03/2019 - 10:05
Il·lustració del Conte del Sr. Riu. Mercè Tous

Il·lustració del Conte del Sr. Riu. Mercè Tous

El Dia Mundial de l'Aigua se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça. L'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 22 de de març de 1993 com el primer Dia Mundial de l'Aigua. El tema del Dia Mundial de l'Aigua 2019 tracta de fer front a la crisi de l'aigua abordant els motius pels quals queda molta gent sense accés al recurs.

L'ODS 6 és clar: aigua per a tothom el 2030. Per definició, això significa no deixar enrere ningú. Però avui en dia, milers de milions de persones segueixen vivint sense aigua segura: les seves llars, escoles, llocs de treball, granges i fàbriques que lluiten per sobreviure i prosperar. Els grups marginats: les dones, els nens, els refugiats, els pobles indígenes, les persones amb discapacitat i molts altres, sovint es passen per alt i de vegades s'enfronten a la discriminació, ja que intenten accedir i gestionar l'aigua segura que necessiten. Aquest Dia Mundial de l’Aigua, el 22 de març, tracta d’afrontar la crisi de l’aigua tractant els motius pels quals tantes persones queden enrere.

Una vintena d'ens locals s'han adherit al Dia Mundial de l'Aigua d'enguany. L’Agència Catalana de l’Aigua, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, sota la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat organitzaran activitats i oferiran diversos recursos de suport als ens locals.

AiguArt, un cicle d'activitats a Barcelona

AIGUART és un cicle d’activitats per celebrar l’aigua a través de l’art. L’aigua és un bé públic universal i escàs que cal valorar, mantenir i conservar entre tots i totes. Per això, entitats i equipaments de la ciutat de Barcelona coorganitzen l’Aiguart, un programa impulsat per l’Ajuntament de Barcelona que posa de relleu la importància de l’aigua i que enguany suposa la culminació del Memorial de l'Aigua. AIGUART és un programa festiu i divulgatiu que se suma a la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua, el 22 de març. Un cicle per avançar, a través de les diferents expressions artístiques, cap a una nova cultura de l’aigua.

La Diputació de Barcelona impulsa l'educació ambiental en ambients aquàtics continentals

Els sistemes aquàtics continentals són espais de gran valor ecològic i social que cal preservar. A través de l’educació ambiental es poden conèixer i difondre els seus valors  i promoure la seva protecció i conservació de manera integral i fomentar un ús sostenible de l’aigua que garanteixi l’equilibri entre satisfer la demanda de consum i la conservació del medi natural.

Per aquest motiu, la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona a través de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental (OTEPA), impulsa el Programa Va d'Aigua.  L’objectiu principal d’aquest programa és el de donar suport a aquells equipaments i projectes d’educació ambiental impulsats per ens locals que treballen per conservar i donar a conèixer els valors dels sistemes aquàtics continentals.

La Diputació de Barcelona organitzarà més de vint accions de suport als ens locals que inclouran recursos del Programa Va d'Aigua com els tallers de Conta-contes del Sr. Riu, el taller de jocs: Ecosistemes en equilibri Parelles exòtiques, els tallers sobre L’Aigua a la llar, i la difusió de diversos materials: díptics sobre “Com estalviar aigua a la llar” o si “Saps com estalviar aigua ?”, i els materials del Va d'Aigua El Conte del Sr. Riu i la Guia d’espècies exòtiques , així com el Joc del Riu.

Podeu consultar les activitats a l'agenda de la Diputació de Barcelona o a l'Agenda de l'Aigua.

Parets s’adhereix a la commemoració del Dia Mundial de l'Aigua

Coincidint amb les activitats commemoratives del Dia Mundial de l'Aigua que se celebra el divendres 22 de març, a l'exterior de l'escola Pau vila s'ha programat, en col·laboració amb l'empresa Cassa, un taller sobre l'estalvi d'aigua, que tindrà lloc a partir de les 16.30 h. Durant el mes d'abril, en el marc de la celebració, es duran a terme tallers sobre els ecosistemes aquàtics adreçats a alumnes d'educació secundària del municipi, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Ens locals i altres ens adherits al Dia mundial de l'Aigua 2019

Ajuntament de Calella

Consell comarcal del Garraf

Ajuntament de Centelles Ajuntament de Manlleu
Ajuntament de Olesa de Montserrat Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Ajuntament de Tiana
Ajuntament de Callús Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat
Ajuntament de Bagà Ajuntament de Parets del Vallès
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Súria
Ajuntament de Mataró Ajuntament de Malgrat de Mar
Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola Ajuntament de Lliçà de Vall
Mancomunitat Intermunicipal del Cardener L'Observatori de la Tordera 
Ajuntament El Papiol Ajuntament de Barcelona
Ajuntament de Cornellà de Llobregat  

 

Relacionats

Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Article
Dia Mundial de l'Aigua 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Acte
10/04/2024 - 10:00
Masia de Can Coll. Lliçà de Vall

Butlletí