La Diputació de València i la Politècnica treballen en una guia per a conèixer el cost real del subministrament d'aigua potable en els municipis

14/08/2018 - 08:46

En una època en la qual l'escassetat d'aigua afecta a pràcticament tota la província, la Diputació de València segueix apostant per buscar eines que permeten als municipis millorar l'eficiència de les xarxes de subministrament. 

És per això que ha encarregat a l'Institut Tecnològic de l'Aigua, integrat en la Universitat Politècnica de València, una guia que servisca d'assessorament als ajuntaments per a conèixer de primera mà quin és el cost real de la distribució d'aigua potable i sanejament.

L'objectiu final és millorar el servei que es presta als veïns. Els municipis poden analitzar la seua infraestructura i saber com se subministra l'aigua coneguent així el seu cost real per a reforçar la gestió del cicle”, explica el diputat de Mancomunitats i Comarcalització, Voro Femenía, després de reunir-se amb el director de l’ITA, Enrique Cabrera, expert en hidràulica urbana, i dos tècnics de la corporació provincial del servei de Medi ambient, Juan José Mayans, cap de la secció d'Aigua i Residus Sòlids Urbans, i José Vicente Úbeda, de la secció de Medi Natural i Sostenibilitat.

En esta segona reunió, Cabrera, responsable del projecte, ha exposat la guia, que es troba en la fase final d'elaboració –es presentarà en poques setmanes- i que estarà en la línia de l'aposta de la Diputació per dotar als ajuntaments d'eines útils per a avaluar les seues polítiques entorn de la gestió de l'aigua. “Al final és fer un inventari de la xarxa que té el poble, del seu estat, i una auditoria per a esbrinar, per exemple, què implicaria, a l'hora d'establir la tarifa, fer alguna renovació o reforma”, explica Femenía.

Pla contra la Sequera

La guia metodològica elaborada per l’ITA, per encàrrec de la Diputació de València, forma part de l'aposta de la corporació provincial per fer front a l'escassetat d'aigua. Una aposta que es concreta en el pla bianual contra la sequera que, entre 2018 i 2019, destinarà 6.200.000 euros a projectes, presentats pels ajuntaments, per a millorar l'eficiència en la xarxa de distribució.

La finalitat és que es duguen a terme actuacions de reparació i millora de les xarxes de dipòsit i subministrament d'aigua, evitant fugues i tractant que l'aigua no es perda en el camí dels aqüífers a les aixetes de les vivendes particulars.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Es tracta d'un format que ja s'està estenent fa temps en diferents ciutats europees, i que suposa una alternativa poc invasiva i molesta per a la resta d'usuaris ja que aprofita una infraestructura ja aixecada, i requereix molt poca obra. A més permet posar en marxa una xarxa que afavoreix a aquells usuaris que no tinguin plaça de garatge. Una cosa que ajuda a popularitzar més els cotxes elèctrics.

Article

El projecte Life Libernitrate, impulsat per l'àrea de Projectes Europeus, té com a objectiu sensibilitzar als municipis sobre esta problemàtica i ajudar els ajuntaments a combatre-la. La tercera jornada del projecte ha estat destinada als alcaldes i alcadesas de les comarques de la Plana de Utiel-Requena, la Hoya de Buñol i el Valle de Ayora-Cofrentes.

Notícia

La totalitat del reg dels espais verds públics de Premià de Mar es controlen ja via internet mitjançant un sistema de telegestió. L'objectiu és incrementar l'eficiència del reg de les zones verdes de la vila amb criteris de sostenibilitat, innovació i estalvi de recursos. En aquest sentit, es preveu que el nou sistema faciliti un estalvi d'aigua al municipi superior al 30%.

Butlletí