Comença la campanya d'eliminació de plantes invasores a les zones dunars metropolitanes

Font: AMB.cat

01/06/2018 - 08:52

El passat 15 de maig va començar una nova campanya d'eliminació de vegetació invasora de les zones dunars a les platges metropolitanes de Castelldefels, Gavà i Viladecans.

L'actuació s'allargarà al voltant de tres setmanes. La vegetació es retirarà principalment de manera manual, amb la finalitat d'eliminar tots el propàguls que podrien tornar a brotar. En el cas dels exemplars més grans, es farà servir maquinària.

Es preveu eliminar espècies com el Carpobrotus edulis (ungla de gat), Arctotheca (calèndula), Yucca sp (iuca), Agave americana (pita) o Xantium sp (llapassa). També alguns exemplars puntuals de port més gran, com Miopourum sp o Eleagnus angustifolia.

La campanya es porta a terme de manera anual des de 2014 i també a través del projecte "Dunes Híbrides". Des que va començar, s'han retirat més de 80 tones de plantes invasores. El principal objectiu és la recuperació dels ecosistemes dunars de les platges metropolitanes, afavorint el creixement de les espècies dunars pròpies i el retorn de la fauna autòctona. Alhora, també té en compte el fet que aquests espais són un lloc d'esbarjo per als usuaris.

La vegetació que anomenem invasora està formada per espècies alienes als nostres ecosistemes que no tenen depredadors o competidors i, per tant, s'estenen sense control i acaben cobrint la superfície de les dunes. D'aquesta manera, desplacen o fins i tot impedeixen el creixement de la flora autòctona dels espais dunars, de manera que afecta també totes les espècies de fauna que en depenen. A més, algunes d'aquestes plantes suposen una important molèstia per als usuaris de la platja a causa de les llavors espinoses.

Les zones dunars són l'hàbitat de diverses espècies animals i vegetals autòctones. Inclouen dunes i zones humides interdunars i constitueixen una protecció natural per a l'existència de la mateixa platja i del litoral, així com de totes les zones, naturals o urbanes, que es troben a continuació. Augmenten la resiliència de la costa enfront del canvi climàtic i els temporals, i són una solució basada en la natura. 


 

Relacionats

Article

N'ha instal·lat dos nous, un a l'Escola Marinada i l'altre a l'avinguda d'Ernest Lluch

Article

A partir de l’any 2025, tots els municipis hauran de tenir taxa diferenciada i no deficitària de residus que permeti implantar una taxa justa segons el comportament de cada llar en la gestió de residus. Sallent, conjuntament amb el Consorci del Bages per a la gestió de residus, implantarà aquest nou sistema a partir del 2024.

Article

L'Ajuntament de Moià instal·la una xarxa de calor amb caldera de biomassa al voltant de l'Escola Josep Orriols i Roca.

Butlletí