Els joves fan créixer la Jugatecambiental de Viladecans

Font: Ajuntament de Viladecans

28/05/2018 - 12:57

La Jugatecambiental del Parc Torre-roja de Viladecans ha estrenat 8 nous jocs aquest diumenge 13 de maig gràcies als joves de la Unitat d'Escolarització Compartida.

La iniciativa forma part dels projectes participatius que l'Àrea Metropolitana de Barcelona impulsa als parcs i platges metropolitans amb l'objectiu d'implicar als centres educatius i entitats en la conservació i promoció del seu entorn més proper.

Entre els objectes presentats podem trobar jocs tan diversos com un puzle, un joc de memòria, un "pinball" o un tir amb arc; jocs molt diferents però amb un tret en comú: tots estan inspirats en el parc i en la ciutat. Els joves de la UEC han dotat de protagonisme la fauna i flora locals, així com als elements patrimonials de la ciutat, tot convertint-los en centre de les seves creacions.

Tot va començar amb el Viladecans Repara

El curs 2015-2016 ja es va portar a terme la primera col·laboració entre la UEC i l'àrea de medi ambient de la ciutat. L'espai Viladecans Repara va posar a disposició de la UEC alguns dels tallers i activitats que habitualment es realitzen en aquest servei. A canvi, la Unitat va construir per a l'espai una nova taula de cultiu amb palets reciclats que actualment serveix com a zona d'hort de les plantes aromàtiques.

La bona rebuda per part dels joves d'aquesta primera col·laboració, va fer néixer la idea d'un nou aprenentatge de servei que posés en marxa la imaginació dels joves i impactés, de manera directa, en una activitat desenvolupada a la ciutat.

El secret és la implicació

Des que van acceptar adherir-se al projecte participatiu el gener de 2018, cadascun dels joves de la UEC ha dedicat un espai setmanal de dues hores a portar a terme el seu projecte. Amb l'ajuda i assessorament dels seus professors i de la tècnica especialista de l'empresa Siboc Projectes Ambientals, Ana Villena, que ha actuat com a suport tècnic del projecte, els joves s'han fet responsables de tot el procés, des de la seva ideació a la seva realització. El resultat: uns jocs treballats a mà de gran qualitat i on fins i tot els detalls més petits estan cuidats.

La implicació i la motivació han sigut clau en l'èxit d'aquesta proposta. La Carolina Tello, directora de la UEC, explica que els joves "han pogut observar com el fruit del seu esforç oferirà un servei pràctic a la comunitat" i aquest fet ha aportat "una bona dosis d'autoestima per al grup". Els joves s'han compromès amb l'encàrrec i l'han finalitzat, i això suposa un gran orgull tant per ells com per a l'equip docent que els acompanya diàriament.

La Tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Encarna García, ha aprofitat la trobada amb els joves per agrair la feina feta i reiterar el desig de poder repetir la col·laboració en el futur. A més, ha afegit que els jocs donen sobrada mostra que si volen i treballen de valent "poden aconseguir tot el que es proposin". Amb aquestes paraules, la regidora els ha encoratjat a seguir plantejant-se nous reptes i assolir els seus objectius.

Creativitat i medi ambient al taller de cabanes de la Jugateca

Per altra banda, amb un grapat de canyes de diferents mides i gomes, es poden fer grans coses. Així ens ho han demostrat els nens i nenes de Viladecans en una altra jornada a la Jugatecambiental, que, durant tot el matí, s'han deixat guiar per l'arquitecte que porten endins i han donat el millor de sí al taller de construcció de cabanes, al Parc de la Torre-roja.

L'activitat, que coincideix amb el Dia Mundial de la Biodiversitat, forma part del projecte de la Jugatecaambiental, la qual, mitjançant el joc i l'experimentació en família, busca concienciar grans i petits sobre la importància de la sostenibilitat i la preservació del medi ambient als parcs i platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. En aquest taller de cabanes, concretament, la idea era que els infants participessin d'una activitat lúdica i creativa, tot construint estructures ràpides, senzilles, fàcilment desmuntables i que no generen cap residu.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Prop de 700 estudiants d’entre 6è de primària i 2n d’ESO de les escoles i instituts de Viladecans han sortit al carrer per mesurar el perímetre i l’alçària de gairebé 1.300 arbres urbans de la ciutat, amb l’objectiu de quantificar el carboni emmagatzemat en aquests.

Article

Per a aconseguir una societat plena d'ecohàbits sostenibles, l'Ajuntament de Viladecans implica les i els estudiants de primària i secundària a fer cada dia una bona pràctica en família el mes d'abril a través del repte ‘21 ecohàbits per posar-nos en marxa cap al 2030’.

Article

L'alumnat i els centres educatius de Sant Joan Despí seran agents protagonistes en la lluita de la ciutat per mitigar els efectes del canvi climàtic i per transitar cap a un model més sostenible i ecològic

Butlletí