Les escoles del Prat es passen a la tecnologia led per a la il·luminació

22/04/2018 - 08:04

Il·luminació amb tecnologia led al vestíbul del CEM Estruch.

S'aconsegueix reduir la despesa energètica entre un 40 i un 70 %

Ja són 8 les escoles del Prat que disposen de tecnologia led per a la il·luminació de passadissos i lavabos i, en alguns casos, també per a les aules. Aquestes escoles són Sant Jaume, Josep Tarradellas, Charles Darwin, Jaume Balmes, Joan Maragall, Jacint Verdaguer, Galileu Galielei i  l'escola d'adults Terra Baixa. En els propers mesos s'instal·laran leds a 4 escoles més i a 3 pistes esportives escolars. 

Estalvis previstos

En total s'han substituït 1.162 punts de llum i s'ha fet una inversió de 114.000 €. L'estalvi total en il·luminació que s'espera aconseguir se situa entre el 40% i el 70% de la despesa en il·luminació respecte del sistema tradicional anterior. L'estalvi sobre el total del consum d'energia de l'edifici és entre el 5 i el 10%. Això representa aproximadament uns 100.000 Kw/h, que és l'equivalent al que consumeixen 11 famílies del Prat en 1 any. 

Zero emissions de CO2

Pel que fa a les emissions de CO2, continuaran sent zero, ja que l’Ajuntament del Prat consumeix energia elèctrica amb garantia d'origen renovable des de l'any 2011. Aquesta garantia d'origen, certificada anualment per la Comisión Nacional de la Energía, no comptabilitza emissions de gasos d'efecte hivernacle. 

Meitat per a tu, meitat per a mi

L'Ajuntament del Prat de Llobregat i 14 centres educatius de la ciutat (totes les escoles d'infantil i primària més un centre d'educació especial i un altre de formació de persones adultes) van signar al 2014 un conveni per repartir-se a parts iguals l’estalvi aconseguit en la facturació d’energia.

Per part de l'Ajuntament, es redueix el consum d'energia i les emissions de CO2 a la ciutat, es redueix la despesa econòmica de la facturació energètica i es vetlla pels compromisos del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses per a l'Energia Sostenible (reduir un 20% el consum d'energia, augmentar-ne un 20% l'eficiència i que el 20% del que consumim sigui d'origen renovable).

Els centres educatius també hi guanyen. Descobreixen, investiguen i aprenen sobre l'ús de l'energia a l'escola i a casa, converteixen l'alumnat en protagonista del canvi, i valoren l’impacte positiu de les pròpies accions i el seu esforç es compensa amb una dotació econòmica.

Balanç energètic del programa d'estalvi energètic a les escoles

Les escoles del Prat han reduit un 23,5% el consum d'energia en aquests quatre anys. Gràcies als bons hàbits han ajudat a estalviar, aproximadament, 270.000€ en gas i electricitat. També s'han deixat d'emetre a l'atmosfera 714 tones de CO2.

La meitat de l'estalvi que ha aconseguit cada escola, gràcies als bons hàbits, ha revertit en diners al propi centre en forma de subvenció econòmica aportada per l'Ajuntament.


Relacionats

Notícia

22 Comunitats Energètiques de l’economia social i solidària de Catalunya s’han trobat al Prat de Llobregat per posar en comú estratègies de creixement

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Notícia

La comunitat podrà abastir d’energia 100% renovable i local a 900 llars, comerços i empreses mitjançant una potència fotovoltaica de fins a 1,2MW durant els pròxims anys

Butlletí