Primers resultats de la campanya contraceptiva de senglars

Font: UAB.cat

09/03/2018 - 08:24

Investigadors de la UAB han presentat als socis del projecte de recerca d’un tractament d’immunocontracepció en senglars les dades corresponents als animals capturats i vacunats durant els últims nou mesos de l'any 2017.

Investigadors del Grup de Recerca sobre Infertilitat (GRI-BCN) de la Facultat de Veterinària de la UAB han presentat recentment als representants del municipis de Terrassa, Matadepera, Sant Cugat del Vallès i Vacarisses, així com de la Diputació de Barcelona, les primeres observacions de l’estudi científic que estan realitzant per avaluar l’efectivitat d’un tractament d’immunocontracepció en senglars urbans i periurbans. Les dades corresponen als animals capturats i vacunats durant els últims nou mesos de l’any 2017, així com el seu seguiment.

S’hi han estudiat prop de 100 animals, essent més de 60 els tractats amb la vacuna contraceptiva –la resta han estat animals control-. Aquests animals han estat capturats principalment durant la primavera i l’estiu i el major nombre de captures s’ha efectuat en els municipis de Matadepera i de Vacarisses.

Destaca el bon resultat quant al percentatge de recaptura dels animals (gairebé un 40%), el que ha permès obtenir mostres seriades dels individus per poder analitzar i avaluar l’efecte de la vacuna.

El nivell hormonal de progesterona i de testosterona en sèrum en femelles i mascles, respectivament, indica que totes les femelles tractades tenen la progesterona baixa (l’hormona de la gestació). Quant a la testosterona en mascles, l’hormona es va mantenir baixa en el 40% i queda per determinar la seva font  –per descartar les no relacionades amb el tractament- i la presència o absència de cèl·lules espermàtiques actives.

Encara restaria per realitzar el seguiment de l’estat fisiològic i sanitari dels animals, i l’anàlisi de la resposta immunitària dels mateixos a la vacuna, així com els indicadors socials vinculats al projecte.

L’any 2018 es continuen vacunant exemplars nous i recapturant-ne els de l’any 2017, per tal d’obtenir més mostres que permetin tenir més informació sobre l’efecte de la vacuna a llarg termini.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La col·laboració entre entitats i institucions ha permès la realització dels dos Bioblitz, un a la UAB i l’altra a l’Anella Verda de Terrassa.

Notícia

Celebrat el 3r BIOBLITZ al parc de Vallparadís, amb l’associació de mestres Alexandre Galí i el CREAF.

Notícia

El Projecte d’Impuls de la Transició Energètica a la Llar i la Indústria del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet possible informar fins a 1335 comunitats de propietaris i la configuració de 4 projectes d’autoconsum compartit entre indústries.

Butlletí