Lleida inicia un cicle de plantacions d’arbres i arbusts als espais naturals i a la ciutat

25/02/2018 - 12:59

Amb l’objectiu de millorar diversos indrets de l’Horta de Lleida, del Parc de la Mitjana i altres zones de la ciutat. El bosc urbà del Museu del Clima, que permetrà la reforestació del Turó de Gardeny, una realitat durant el mes de març

La Paeria de Lleida ha iniciat un cicle de plantacions d’arbres i arbustiva en diversos espais naturals de la ciutat amb l’objectiu de millorar la vegetació de diversos indrets de l’Horta de Lleida, el Parc de la Mitjana i altres zones de la ciutat. Es plantaran un total de 2.339 unitats, entre arbres i arbusts, dels quals prop de 1300 seran en carrers i places i al bosc urbà del Museu del Clima, i l’altre miler als espais naturals del municipi, principalment per la recuperació d’espais cremats al Parc de la Mitjana i d’espais degradats de turons de la partida de Torres de Sanui. D’aquests arbres i plantes, més d’un miler provenen dels vivers municipals d’arbrat i arbustiva, situats a Rufea i a Copa d’Or respectivament, que proveeixen part de l’arbrat i l’arbustiva que Lleida necessita per a les seves zones naturals i algunes enjardinades i per la creació i el manteniment dels boscos urbans.

Una de les actuacions es centra en la recuperació de zones del Parc Municipal de la Mitjana que estaven afectades per plantes invasores com la Periploca. L’actuació també contempla la reforestació de les zones que es van cremar durant l’estiu de 2017, quan diversos focs forestals van afectar principalment el marge esquerra del riu, en el seu extrem septentrional. Per afavorir la recuperació dels espais cremats es durà a terme una reforestació amb espècies pròpies del bosc de ribera, com el salze, el freixe i el tamariu. En total es plantaran a la Mitjana, amb la col·laboració de la ciutadania i d’escolars del barri de Pardinyes, un total de 550 arbres –salzes blancs, freixes i tamarius- i prop de 230 plantes arbustives –esbarzers, roldor, joncs i sacarums.

També s’ha fet una actuació de reforestació als turons de Torres de Sanui, on ha participat l’alumnat de 1er d’ESO de l’institut Guindavols dins del programa de l’Agenda 21 Escolar. En aquest indret s’han plantat un total de 300 arbres entre alzines, pins i roures i s’ha fet una explicació sobre la diversitat del paisatge de l’Horta de Lleida i l’interès de preservar la biodiversitat dels turons dispersos.

Finalment, s’està treballant en la reforestació del Turó de Gardeny, amb la creació d’un altre bosc urbà al voltant del Museu del Clima i la Ciència de Lleida. Properament es durà a terme la recuperació forestal d’aquest espai tan emblemàtic per a la ciutat.

El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha explicat que les plantacions formen part del pla de la Paeria per augmentar en quatre anys –la legislatura vigent- un 30% l’arbratge de la ciutat, amb l’objectiu de fer de Lleida una ciutat més sostenible, guanyar zones d’ombra a l’estiu i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. “Un objectiu que ja hem aconseguit, tot i que encara queda temps per finalitzar l’actual legislatura”.

El responsable de Medi Ambient de la Paeria ha assegurat que, gràcies al viver d’arbrat i arbustiva, s’espera que, en un futur pròxim, Lleida pugui arribar a tenir una producció “a la carta”, és a dir, poder dissenyar la vegetació d’un espai públic amb antelació per poder encarregar l’arbustiva d’aquest disseny per a la seva producció en dependències municipals. D’aquesta manera, la brigada municipal de jardineria podria abastir i tenir disponibilitat immediata per poder arranjar els espais verds de la ciutat i del territori que ho requereixin. Aquesta condició és especialment interessant amb la producció de plantes per la revegetació d’espais naturals ja que permet disposar de arbres i arbustos autòctons produïts a partir de llavors i esqueixos del nostre territori

Lleida és una ciutat pionera en l’enjardinament d’espais públics amb arbustiva i arbrat de producció pròpia després de la posada en funcionament, l’any 2016, dels vivers municipals d’arbustiva i d’arbrat, situats a Copa d’Or i a la partida de Rufea respectivament. A dia d’avui ja s’han produït milers de plantes arbustiva i arbres, que han servit per embellir, enjardinar i dotar d’ombra diferents espais públics de la ciutat i de l’Horta, com la N-II –la rotonda del Palermo-, la plaça dels Germans Queralt del Secà de Sant Pere, l’espai davant del Casal Social de la Mariola, l’accés al camp de tir, la plaça dels Pagesos, els Jardins del Cap Onze de Setembre, l’entrada a Llívia, la Plaça Pau Casals, l’entorn de l’Escola Bressol de Balàfia, el Parc de la Mitjana, els turons de l’Horta i els vessants de la Cerdera entre altres. També s’ha produït, amb la col·laboració del Centre Especial de Treball (CET), milers d’unitats d’heura per enjardinar properament el Call Jueu.

L’arbustiva produïda ha servit també per realitzar activitats amb les escoles de Lleida –túnels verds amb vímets-, per produir planta per fer tanques vives als Horts de Rufea, per recuperar el sotabosc del Parc de la Mitjana, etcètera.



 

Municipis: 

Relacionats

Article

Es promourà un pla de plantació dins el Pla de Millora de l’Espai Públic i d’acord amb els suggeriments del grup Escocells Lleida.

Article

L’actuació, finançada amb fons Next Generation, incorpora accions com el condicionament de passejos ombrats, la creació d’una bassa naturalitzada, l’estabilització de talussos i la millora de la vegetació, amb la plantació de 178 arbres i més de 2.000 plantes

Acte
16/09/2023 - 18:00
Lleida

Butlletí