Girona i la Generalitat fomentaran la implementació de bones pràctiques de mobilitat sostenible en escoles i instituts catalans

30/12/2017 - 11:29

La iniciativa es portarà a terme en el marc del projecte europeu School Chance, en el qual participen sis socis més de diferents punts d'Europa.

L’Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya fomentaran la implementació de bones pràctiques de mobilitat sostenible en escoles i instituts catalans. 

El grup d’interès local (GIL) del projecte, encapçalat pel consistori i el Departament de Territori i Sostenibilitat, s’ha reunit recentment per seleccionar les bones pràctiques que resultin més interessants per ser aplicades a escoles i instituts de Catalunya. En total, els socis del projecte School Chance havien presentat 40 bones pràctiques.

Durant el 2018, una delegació del GIL visitarà Utrecht (Holanda) i Reggio Emilia (Itàlia) per conèixer de primera mà algunes d’aquestes actuacions seleccionades, que abasten tant accions educatives i de sensibilització com d’adaptació dels entorns escolars per facilitar una mobilitat més sostenible.

Estem contents de participar en aquest projecte europeu, ja que el nostre objectiu és treballar per millorar la mobilitat de la ciutat i, en especial, la mobilitat a l’entorn dels centres escolars i d’aquesta iniciativa en sortiran propostes que segur que podrem aprofitar i beneficiaran la nostra ciutadania”, ha destacat el tinent d’alcaldia i regidor d’Urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament de Girona, Joan Alcalà.

A l’octubre es va fer la segona jornada d’intercanvi que organitza el projecte School Chance i hi va participar una delegació catalana amb membres de l’Ajuntament i de la Generalitat. La trobada va tenir lloc a Gdansk (Polònia) i s’hi van reunir representants de les diferents regions que formen part del projecte. A les sessions de treball es van tractar les actuacions de cada territori, així com la planificació de les visites d’estudi, la realització d’una enquesta en mobilitat escolar a l’àmbit de cada soci a alumnes entre 8 i 14 anys per conèixer els hàbits i motius de desplaçaments per anar l’escola. Les jornades es van complementar amb una visita de diverses bones pràctiques en termes de mobilitat sostenible a les escoles de la ciutat polonesa. 

L’School Chance, és un projecte aprovat pel programa Interreg Europe i finançat en un 85% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per al període 2014-2020. El programa Interreg Europe es divideix en quatre eixos prioritaris relacionats amb l'estratègia Europa 2020, i el projecte School Chance s’emmarca en l’objectiu temàtic 4: “Low-carbon economy: Afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors”. 

A més de l’Ajuntament de Girona, a través de l’Àrea d’Urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública, i de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, participen en el projecte School Chance els ajuntaments de la ciutat italiana de Reggio Emilia, de la ciutat holandesa d’Utrecht, de la ciutat polonesa de Gdansk i de la ciutat sueca de Gävle; l’agència metropolitana Brasov Metropolitan Agency For Sustainable Development (Romania), i l’Austrian Mobility Research FGM_AMOR (Àustria), que actua com a soci assessor.

School Chance a Girona

School Chance és una gran oportunitat per a la ciutat perquè permet incorporar i implantar bones pràctiques pioneres a Europa en matèria de mobilitat escolar.

El Pla de mobilitat urbana de Girona aprovat el desembre del 2014 disposa de 10 línies estratègiques, quatre de les quals incideixen directament en la promoció de la mobilitat escolar sostenible i segura:

  1. Afavorir els desplaçaments a peu, fent els itineraris i espais d’estada amples, còmodes, atractius, segurs, adaptats i àpids a totes les necessitats de les persones.
  2. Dotar a la ciutat de les infraestructures per a circulació i estacionament segurs en bicicleta sense detriment d’altres modes de mobilitat sostenible.
  3. Garantir la fiabilitat, velocitat, confortabilitat i una cobertura i freqüència del transport públic que constitueixi una alternativa “guanyadora” al vehicle privat.
  4. Mesurar i donar a conèixer i conscienciar a la ciutadania de la despesa energètica i l’impacte ambiental que provoquem quan ens movem especialment en la salut pública i el canvi climàtic.
  5. De les accions previstes dins d’aquestes mesures que contribueixen a la mobilitat sostenible i segura es pot destacar el “Pla de camins segurs a les escoles”.

Amb School Chance l’Ajuntament de Girona podrà incorporar aquelles bones pràctiques aportades pel conjunt dels socis del projecte i així millorar d’una manera directa la implementació de les mesures proposades pel Pla de Mobilitat urbana. A la vegada que se’n podrà beneficiar en la seva implantació dels fons FEDER del Programa Operacional Regional.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Girona inicia la implementació dels sistemes de recollida de residus amb diferents fases i campanyes informatives

Notícia

El congrés enumera iniciatives per combatre el malbaratament alimentari en el seu últim dia d’activitat.

Notícia

La innovadora iniciativa per reutilitzar gots a Aarhus, l’impost afegit en comprar envasos d’un sol ús de Tübingen i l’estratègia de Tallin per reduir els residus en esdeveniments públics, protagonistes a la segona jornada del #wasteinprogress. 

Butlletí