Badalona se suma a la campanya “STOP tovalloletes al vàter”

16/12/2017 - 13:13

Als Encants de Montigalà s’ha iniciat la campanya informativa i el repartiment de papereres per evitar el llançament de tovalloletes al bany. Aquests residus, que contenen fibres molts resistents, provoquen greus embussos a les canonades.

Ha començat a Badalona la campanya “STOP tovalloletes al vàter” amb un acte de divulgació que ha tingut lloc als Encants de Montigalà. La campanya es duu a terme també a Santa Coloma de Gramenet i els districtes de Sant Andreu i Sant Martí de Barcelona, que són els municipis que porten les seves aigües residuals a la depuradora (EDAR) del Besòs.

Als Encants de Montigalà el 2n tinent d’alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible de l’Ajuntament de Badalona, Àlex Mañas, i el director de la zona Besòs d’Aigües de Barcelona, Eduard Bosc han iniciat les accions de sensibilització per a conscienciar la ciutadania dels problemes que causa l’abocament de tovalloletes i productes d’higiene personal al vàter, però que sobretot vol obtenir resultats mesurables en termes de reducció de les avaries que provoquen les tovalloletes abocades a la xarxa de sanejament.

A més de la distribució de fulls informatius de la campanya, que s’estendrà a mercats municipals, comerços, bars i restaurants, també s’ha començat el repartiment de 20.000 papereres per utilitzar-les al costat del vàter de casa.i no llançar les tovalloletes pel sanitari.

La campanya informa que al vàter només hi ha d’anar el paper higiènic. Les tovalloletes humides estan fetes amb fibres molt resistents, encara que a l’envàs s’indiqui que són biodegradables. Triguen molt més a desfer-se que el paper higiènic i provoquen embussos complicats, desagradables i cars a les canonades. De tovalloletes, n’hi ha de molts tipus: higièniques, desmaquillants, bronzejadores, desodorants, etc. Cap d’elles es pot llençar al vàter perquè s’enreden amb altres residus que tampoc han d’anar al vàter, com ara burilles de cigarrets, preservatius, llumins, compreses, tampons, bastonets de cotó i menjar.

Una campanya amb els mateixos objectius, també promoguda per Aigües de Barcelona i diversos ajuntaments, va tenir lloc als 5 municipis que fan arribar les aigües residuals a l’EDAR Gavà-Viladecans: Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i Castelldefels. La iniciativa ha permès reduir el nombre de tovalloletes i residus abocats a la depuradora en prop d’un 2,5%. Així, s’ha passat de 265,22 tones de residus procedents del pretractament en els primers nou mesos de 2016 a les 243,64 tones en els primers nou mesos de 2017. A l’EDAR Besòs, s’han abocat en el mateix període d’aquest any 1.591,5 tones, i l’objectiu és reduir aquesta xifra l’any vinent després de la campanya.

El 2n tinent d’alcaldia i regidor de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas ha explicat durant la presentació de la campanya que aquesta és una acció “per seguir conscienciant a la ciutadania de Badalona de la importància de no llençar al vàter tovalloletes, ja que aquest hàbit representa un dels principals problemes que té el nostre litoral”. El regidor ha remarcat la necessitat de corregir aquest tipus d’accions “perquè estem parlant d’un problema ambiental de primera magnitud que afecta a tot el planeta”.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Govern de la Generalitat de Catalunya licitarà el desdoblament de la canonada per resoldre de manera definitiva la fuita històrica de Badalona.

Notícia

S’ha començat a instal·lar una nova canonada de 70 metres que reconduirà l’aigua fins a un dipòsit municipal des d’on s’extraurà per regar zones verdes de la ciutat.

Acte
27/05/2024 - 10:00
AULA MAGNA Universitat de Barcelona. Edifici Històric, Plaça Universitat, Gran Via de les Corts Catalanes, 585 Barcelona

Butlletí