Lleida impulsa el I Fòrum sobre l’Aigua

20/12/2017 - 13:04

La Llotja es converteix en un espai de trobada i debat entre institucions públiques, agents privats, sectors acadèmics i agrícoles i societat civil per la construcció d’una gestió sostenible de l’aigua.

La Llotja ha acollit la celebració del I Fòrum de l’Aigua, un esdeveniment promogut per la Regidoria de l’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Lleida, amb la voluntat de crear espai de trobada i debat entre institucions públiques, agents privats, sectors acadèmics i agrícoles i societat civil per la construcció d’una gestió sostenible de l’aigua.

El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha explicat que aquesta iniciativa, impulsada per la Paeria, “pretén establir un marc de reflexió sobre l’estratègia de l’ús de l’aigua, així com compartir, debatre i proposar bones pràctiques en la seva gestió, promoure actuacions i campanyes conjuntes de sensibilització i crear un espai de participació dels actors implicats en la gestió”.

L’objectiu és saber també quines decisions cal prendre “de cara als pròxims 10 o 15 anys, per avançar per tenir una aigua de qualitat i ser eficients en la seva gestió, aprofitant recursos que ara malmetem, com les aigües residuals, reconduint l’aigua de pluja o gestionant l’aigua del riu, per tal avançar en la cultura de l’aigua”, segueix explicant el tinent d’alcalde, que anuncia que en breus dies es procedirà a la desconnexió del clavegueram al riu Noguerola.  

El tinent d’alcalde diu que ens hem d’anticipar ara que hi som a temps. “En aquests moments tenim aigua, però estem veient com aigües a baix de l’Ebre s’estan patint sequeres dramàtiques, que estan afectant la vida quotidiana dels ciutadans. Per això és bo fer aquest debat ara, perquè ens posem tots d’acord i veure quines són les responsabilitats que des de la Paeria i altres institucions tenim per implementar aquesta estratègia”.

La primera reunió d’aquest Fòrum de l’Aigua, que neix amb la voluntat de tenir una continuïtat, l’ha obert el geògraf i professor de la Universitat de Lleida, Ignasi Aldomà, que ha presentat el document “Una estratègia de l’aigua per a Lleida. Elements de reflexió i debat”, un treball encarregat per l’Ajuntament, on ha plantejat el paper de Lleida com capital en el centre d’una estratègia ponentina de l’aigua, l’adaptació del regadiu als canvis tecnològics i de les estructures productives, l’aigua com primera necessitat urbana, pel consum de boca, industrial i altres, i l’aigua com a element cabdal en el servei del benestar.

Larrosa conscient que “aquest treball que avui s’ha endegat no es fa en un dia i ha garantit la seva continuïtat en múltiples sessions de treball al llarg de mesos, per tal d’arribar a un document pactat, que serveixi de marc de gestió sobre l’aigua”. Al mateix temps, el tinent d’alcalde ha obert la porta en properes sessions del Fòrum de l’Aigua a la participació d’experts internacionals, que puguin aportar la seva opinió sobre la gestió. 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La Paeria ha recuperat el Fòrum de l’Aigua per seguir treballant en matèria d’aliances, de projectes d’inversió i de sensibilització sobre aquest recurs, per optimitzar-lo encara més amb la reutilització, la modernització i la digitalització. La ciutat ha rebaixat el consum d’aigua i estalvia 5 hm³ anuals

Notícia

La primera fase de renaturalització del Parc de Les Basses contempla la demolició de l’espai pavimentat i la construcció de dues basses. Després, es farà la plantació de 102 arbres i un jardí d’aromàtiques i se senyalitzarà l’entorn. El material resultant de l’enderroc del paviment s’utilitzarà per a l’estructura de la xarxa de camins, per evitar la generació de runa. 

Article

El municipi de la Noguera és un dels primers de Catalunya que subministra llum als veïns amb plaques solars públiques

Butlletí