El Camí del Riu: la unió de l'aigua, la història i les persones

Font: Ajuntament de Subirats i Diputació de Barcelona

11/07/2017 - 16:22

El Camí del Riu és un projecte impulsat conjuntament entre els ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí i Mediona que van signar un compromís per protegir, conservar i millorar els espais fluvials del seu territori. El projecte ha permès crear un itinerari per descobrir i aprendre a estimar l’aigua. Transitar  a peu, o en bicicleta vora  del Mediona-Bitlles, Anoia i Lavernó  i el seu entorn permet al visitant descobrir espais plens de natura, bellesa i història.

Els rius Mediona-Bitlles, Anoia i Lavernó han estat, històricament, un recurs que ha modelat el paisatge i ha configurat el teixit econòmic i social del territori.

L’augment de la població i el desenvolupament industrial són alguns dels motius pels que, no fa tants anys, molts rius van ser utilitzats com a clavegueres. Els rius Mediona-Bitlles, Anoia i Lavernó  tot i ser part dels ecosistemes fluvials més rellevants de la comarca de l’Alt Penedès, no van ser una excepció degut, principalment, a la presència de les indústries papereres en la zona.

Avui dia, gràcies a l’esforç dels ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí i Mediona que van signar un compromís per protegir, conservar i millorar els espais fluvials d’aquests rius, la situació s’ha revertit completament i, aquests municipis, han recuperat els seus rius i l’entorn fluvial retornant-los el valor ecològic original i, a més, s’han convertit en espais de gaudi per la població.

Algunes de les accions que s’han realitzat són: obrir nous trams de camí per poder accedir al riu, plantar vegetació autòctona, instal·lar senyalització, facilitar el creuament del riu construint o rehabilitant passeres i lloses, rehabilitar punts d’interès natural i cultural. A més, amb l’objectiu de ser un projecte transversal i integrador, es va crear en el 2015 el projecte “Riu inclusiu” que pretén generar llocs de treball per a persones en risc d’exclusió a les què es forma perquè realitzin tasques d’adequació i manteniment de l’entorn del riu.

Les conques que travessa el Camí

El camí del riu, és per tant, un projecte comú i transversal que apropa l’ecosistema fluvial a la ciutadania.  Consta d’un itinerari de 43 kilòmetres i al llarg del seu recorregut travessa espais de gran valor ecològic, ambiental, paisatgístic, històric i social. L’itinerari transcorre per 3 conques:

  • La conca del Mediona-Bitlles: A la capçalera del riu Mediona, el visitant podrà observar una combinació de bosc de riberes, pinedes, rouredes i espais d’horts. Aquest mosaic ofereix multitud de recursos que fomenten la biodiversitat. Per exemple, el congost del castell de Mediona acull gran varietat d’ocells com el falcó pelegrí, merla i merla blava, òliba, pit-roig, gafarró, etc., el que indica la qualitat i el valor ecològic d’aquest espai.
  • La conca del Lavernó:  A diferència de la conca del Mediona-Bitlles, aquesta, està dominada per espais oberts ocupats, principalment, per camps de conreu i travessa un espai força més industrialitzat. Malgrat això, es conserva bona part de la vegetació arbòria i arbustiva i, tot i no ser, un bosc de ribera, ofereix refugi i aliment a diferents espècies de fauna.
  • La conca de l’Anoia: aquest riu presenta un cabal d’aigua més estables que els anteriors. Rep l’aigua del Bitlles i del Lavernó pel que té, a més dels valors ecològics intrínsecs, una funció de connexió entre espais fluvials. El cabal força constant, la vegetació de ribera frondosa i ben conservada juntament amb vores, platges de còdols i illetes el converteixen en un espai on trobar varietat de fauna aquàtica.

Durant els 43 km de l’itinerari, la natura no deixa de sorprendre’ns. Descobrireu grutes, fonts, pèlags i petites cascades d’aigua que aporten racons de gran bellesa i refugi per la fauna.

Tot i que en el present article ens centrem en els valors ecològics de l’itinerari, no cal oblidar el gran patrimoni històric i cultural que ofereix. Durant el recorregut es poden visitar castells, ponts, safarejos, aqüeductes, etc.

Descarrega’t el fullet informatiu on trobaràs tots els detalls de l’itinerari (dificultat, espais històrics i naturals d’interès, punts d’informació, aparcaments, etc.

L’itinerari es pot complementar amb una visita al Centre d’Interpretació de l’Aigua que es troba al municipi de Torrelavit  

Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit

Quan el camí travessa el municipi de Torrelavit, us recomanem fer una parada per visitar el Centre d’Interpretació de l’Aigua. És un espai museïtzat, amb audiovisuals i fotografies històriques, que es divideix en tres àmbits temàtics.

  • El Riu com a recurs que ha marcat el desenvolupament del municipi al llarg de la història, la modelització del paisatge i la relació amb els seus afluents.
  • Els usos de l’aigua al llarg de la història: fonts, safarejos, pous, rescloses i sobretot, la relació amb la industria paperera de la zona que es remunta al s.XVII i que va tenir una gran importància fins al s.XX.
  • Torrelavit i el Camí del Riu. Podreu conèixer el patrimoni ecològic, històric i cultural que ofereix el projecte “El Camí del Riu”.  

 

Coneix millor el Camí del Riu

L’any 2014 es ca posar en marxa el cicle d’activitats “Rius amb vida al Penedès” gràcies a la implicació dels Ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Subirats i Torrelavit, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i Enoturisme Penedès.

“Rius amb Vida al Penedès” està format per un conjunt d’activitats que tenen per objectiu apropar els espais fluvials a la ciutadania i recuperar-los com a espais de gaudi i contacte amb la natura.

Algunes de les activitats que s’han realitzat són:

  • Passejades en família: “El camí del riu, tot un món per descobrir!”
  • Passejada guiada:Un mosaic d’ecosistemes: vinyes i sembrats, el Bosc de Ribera i la Brolla Arbrada
  • Xerrada: “Els molins paperers de l’Alt Penedès
  • Taller pràctic de fotografia de natura
  • Concurs de fotografia i dibuix

Enguany, s’ha programat pel mes de juny “La Remuntada”, una marxa de resistència, on els participants hauran de recórrer 30 km al llarg dels espais fluvials dels rius Mediona-Bitlles, Lavernó i Anoia. La prova no és competitiva, es tracta de conèixer El Camí del Riu i gaudir de la natura.

Fonts consultades:

www.elcamidelriu.cat

http://cdiaiguadetorrelavit.com

http://www.turismesubirats.cat/cicle-dactivitats-rius-amb-vida-al-penedes-2/

http://sostenible.cat/noticia/comenca-la-segona-fase-del-projecte-riu-inclusiu

Fotografies: www.elcamidelriu.cat

Vídeo: Anna Creixell


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
Alt Penedès

Relacionats

Notícia

El Molí del Foix, el centre d'interpretació històrica i natural de Santa Margarida i els Monjos, ha realitzat una sèrie d'activitats durant el mes d'octubre per parlar sobre l'aigua.

Article
Notícia

Sant Pere de Riudebitlles és el nou municipi de la conca del riu Mediona-Riudebitlles que acull aquesta instal·lació temporal que ens ajuda a reflexionar sobre el paper de l’aigua en la configuració del paisatge i en les nostres vides.

Butlletí