El Consell Comarcal d'Osona i Olot, entre les entitats reconegudes amb els Premis d'Excel·lència Energètica

Font: ICAEN

10/03/2017 - 13:46

Premi al Consell Comarcal d'Osona

Els guardonats dels Premis d'Excel·lència Energètica 2017 de l'Institut Català de l'Energia han estat l’Ajuntament d’Olot i l’UTE Gas Natural-Wattia Olot; SUD Energies Renovables; M. Àngels Negre; Estabanell Energia i Evectra Mobility Services; Tarpuna; el Consell Comarcal d’Osona, i el Grup de Gestors Energètics, i han rebut el premi de mans del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. 

El jurat ha atorgat dues Mencions d’honor a Social Forest i a l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i l’Associació de municipis de l’eix de la riera de Caldes, i un reconeixement als integrants del projecte e-Casa.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha lliurat avui els Premis d’Excel·lència Energètica, convocats per la Generalitat de Catalunya -a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN)- per reconèixer les empreses que han dut a terme projectes o actuacions remarcables en el camp de l’estalvi, l’eficiència energètica, el foment de les energies renovables i les noves tecnologies energètiques, i que permeten avançar en la transició cap a un model energètic més net i democràtic.

El jurat ha distingit l’Ajuntament d’Olot i l’UTE Gas Natural-Wattia Olot; SUD Energies Renovables; M. Àngels Negre; Estabanell Energia i Evectra Mobility Services; Tarpuna; el Consell Comarcal d’Osona i el Grup de Gestors Energètics. A més, ha lliurat una menció d’honor a Social Forest i a l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i l’Associació de municipis de l’eix de la riera de Caldes. Enguany s’han presentat un total de 43 projectes en les diferents categories. Fora de concurs, s’ha atorgat un reconeixement a les empreses i entitats vinculades al projecte e-Casa, la llar eficient endollada al vehicle elèctric.

Durant la seva intervenció, Baiget ha dit, referint-se als premiats, que "són un exemple de com aquesta creixent sensibilitat per l'energia i el medi ambient s'integra en l'economia i és útil a la societat". Així mateix, segons Baiget, "transformar el model energètic és una qüestió de país; no serà fàcil, caldrà esforç i cal consens per avançar" i ha afegit que "la Generalitat i el conjunt de la societat ja estem prenent mesures: ahir es van prendre decisions importants en matèria de mobilitat, la setmana passada es va crear la Taula  d'impuls a l'autoconsum, i també estem implementant diferents iniciatives per fomentar la mobilitat elèctrica".

En la modalitat d’actuació, el guardó ha estat per al projecte ‘La xarxa espavilada d’Olot’, impulsat per l’Ajuntament d’Olot i la UTE Gas Natural Serveis – Wattia Olot. Aquesta instal·lació consisteix en un sistema de producció centralitzada de fred i calor per a l’abastiment de 7 edificis municipals que funciona a partir de calderes de biomassa, bombes de calor geotèrmiques, un sistema fotovoltaic, amb el suport d’una caldera de gas com a suport per als moments de màxima demanda. El projecte, que es completarà amb la creació d’una empresa de reinserció per garantir el subministrament de biomassa, també compta amb un espai divulgatiu per explicar el seu funcionament i monitoritzar-ne les dades.

El guardó en la modalitat d’internacionalització ha estat per a l’empresa vigatana SUD Energies Renovables. La  companyia ha obert oficines comercials a Perú, Xile i Argentina amb l’objectiu de realitzar projectes d’electrificació rural amb energia solar fotovoltaica i bateries d’emmagatzematge. Només el 2016, la firma va instal·lar més de 5.500 sistemes, tot abastint d’electricitat més de 25.000 persones. El procés d’internacionalització ha generat una seixantena de llocs de treballs directes i indirectes, i ha permès que en 4 anys l’activitat internacional aporti més volum a l’empresa que el mercat interior.

En la categoria de renovació energètica d’edificis s’ha guardonat l’arquitecta M. Àngels Negre per la rehabilitació integral de la residència d’estudiants Mare Güell, ubicada al barri de Sant Gervasi de Barcelona. El projecte ha inclòs la instal·lació de captadors solars en coberta, l’aïllament tèrmic de l’envolupant de l’edifici, la instal·lació de vidres dobles baix-emissius, la ruptura del pont tèrmic a les finestres, l’enllumenat LED amb detectors de presència en espais comuns o la protecció solar, entre d’altres mesures. La rehabilitació ha permès al centre passar de la qualificació energètica C a la A, i n’ha reduït la despesa d’energia un 48,6%.

En l’apartat de sensibilització, s’ha atorgat el premi a la cooperativa d’iniciatives sostenibles Tarpuna, pel seu projecte d’incorporació del vector social de l’energia a la formació. Per a formar alumnes de 2n d’ESO en matèria d’estalvi energètic, la companyia ha implementat un model consistent a monitoritzar el consum d’energia dels espais comuns del centre, per definir-ne el perfil i extreure’n les recomanacions adients per millorar. Tots els estris emprats en el procés són fabricats pels mateixos alumnes, i al final de l’activitat se cedeixen a famílies en situació de vulnerabilitat. En aquesta categoria ha obtingut una Menció d’honor l’empresa Social Forest, dedicada a la producció de biomassa, labor que serveix com a instrument per a la reinserció social de joves en risc d’exclusió i per a la sensibilització de la societat en matèria de medi ambient.

En la modalitat de mobilitat elèctrica, el guardó ha estat per les empreses Estabanell Energia i Evectra Mobility Sevices, que han desenvolupat conjuntament el projecte e-mobilitat.cat. Les dues empreses han col·laborat en el desenvolupament i instal·lació d’una estació de recàrrega per al vehicle elèctric, integrada per un equip de recàrrega ràpida i un altre de semiràpida, i que és d’accés universal a través del telèfon mòbil: mitjançant la lectura d’un codi QR, qualsevol ciutadà pot accedir a l’estació i recarregar el seu vehicle elèctric. En aquesta categoria ha rebut una Menció d’Honor la iniciativa 5.000 km Electric Experience a la riera de caldes, impulsada per l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes. La mesura ha consistit en la cessió temporal de vehicles elèctrics a particulars i empreses dels municipis de la riera de Caldes que disposin d’un punt de recàrrega vinculat, per després recopilar informació de l’experiència i posar-la al servei dels diferents agents que treballen per impulsar la mobilitat elèctrica.

En la categoria d’àmbit local, s’ha distingit el Consell Comarcal d’Osona pel seu sistema de telegestió energètica mancomunada de 36 equipaments municipals a la comarca d’Osona. Aquest sistema, que els tècnics participants poden ajustar a les seves necessitats, controla tots els elements de consum energètic d’aquests edificis, de manera que permet adequar-los a les condicions del servei i millorar en la detecció d’avaries. Des de la seva posada en marxa, el programa ha generat estalvis d’un 20,5% en el consum dels edificis.

El reconeixement a la trajectòria d’excel·lència energètica ha recaigut en el Grup de Gestors Energètics. El jurat ha valorat l’activitat d’aquesta associació de professionals vinculats a l’estalvi i l’eficiència energètica i a les energies renovables, que des de la seva fundació l’any 1983 han organitzat més de 200 actes, i també ha tingut en compte tant la seva independència de criteri davant dels grans operadors del sector i de l’administració com la seva capacitat d’acumular, renovar i transferir coneixement.

Finalment, el jurat ha distingit amb un reconeixement les empreses i entitats que han col·laborat per fer possible el projecte e-Casa. Sota la promoció de l’ICAEN, les empreses Nissan, Panasonic, SUD, Ampere Energy, Smartflower, el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya i l’associació Volt-tour han contribuït a materialitzar una instal·lació que recrea el funcionament d’una llar energèticament eficient i sostenible, paradigma del model energètic que propugnen les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya. L’energia s’hi genera a través d’un conjunt de panells solars, i l’habitatge està equipat amb electrodomèstics eficients. A més, l’e-Casa està connectada al vehicle elèctric, de manera que aquest rep energia i carrega la bateria quan hi ha excedent de generació, i cedeix energia a la xarxa quan en falta, de manera que actua de bateria o acumulador d’energia per als moments de més demanda. La instal·lació, que compta amb dramatitzacions teatralitzades per mostrar-ne el funcionament, demostra les possibilitats que ofereixen l’autoconsum d’energies renovables, el vehicle elèctric i les noves tecnologies a l’hora de millorar l’eficiència energètica a la llar.

Els Premis d’Excel·lència Energètica, que s’emmarquen en el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica, que se celebra el 5 de març, tenen com a objectiu difondre els valors associats a un nou model energètic sostenible, democràtic, distribuïble i equitatiu, amb una aposta clara per l’energia neta i renovable. Per avançar en el camí cap a aquest nou sistema energètic, el Govern ja ha aprovat les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, consensuades amb diferents entitats econòmiques i socials i que seran debatudes pels grups polítics del Parlament, i ha posat en marxa diferents mesures, com la constitució de la Taula d’impuls de l‘autoconsum a Catalunya, l’aplicació del Pla estratègic per al desplegament d'infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya 2016-2019 (PIRVEC) o l’ampliació a 12 anys dels terminis dels contractes d’estalvi i eficiència energètica –en què la remuneració va a càrrec dels estalvis- per incentivar la renovació i modernització energètica dels edificis i equipaments de la Generalitat.

El jurat dels Premis d’Excel·lència Energètica ha estat format per membres de la Generalitat, del món empresarial i de l’àmbit acadèmic.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La capital de la Garrotxa aposta clarament per aquest sistema energètic després dels bons resultats del desplegament de la comunitat del barri de Montolivet

Article

29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l’energia que genera la instal·lació. Situada al teulat de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i a l’Escola Bressol Municipal, té una potència de 30 kW. L’Ajuntament d’Olot participa com un soci més de la comunitat energètica de Montolivet, que entra a formar part d’una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

Article
Dia Mundial de l'Aigua 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Butlletí