Aprenentatge servei al Parc de les Planes

04/01/2017 - 08:47

Aquest curs 2016-17 es duran a terme al parc de Les Planes tres projectes d'Aprenentatge i Servei (ApS) que tenen el suport de l'AMB i l'Ajuntament de L'Hospitalet i que es realitzen en col·laboració amb diferents centres educatius.

Enguany serà el tercer curs que l'escola d'adults Can Serra s'encarregarà de l'activitat "Coneguem el parc de les Planes", en el qual els alumnes faran de monitors a diferents escoles del barri. També té continuïtat el projecte "Jardiners sense embuts" de l'IES Torras i Bages en el que els alumnes realitzen diferents tasques de jardineria al parc de manera conjunta amb els usuaris del centre de salut mental Benito Meni. Finalment, s'inicia un nou projecte d'ApS on alumnes dels instituts del barri crearan i elaboraran jocs per la Jugatecambiental del parc, dins dels tallers de fusteria, serralleria, art, tèxtil entre d'altres que porten a terme amb la Fundació Llindar.

A la ciutat de l'Hospitalet, el curs passat es van realitzar 106 iniciatives d'aprenentatge servei, en les quals van participar més de 2.000 alumnes. El passat 24 de novembre es va realitzar la 6a Jornada d'Aprenentatge i Servei de l'Hospitalet, on l'AMB va participar en un dels tallers sobre experiències d'ApS, amb el projecte "Coneguem el parc de Les Planes", de l'escola d'adults Can Serra. Durant la jornada es va fer el lliurament de diplomes de reconeixement a les entitats i centres educatius que el curs passat van participar a les experiències d'aprenentatge servei, entre les quals a l'AMB.

L'Hospitalet també va rebre al mes de juny el Premi Ciutats Educadores a les bones pràctiques de convivència a les ciutats, que atorga l'Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) i que des de fa vuit anys promou la implantació de la metodologia ApS als centres educatius de la ciutat. 

Què és l'aprenentatge servei ?

Tot i la pluralitat d'experiències d'APS, amb accents i sensibilitats diferents, hi ha un cert grau d'unanimitat en definir-lo com una activitat complexa que integra el servei a la comunitat amb l'aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors. En l'APS es fonen intencionalitat pedagògica i intencionalitat solidària. És una proposta innovadora que parteix d'elements tan coneguts com el servei voluntari a la comunitat i l'adquisició d'aprenentatges.

L'aprenentatge servei és una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo.

L'aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social. Entre els àmbits on es pot aplicar s'inclou l'educació ambiental.

La relació circular que s'estableix entre l'aprenentatge i el servei genera una nova realitat que intensifica els efectes de cada un per separat. L'aprenentatge millora el servei a la comunitat, perquè aquest guanya en qualitat, i el servei dóna sentit a l'aprenentatge, perquè allò que s'aprèn es pot transferir a la realitat en forma d'acció.

 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsL'Hospitalet de Llobregat

Relacionats

Article

Vuit centres educatius de L’Hospitalet Llobregat participen en la IX Marató RE-M de l’Energia.​

Article

Les Escoles Sostenibles de l'Hospitalet de Llobregat s'han tornat a trobar per celebrar l'acte de cloenda del curs.

Article

Nova temporada de les Jugatecambientals amb la celebració del 10è aniversari, que han congregat més de 250.000 participants en una dècada.

Butlletí