La Fatarella premiat per un projecte de neteja i adequació per a ús turístic de camins ramaders

Rep el Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona
30/12/2016 - 13:37

El projecte de neteja i adequació de 24 camins ramaders (carrerades) del municipi de la Fatarella, amb la finalitat d'adaptar-los per al pas de persones que vagin a peu o en bicicleta, ha guanyat el Premi Iniciativa Medi Ambient que la Diputació de Tarragona convoca amb caràcter anual, dotat amb 3.000 €.

Així mateix, el jurat ha decidit atorgar una menció especial, sense dotació econòmica, a l'itinerari de natura i cultura Arrelats de Vimbodí i Poblet, una ruta que es configura a l'entorn d'un quinzena d'arbres singulars del municipi.

El Premi Iniciativa Medi Ambient reconeix projectes innovadors i capdavanters orientats a potenciar el desenvolupament sostenible del territori en àmbits com el medi natural, els residus, l'urbanisme o l'aigua. Impulsat pel Servei de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori, el guardó enguany arriba enguany a la XII edició.

El projecte presentat per l'Ajuntament de la Fatarella adequa carrerades del terme municipal i les converteix en un element de dinamització turística. La iniciativa, que ha comptat amb la col·laboració de pastors de la zona, preveu la construcció d'altres elements relacionats amb l'activitat ramadera, com ara construccions de pedra seca i altres per contenir l'aigua de pluja. Així mateix, s'editarà i difondrà una guia d'aquests camins, també en format digital per tal que es puguin descarregar en aparells electrònics i serveixin de guiatge en els recorreguts a peu o en bicicleta per aquests espais. El jurat ha valorat, entre altres aspectes, els beneficis del projecte en matèria de mitigació del risc d'incendi forestal i de dinamització social del territori.

Pel que fa a l'itinerari Arrelats impulsat per l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet, amb la col·laboració del Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet, l'ambientòleg Martí Boada i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, uneix diferents arbres emblemàtics del municipi declarats d'interès local i comarcal, dos dels quals també són Arbre Monumental. Els arbres de la ruta (http://arrelats.ctfc.cat) estan identificats i senyalitzats in situ, amb codis QR per accedir des del mòbil a la informació (mapa, geolocalització, característiques, fotografies, història i curiositats) de cada exemplar, i també als relats literaris, un per cada arbre, creats expressament per l'escriptora Teresa Duch. Arrelats compta també amb una guia en paper.

El lliurament del Premi Iniciativa Medi Ambient s'ha dut a terme aquest dimarts al migdia al Palau de la Diputació de Tarragona, en un acte amb l'assistència de l'alcalde de la Fatarella, Francesc Blanch; de la regidora d'aquest municipi Misericòrdia Cabús, i de l'alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell. Els alcaldes han rebut els respectius guardons de mans del president de la Diputació, Josep Poblet, acompanyat de la diputada delegada de Medi Ambient de la institució, Imma Costa, i dels responsables de l'àrea.


 

Municipis: 
Terra Alta

Relacionats

Article

El projecte, liderat per la Diputació, donarà servei a l’Escola, lo Centro, l’edifici de Cal metge vell, l’Ajuntament i l’Aurera, reduirà les emissions de CO2 i estalviarà prop de 22.000 euros l’any

Article

Els veïns i veïnes de Viladecans participen a la "Gran Bellotada Ibérica" amb la plantació de més de 2.000 glans al Parc del Mas Ratés. Un repte col·lectiu, en el que ja han participat més de 25.000 persones de tota la península Ibèrica i que té per objectiu, plantar 25 milions de glans.

Article

La quarta edició de la campanya 'Connecta't a l'estalvi energètic' continua desenvolupant tot un seguit d'accions per ajudar a santfeliuencs i santfeliuenques a reduir el consum d'energia, i a estalviar en les factures de subministraments. Un servei que, amb la darrera pujada del preu del subministrament elèctric, pot suposar una ajuda per a moltes famílies del municipi. 

Butlletí