Neix el projecte "1.000 Punts d’Aigua"

19/12/2016 - 10:10

1.000 Punts d’Aigua és el projecte promogut per Paisatges Vius però amb l’objectiu d’implicar altres entitats, escoles, empreses i persones en l’inventariat i la conservació dels petits punts d’aigua estancada del país: llacunes, molleres, fonts, abeuradors, jonqueres, dipòsits artificials, entre d’altres.

 

La flora i fauna dels ambients d’aigua estancada és molt sensible a les alteracions del seu medi i precisament aquest els hàbitats aquàtics són els més afectats pels processos de desenvolupament del territori: urbanització, intensificació agrícola, freqüentació humana… Cada vegada hi ha menys punts d’aigua al nostre voltant i els pocs que queden estan cada vegada menys connectats entre ells i la majoria presenten un estat de conservació molt millorable.Els objectius específics són:

- Inventariar de manera participativa el màxim número de punts d’aigua estancada del territori

- Posar en marxa una estratègia de conservació activa d’aquests punts per crear una xarxa de punts d’aigua de qualitat al territori per afavorir la biodiversitat aquàtica

Actuacions previstes

Les actuacions previstes en el projecte són:

1. Base de dades online. Es posarà en marxa d’una portal web on tothom podrà entrar punts d’aigua i informació relacionada. Aquesta pàgina comptarà amb una aplicació que permetrà recollir les dades al camp mateix.

2. Materials educatius. Es proposaran una sèrie d’activitats educatives al voltant dels punts d’aigua per tal que els professors puguin incloure-les en els programes educatius del centre.

3. Aprenentatge servei. Es realitzaran proves pilot d’activitats d’aprenentatge servei al voltant de l’inventariat i la conservació de punts d’aigua amb escoles.

4. Vídeo divulgatiu. S’enregistraran una sèrie de vídeos sobre els objectius i fincionament del projecte així com les diferents formes de participació.

Col·laboradors

El projecte es dur a terme en col·laboració amb l’Associació Bufalvent i compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'AMAP i AEOPAS llencen una campanya de sensibilització adreçada a la ciutadania per a promoure l'ús responsable de l'aigua a les llars.

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Butlletí