Neix el projecte "1.000 Punts d’Aigua"

19/12/2016 - 10:10

1.000 Punts d’Aigua és el projecte promogut per Paisatges Vius però amb l’objectiu d’implicar altres entitats, escoles, empreses i persones en l’inventariat i la conservació dels petits punts d’aigua estancada del país: llacunes, molleres, fonts, abeuradors, jonqueres, dipòsits artificials, entre d’altres.

 

La flora i fauna dels ambients d’aigua estancada és molt sensible a les alteracions del seu medi i precisament aquest els hàbitats aquàtics són els més afectats pels processos de desenvolupament del territori: urbanització, intensificació agrícola, freqüentació humana… Cada vegada hi ha menys punts d’aigua al nostre voltant i els pocs que queden estan cada vegada menys connectats entre ells i la majoria presenten un estat de conservació molt millorable.Els objectius específics són:

- Inventariar de manera participativa el màxim número de punts d’aigua estancada del territori

- Posar en marxa una estratègia de conservació activa d’aquests punts per crear una xarxa de punts d’aigua de qualitat al territori per afavorir la biodiversitat aquàtica

Actuacions previstes

Les actuacions previstes en el projecte són:

1. Base de dades online. Es posarà en marxa d’una portal web on tothom podrà entrar punts d’aigua i informació relacionada. Aquesta pàgina comptarà amb una aplicació que permetrà recollir les dades al camp mateix.

2. Materials educatius. Es proposaran una sèrie d’activitats educatives al voltant dels punts d’aigua per tal que els professors puguin incloure-les en els programes educatius del centre.

3. Aprenentatge servei. Es realitzaran proves pilot d’activitats d’aprenentatge servei al voltant de l’inventariat i la conservació de punts d’aigua amb escoles.

4. Vídeo divulgatiu. S’enregistraran una sèrie de vídeos sobre els objectius i fincionament del projecte així com les diferents formes de participació.

Col·laboradors

El projecte es dur a terme en col·laboració amb l’Associació Bufalvent i compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Coincidint amb el 10é aniversari del reconeixement del Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides, l'Ajuntament de Barcelona ha organitzat una sessió en línia amb Leo Heller, relator de les Nacions Unides pel Dret a l’Aigua fins el novembre passat i autor d’aquest informe, i a Pedro Arrojo Agudo, el nou relator que ha agafat el relleu de Heller.

Article

Una aplicació web permet consultar els nivells de coronavirus detectats a les aigües residuals analitzades a 56 depuradores que atenen el 80% de la població de Catalunya. Coordinat per l'Institut Català de Recerca de l'Aigua, el visor Sarsaigua està ja obert a consulta pública

Article

Davant la problemàtica de les captacions d’aigua a les rieres, Paisatges Vius i la Diputació de Barcelona faciliten una aplicació dirigida als propietaris de les masies i habitatges situats dins dels parcs i espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals amb l’objectiu d’orientar-los a l’hora d’instal·lar un sistema d’aprofitament d’aigua de pluja per a usos de la finca. L’aplicació ha estat creada per l’empresa AMB.

Butlletí