L'Ajuntament de Viladecans utilitza les abelles com a bioindicadors de la contaminació

18/11/2016 - 14:22

L’Ajuntament de Viladecans ha presentat al Smart City Expo Word Congress la iniciativa Bee Happy Viladecans, una acció que porten a terme l’àrea municipal de Medi Ambient i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i que consisteix en utilitzar les abelles com a bioindicadors de la contaminació al municipi.

 

La presència d’aquesta acció al congrés de Barcelona demostra que les eines que fan “intel·ligents” a les ciutats no només provenen de les darreres tecnologies, sinó també dels elements naturals i tradicionals que les fan habitables i sostenibles. Serà el sisè any consecutiu que Viladecans està present al congrés de ciutats intel·ligents.

Ja fa gairebé un any que l’Ajuntament de Viladecans va instal·lar tres ruscs d'abelles a diferents punts de la ciutat. Les abelles –considerades el 2008 per un grup d'experts com l'animal més valuós del planeta– exerceixen de bioindicadors per estudiar l’impacte de la contaminació. Al contrari que altres mètodes tradicionals, això permet analitzar la contaminació sobre la part viva del medi. Així, es busca la presència d'elements com metalls o plaguicides mitjançant el pol·len, la cera i la mel, i s’estudien quins aspectes de l'entorn determinen la qualitat del pol·len.

Bee Happy Viladecans també potencia la biodiversitat, ja que les abelles són agents de pol·linització del 75 % de flors silvestres i del 40 % de fruiters al món. I això en un moment en què la reducció del nombre d'abelles és constant a nivell mundial, sense que s'hagi pogut definir una causa concreta –s’hi apunten el canvi climàtic, els pesticides o les vespes asiàtiques invasores–. Un perill per a la humanitat, ja que, a menys flors, menys llavors; i a menys llavors, menys aliments.

I és que, segons diuen que va assegurar Einstein, "si les abelles desapareguessin, el món duraria quatre anys".

L'Ajuntament ha incorporat aquest any dos tallers sobre les abelles en el programa d'activitats educatives que ofereix cada curs als centres de la ciutat amb l'objectiu de promoure entre els més joves la conscienciació sobre la importància de les abelles.



 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatViladecans

Relacionats

Article

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. 

Article

El Pacte de Viladecans pel Clima inicia el curs 2023-2024 amb una trobada de la Taula a la Casa de les Abelles

Article

La Casa de les Abelles s'ha omplert aquest cap de setmana d'activitats i coneixement per celebrar la Festa de la Mel

Butlletí