L'Agència Local de l'Energia d'Osona redueix la despesa energètica dels edificis municipals en 300.000 euros

Font: Consell comarcal d'Osona
10/06/2016 - 12:35

L'estalvi acumulat durant l’any 2015 inclou l’optimització de la contractació de l’energia dels ajuntaments, els errors de facturació detectats i els estalvis en els centres educatius públics de primària dins el programa Desendolla’t

L’Agència Local de l’Energia d’Osona (ALEO) ha reduït la despesa energètica dels ajuntaments osonencs i els respectius edificis municipals en un import estimat anual de 290.030 euros. Les mesures d’estalvi promogudes durant l’any 2015 als ajuntaments de la comarca incorporen sistemes de telegestió i la revisió de tarifes i potències de subministrament dels equipaments municipals. Al resultat d’aquestes accions, s’hi suma l’aconseguit pel Projecte Desendolla’t als centres educatius públics de primària, que suposa el 40% de l’estalvi energètic acumulat.

Els tècnics de l’ALEO van presentar els resultats de la memòria d’activitats del 2015 als regidors de medi ambient i alcaldes dels ajuntaments d’Osona el passat 27 d’abril.

Durant aquest últim exercici, l’Agència ha ajudat a estalviar 160.232,19 € als ajuntaments de la comarca a través d’un control i revisió de les contractacions de les tarifes i les potències més adequades per a cada subministrament, considerant-ne les limitacions tècniques i el seu ús; també a través d’un sistema de telegestió.

A l’estalvi abans esmentat s’hi afegeixen 17.272,16€ que l’ALEO ha ajudat a recuperar d’errors de facturació que les companyies elèctriques havien cobrat de més als ajuntaments de la comarca.

Al mateix temps, l’Agència Local de l’Energia ha continuat portant a terme el projecte Desendolla’t pel consum energètic responsable dels centres educatius. El projecte, pioner a Catalunya i engegat per primera vegada l’any 2012, té per objectiu principal promoure l’estalvi energètic i millorar l’eficiència energètica dels centres d’ensenyament d’infantil i primària de la comarca d’Osona. En la darrera edició s’ha comptat amb 28 escoles i 7 llar d’infants i s’ha aconseguit un estalvi energètic de 112.526,02€ durant el 2015. En el projecte ja hi ha participat un total de 42 centres d’ensenyament i des del 2012 l’estalvi acumulat és de 404.473,96 €.

A més, l’ALEO juntament amb el Consorci de Serveis Socials d’Osona ha participat en la lluita contra la pobresa energètica amb l’objectiu d’ajudar les famílies vulnerables que tenen problemes energètics a les seves llars. S’han realitzat tallers pràctics sobre com estalviar diners en les factures energètiques que han beneficiat 270 famílies i s’han realitzat 60 visites d’avaluació energètica, entre d’altres accions.

Finalment, durant el 2015 l’Agència Local de l’Energia d’Osona ha realitzat el manteniment de l’inventari d’enllumenat i dependències dels municipis, el control de les instal·lacions municipals de biomassa a la comarca i l’elaboració dels Plans d’Acció d’Energia Sostenible per encàrrec de la Diputació de Barcelona (Pacte d’Alcaldes/esses)

Pel 2016 l’ALEO preveu presentar propostes d’estalvi en l’enllumenat públic i analitzar la viabilitat del projecte Telemesura’t als ajuntaments així com impulsar l’autoconsum fotovoltaic als ajuntaments.

L’Agència Local de l’Energia és un departament del Consell Comarcal que té com a principal objectiu l’assessorament i la col·laboració en la comptabilitat energètica dels ajuntaments de la comarca. Treballa amb els objectius de l’eficiència i l’estalvi energètics, i la promoció de les energies renovables.

L’ALEO és la més antiga en funcionament de tot Catalunya, amb 13 anys d’història i compta amb 4 treballadors especialitzats en medi ambient, estalvi energètic i temes informàtics i de domòtica. L’Agència ha rebut diferents premis al llarg de la seva trajectòria, i entre aquests en destaca el "Premi Sustainable Energy Europe Awards 2015", premi anual que la Comissió Europea atorga a les millors actuacions energètiques a nivell europeu.


 

Categories: 
Municipis: 
Osona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Acte
17/02/2024 - 09:00
Recinte firal El Sucre, Vic

Butlletí