"Mai no ens plantejarem incinerar el que encara es pot reciclar"

Sostenible.cat
Sostenible.cat
25/05/2009 - 00:00

Quin és el futur del tractament dels residus que generen els més de tres milions de persones que viuen a l'àrea metropolitana de Barcelona? Els plans recentment aprovats per la Generalitat marquen com a objectius reduir-los un 10% i arribar a tractar tota la brossa en plantes especialitzades. I per tal d'aconseguir-ho, calen noves instal·lacions, fer arribar la recollida selectiva d'orgànica a tot arreu i anar pensant en la incineració amb generació d'energia en lloc de obrir nous abocadors, tal com recomanen des de la Unió Europea. De tot això ens parla Carles Conill, gerent de l'Entitat de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Com es valoren des de l'Entitat de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona el recentment aprovat Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals 2005-2012 (PTSIRM) i el Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PROGEMIC)?
Des d'aquesta àrea valorem molt positivament tant aquest pla com el programa PROGEMIC. Els objectius que marquen són ambiciosos, però és justament el que toca; és el que marca Europa i és el que aquesta societat ha de ser capaç de fer. Sobretot pel que fa a la reducció d'un 10% en la generació de residus, i també el poder arribar a tractar el 100% dels residus el 2012 (ara estem en el 60% a l'àrea metropolitana). En aquest punt, el PROGEMIC és una mica optimista, i potser no s'aconseguirà en aquesta data, però sí tres o quatre anys més enllà. Són, de fet, els mateixos objectius cap als que ja s'encaminava l'àrea metropolitana, i ara s'implanta a tot Catalunya. Pel que fa a infraestructures, es contemplen les que considerem necessàries.

Quina és la tendència actual en la generació de residus? Es noten els efectes de la crisi econòmica?
A l'àrea metropolitana ja estem per sota de les quantitats que marca el pla per al 2012. És a dir, que no només som els que menys aigua consumim, sinó que també som els que menys residus produïm, tant per les característiques del territori com per la pròpia consciència de la població. I en els últims mesos està baixant la quantitat residus. Al primer trimestre de 2009, la fracció resta ha disminuït un 4%, i en part és atribuïble a la crisi. Si interioritzem aquest comportament, tal i com s'ha fet amb l'estalvi d'aigua, facilitarem arribar a tractar tots els residus.

Com s'arribarà a tractar el 100% dels residus?
Actualment tractem el 60% de les fraccions resta i orgànica (l'altre 40% encara va directe als abocadors) i el que va als contenidors de reciclatge es tracta tot. Això ho fem amb les plantes actuals. Quan entri en funcionament el gran Ecoparc 4, que s'està construint a Hostalets de Pierola, crec que arribarem al 95% del tractament. A més, hi ha obres importants als Ecoparcs ja existents per millorar les instal·lacions o corregir els errors que hem comés per inexperiència, i augmentar-ne així el rendiment, fins poder arribar al 100%.

(F)

Encara hi ha part de l'àrea metropolitana que no té recollida selectiva de la fracció orgànica, inclosa bona part de la ciutat de Barcelona. Per a quan s'espera que estigui implantada a tots els barris i poblacions?
Barcelona ciutat, amb la nova contracta que es posarà en marxa a la tardor, implantarà la recollida orgànica a tots els barris amb un contenidor específic. I amb això creixerà molt la fracció orgànica de l'àrea metropolitana, en quantitat i en qualitat. I pel que fa a les poblacions que encara no fan recollida selectiva d'orgànica, els insistirem perquè ho facin, donarem el suport tècnic necessari per fer el desplegament, i serem exigents amb els qui no ho fan. Això vol dir que com que el canon d'abocador es dobla quan no es fa recollida d'orgànica, els municipis hauran de fer front a aquest cost, que no es finançarà des de l'àrea metropolitana.

Amb tot això, calculem que el 2010 estarà implantada la recollida selectiva d'orgànica a tota l'àrea metropolitana. A més a més, també volem augmentar la recollida selectiva de totes les altres fraccions. Nosaltres entrem ara en la fase final de redacció del programa metropolità 2009-2016, i ens fixarem com a objectiu arribar al 50% de reciclatge, que és el que marca Europa per a l'any 2020.

Què es pot fer perquè els ciutadans augmentin la separació de residus en origen?
Estem ja en unes xifres altes. En vidre serà difícil augmentar més, la fracció envasos creix any rere any, i paper i cartró mostra els números més baixos, però jo crec que aquí no sabem comptabilitzar prou bé els circuits no oficials de recollida. En general els ciutadans estan prou conscienciats. Encara arriben molts materials barrejats a la fracció resta, la del contenidor gris, però si continua la tendència actual, arribarà un moment en el que aquesta fracció sigui molt reduïda.

Quines altres instal·lacions hi ha previstes en els propers anys, a més del nou Ecoparc 4?
Es farà una nova planta de tractament d'envasos dins el recinte de l'Ecoparc 2, a Montcada i Reixac. I estem buscant emplaçament per una planta nova de residus voluminosos. Tenim previst fer més dipòsits per les bales de residus ja tractats que surten dels Ecoparcs i el que s'anomena 'valorització energètica', que vol dir incinerar els residus ja tractats a les plantes per obtenir el màxim d'energia possible, amb un alt rendiment, com es podrà fer en breu a l'ecoparc de Sant Adrià del Besós. Encara no està definit on es farà, però la directiva europea marca que s'ha de prioritzar aquesta fórmula abans que els abocadors, i serà també la tendència de l'àrea metropolitana.

Així doncs, anem cap a l'augment de la incineració de brossa?
Hem d'anar, com marca Europa, a intentar treure el màxim d'energia dels residus que ja no es poden tractar, els que surten de les plantes, en lloc d'embalar-los per portar-los a abocadors. Tot i això, encara ens caldrà durant un temps fer més abocadors per aquest rebuig, que ja no causa olors ni cap altre dels problemes que tradicionalment s'hi associaven, perquè són residus que gairebé ja no contenen matèria orgànica. En alguns casos poden ser abocadors tan sofisticats com l'antiga argilera de Cerdanyola, que s'està reomplint amb bales de residus que a més fan la funció de restaurar aquest espai.

Però continua sent complicat trobar on fer nous abocadors, perquè ens seguim trobant amb oposició dels ciutadans a tenir-ne un a prop, tot i que amb les tecnologies actuals no creen cap problema, perquè no reben la brossa tal qual, sinó ja tractada i embalada. En qualsevol cas, la tendència és poder reciclar el màxim possible, obtenir energia mitjançant la incineració i que es vagi reduint el rebuig ja tractat que cal emmagatzemar, segellat en bales, als abocadors. És a dir, primer reciclar, i després fer energia. Els abocadors han de ser, segons marca Europa, l'última opció. I mai no ens plantejarem incinerar el que es pot reciclar.

Caldrà fer noves plantes incineradores per aconseguir aquesta 'valorització energètica' dels residus?
El pla aprovat contempla ampliar les possibilitats de la planta de Sant Adrià del Besós. I per ara no tenim nous emplaçaments previstos, però si la tendència és aquesta ens caldran més instal·lacions de valorització energètica mitjançant incineració en algun punt de l'àrea metropolitana. Mirarem que sigui allà on trobem més consens territorial, social i polític.

Relacionats

Notícia

Es tracta d’una iniciativa que vol donar suport als professionals d’hotels, restaurants i bars de la ciutat en la correcta gestió dels residus que generen. Informadors d’Ecovidrio visitaran els establiments del sector els propers dies.

Notícia

Gran èxit els tallers sobre reciclatge domèstic per a persones grans dels centres residencials d'Igualada.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí