'La societat no és conscient de la gravetat del que està passant amb l’energia'

Periodista
Periodista
08/12/2013 - 00:00

Energea és una enginyeria especialitzada en l'eficiència energètica que treballa per a usuaris energètics que volen reduir la seva factura i alhora el seu impacte ambiental. La seva directora de projectes explica a Sostenible quins factors estan incidint en la marxa d'aquest sector i, molt especialment,  quins efectes estan tenint la crisi econòmica i algunes decisions normatives del govern central, en el futur de l'eficiència a curt termini. Formen part de la nostra sèrie Ecoemprenedors.

¿Quan es va crear l'empresa i quina ha estat la seva evolució?
Va ser el juny del 2010 i l'evolució des d'aquell moment la podríem definir com a positiva, en el sentit que hem anat creixent poc a poc però cada vegada amb projectes més interessants i de més envergadura.

¿Quin seria, amb un exemple, el vostre model de negoci?
Energea s'organitza en diferents àrees de treball: la gestió energètica, la consultoria energètica (industrial i edificatòria) i l'automatització i monitorització de processos.

Per exemple la consultoria industrial és un dels punts claus de millora de la competitivitat de les empreses. Consisteix en realitzar una gestió integral a nivell energètic orientada a reduir els costos energètics de producció. En aquest sentit realitzem un acompanyament flexible i adaptat a la realitat dels nostres clients.

(F)

Entre els vostres serveis cal esmentar l'auditoria, la consultoria i la gestió energètiques. Quines són les diferències entre aquests serveis?
La consultoria es un concepte més ampli on s'incorporen des de les prescripcions a l'hora de concebre un edifici o instal·lació, fins a accions concretes correctives derivades d'un mal funcionament.

L'auditoria és un producte de la consultoria. És un diagnòstic sobre un centre consumidor d'energia ja sigui un edifici d'habitatges, terciari o una indústria, per identificar quines són aquelles millores que permetrien reduir la factura energètica del client. A partir de la diagnosi inicial proposem una sèrie d'accions per arribar a aquest objectiu amb una avaluació del retorn que tindria portar a terme cada acció.

Pel que fa a la gestió energètica, té com a finalitat incidir en l'explotació d'un edifici o procés industrial i es pot fer de diferents maneres. Una d'elles és mitjançant la introducció del gestor energètic, que permet anar adaptant el funcionament del sistema a les necessitats controlant en tot moment la facturació i altres factors externs. Nosaltres per exemple estem gestionant ara 18 edificis -16 dels quals són d'habitatges.

Una altra forma de gestió energètica és la implantació de sistemes de monitorització que permeten automatitzar el funcionament de les instal·lacions i obtenir l'estalvi per aquesta via.

¿Un particular que vulgui estalviar en la seva factura també pot sol·licitar els vostres serveis?
Sí que pot fer-ho però segurament les despeses associades a la consultoria tinguin un retorn elevat, és a dir, els estalvis obtinguts traduïts en termes monetaris no permeten amortitzar els costos. En casos de comunitats de veïns amb sistemes centralitzats està més justificat.

(F)

¿Quins són els vectors principals que incideixen en l'eficiència energètica?
Principalment: el disseny dels sistemes, el funcionament i el tipus de tecnologia. Una bona concepció o disseny fa que s'optimitzin els consums. Els aspectes funcionals, és a dir, aturar les màquines i /o regular-les adequadament. Per a aquests aspectes són de molta ajuda els sistemes de monitorització que ens donen la informació de com està funcionant i consumint el que estem avaluant i a partir d'aquí prendre mesures. L'automatització ens permetrà fixar consignes que optimitzaran el funcionament. En aquest sentit, cal destacar comparatives de tendència que ens permeten conèixer quan el consum se situa per damunt del que hauria d'estar.

Abans comentava que l'empresa treballa amb indústries. Per alguna raó en especial?
És una línia de negoci que està funcionant bé, i de fet hi ha un important potencial d'estalvi en aquest sector.

Quina importància té pel vostre negoci l'administració local?
També hem fet feina amb ajuntaments directament o a través de la Diputació de Barcelona. Actualment el tema públic és una petita part del nostre negoci però evidentment també hi ha molt potencial d'estalvi en aquest sector i en el futur podríem treballar-hi més, sobretot pensant en quan hi hagi canvis en la situació econòmica i de funcionament de l'administració, en el sentit de que l'administració local pugui adquirir noves competències en aquest àmbit.

(F)

¿Com està afectant la crisi econòmica l'àmbit de l'eficiència energètica? ¿I en particular a la vostra empresa?
En els darrers temps, a nivell industrial, les empreses han anat passant de no tenir cultura d'eficiència energètica a anar-la adquirint i  la crisi ha actuat com un estímul. Però, per altra banda, les darreres regulacions de l'estat en aquest terreny han fet de contrapunt a aquesta tendència. En concret, dintre de la facturació energètica de les empreses ha augmentat la part de potència, que és fixa, i s'ha reduït el pes de la part de consum d'energia. Aquest esquema ens acosta cap a un concepte de "tarifa plana" i això fa que l'estalvi energètic sigui menys atractiu perquè no és tan rendible econòmicament com abans.

En tot cas pot ser atractiu encara per grans empreses que consumeixen molts kilowatts, però no per la resta. En definitiva que el govern central més que ajudar-nos ens posa pals a les rodes.

¿Fins a quin punt la implantació del Codi Tècnic de l'Edificació està ajudant a estimular el vostre sector?
Sí que ha ajudat però la qüestió és que s'aplica a nova edificació i, malauradament, quan es va aprovar el Codi ja hi havia molta construcció feta. Però evidentment sí que es pot afirmar que ha contribuït  a estendre la consciència sobre l'eficiència.

¿La rehabilitació a fons del parc immobiliari és una gran assignatura pendent d'aquest país?
Totalment. El fet que la immensa majoria del parc sigui anterior al Codi Tècnic de l'edificació fa que un gran nombre d'edificis presentin deficiències en els aïllaments i altres elements que fan que tinguin poca qualitat des del punt de vista energètic, però al mateix temps tenen un enorme potencial d'estalvi en el qual es podria treballar molt.  Actualment hi ha diferents projectes amb fons europeus que estan orientats precisament a estudiar quines serien les possibles línies de negoci per actuar en aquests habitatges fent que les inversions tinguin un retorn. Tot això ve de la marcada diferència que hi ha entre un edifici que ja estat concebut de manera eficient i un al qual se li han de posar "pedaços". El primer tindrà un comportament òptim durant tota la seva vida útil, tot i que s'haurà d'intervenir en diversos moments. En canvi, el cost d'intervenir en el segon serà sempre molt més elevat. No obstant això les administracions estan treballant en la bona línia per intentar que aquests costos siguin més assumibles, fet que ens permetrà avançar en la millora de tot el parc.

Enguany s'ha publicat el Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril, pel qual s'aprova el procediment bàsic per la certificació energètica dels edificis de nova construcció. Com valora aquest instrument normatiu?
Aquest Reial Decret ajuda d'una manera planera, com és un sistema d'etiquetatge, a prendre consciència de com és d'eficient un edifici i a fer que aquesta dada sigui un criteri més de decisió a l'hora de comprar un habitatge.

¿Necessitem noves normes per impulsar el sector?
No crec que facin falta més normes sinó que les que estan aprovades siguin diferents. Em refereixo a les regulacions que comentava anteriorment que ens acosten a la "tarifa plana" i que fan menys interessant econòmicament la necessitat de ser més eficients. Penso que les normes recents haurien d'haver anat en la línia de l'eficiència energètica no és, per tant, una qüestió de quantitat sinó de qualitat.

A més els esborranys de les noves lleis, reials decrets i ordres ministerials que darrerament ha aprovat el govern  central, han estat concebudes sota el màxim secretisme i sense cap tipus de diàleg amb el sector.

¿Costa encara de veure la relació entre eficiència energètica i competitivitat en els sectors productius, per part dels gestors de les empreses? O en aquests moments ja està molt assumida?
Jo penso que en aquests moments la majoria d'indústries del nostre país ja ho veuen molt clar. El que passa és que es tracta d'una cultura molt recent i diria que li queda molt de camí per recórrer.

(F)

Tot i que el govern espanyol té un pla d'energies renovables vigent fins al 2020, aquest sector no sembla passar pel seu millor moment per les mateixes decisions del govern. ¿Com està afectant la situació de fre a les renovables a l'eficiència energètica?
Aquí tenim un problema i és que les polítiques energètiques dutes a terme pels diversos governs a Madrid no generen confiança. Perquè un sector funcioni, tiri endavant i atragui nous inversors la confiança és bàsica. No crec que assolim els objectius establerts per al 2020 de la UE : les noves plantes en renovables s'han quedat sense incentius i a més s'han creat barreres artificials per l'autoconsum, és a dir, les energies renovables i la cogeneració han estat expulsades pel sector. Això ha fet que les empreses que tradicionalment s'havien dedicat a les renovables actualment estiguin o bé derivant-se cap a altres àmbits o tancant. Ara mateix el sector de les renovables està tocat i és una llàstima que no s'hagi pogut aprofitar tot aquest coneixement i R+D que s'ha generat en aquest àmbit i que beneficiava tot el sector energètic. Estem assistint a una descapitalització i el que també és trist és que la societat no sigui conscient de la gravetat del que està passant. 

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí