"És necessari menjar gambes per nadal?"

Sostenible.cat
Sostenible.cat
13/12/2010 - 00:00
Àlex Serra és el director del Centre Cívic Besós, des d'on fa quatre anys cada mes de desembre celebren un cicle d'activitats per reflexionar sobre el consum desmesurat que s'incita durant les festes de nadal. Precisament ara que la publicitat bombardeja amb anuncis de joguines, colònies i cafeteres, volen posar sobre la taula si realment és necessari gastar d'aquesta manera. Aquest any, sota el títol de 'Per Nadal, no t'atipis', han posat l'èmfasi en l'alimentació, i han organitzat exposicions, xerrades, tallers i un concert per oferir les eines que ens ajuden a pensar si cal que comprem tant.
Quins són els objectius del cicle 'Per Nadal, no t'atipis'?

La idea principal és ajudar a reflexionar sobre el consum que fem, en general. Consumim realment el que necessitem, o consumim molt més del que fa falta? Faré servir això que està d'oferta o que tant anuncien? L'objectiu és que ens parem a pensar abans de comprar. Aquest any hem incidit sobretot en el consum alimentari de les festes de nadal, destacant també com pugen els preus precisament dels productes dels que hi ha més demanda en aquestes dates. El cicle va adreçat a tots els públics, amb activitats per a totes les edats.

Com va néixer la idea?
Aquesta és ja la quarta edició del cicle, que va néixer arran d'un altre que fem al juliol en què tractem la sostenibilitat i el medi ambient de manera més general. Volíem parlar de manera més específica sobre el consum responsable, i vam pensar que la data idònia seria pels volts de nadal, quan s'accentua encara més el consumisme: ens diuen que és quan hem de menjar gambes i comprar regals perquè tothom estigui content. I una de les conclusions és si ens cal menjar gambes justament ara, quan són més cares.

Quines activitats heu fet per a infants i adolescents?
Enguany per als més petits hem fet un taller de jocs en què els ajudem a fabricar joguines a partir de materials reutilitzats. Es tracta de fer-los veure que amb un parell de fustes i quatre taps d'ampolla poden fer un cotxe, o inventar-se coses noves, i que no necessàriament les millors joguines són les més cares i acabades de comprar. I també ensenyem jocs tradicionals, per mostrar que no necessitem ni piles ni comandaments per passar-nos-ho bé. Això és molt important ara que molts infants reben tants regals al nadal que a alguns d'ells ni tan sols els hi fan cas després d'obrir-los. Amb els joves fem una xerrada, en col·laboració amb EdPAC i amb la participació dels instituts de secundària del barri, on parlarem del consum alimentari: des d'on venen els greixos de la bolleria industrial que tant agrada als adolescents a què és l'agricultura ecològica i perquè són més sanes les verdures que les patates fregides.

I per al públic en general?
Una de les activitats principals d'aquesta edició és una taula d'experiències que sota el títol 'Botigueta de barri o gran superfície?' vol crear debat sobre les opcions de consum que tenim a aquest barri, que justament està a tocar del centre comercial de Diagonal Mar. Hi participaran representants de les associacions de comerciants i de les associacions de veïns, i pensem que pot ser molt interessant. També farem un cinefòrum, amb crispetes ecològiques, i tenim dues exposicions sobre consum responsable i sobirania alimentària. I al vestíbul del centre cívic hem dedicat un espai per a l'intercanvi d'objectes, com a alternativa a la compra a l'hora de buscar regals per aquestes dates. La idea és que qui deixa un objecte se'n pot emportar un altre, sempre que estigui en bones condicions i, per tant, encara es pugui aprofitar.

Com encaixa un concert de punk i música balcànica en un cicle sobre consum responsable?
Precisament perquè la música és un dels productes que se sol regalar per nadal, hem contactat amb The Freak Fandango Orchestra, que és una banda que té tota la seva música en copyleft, sense passar per organismes com l'SGAE. De fet, alternaran les actuacions al concert sobre l'escenari amb explicacions sobre com es pot editar la música de manera independent, com es poden gestionar els drets d'autor o sobre el cost real d'un CD. Això ho acompanyem, a més, amb informació sobre entitats i webs que tracten aquest tema. És una activitat lúdica, però pensada també com a manera de fer arribar aquesta informació al públic més jove.

Quina resposta té aquest cicle nadalenc alternatiu?
Cada any veiem que aconseguim que un grup de persones es pari a reflexionar sobre com consumim, des de diverses vessants. En altres edicions hem fet tallers de programari lliure, sobre productes d'higiene ecològics, sobre com muntar un hort urbà o un curset de cuina nadalenca per quatre duros, i veiem que estem oferint una informació que és útil. A més, ho completem amb un seguit de fulletons i informacions, disponibles tot l'any, sobre les diverses opcions que s'ofereixen a Barcelona per consumir d'una altra manera, des de les cooperatives ecològiques als tallers de reparació o els mercats d'intercanvi. Pensem que és molt important poder oferir tota aquesta informació, i per això seguim organitzant el cicle any rere any.

Com es gestionen les despeses d'un cicle sobre consum responsable?
En general intentem muntar tot el cicle amb els costos mínims, intentant apropar-nos al cost zero, i pràcticament sense que hi intervinguin els diners. Així, per exemple, col·laborem amb altres entitats que ens cedeixen les exposicions o imparteixen xerrades, i en lloc de pagar els ponents els compensem amb lots de productes ecològics.

Etiquetes: