'Al Fòrum aprendrem més sobre la gestió intel·ligent i sostenible de les nostres ciutats i pobles'

Redacció
Redacció
23/02/2015 - 00:00

Ramon Minoves, psicòleg  i educador social, és coordinador d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i un dels impulsors  del III Fòrum de Medi Ambient i Món Local, que entre el 10 i l'11 de març reunirà  polítics i tècnics municipals, empreses i representants del món social per debatre sobre temes emergents de sostenibilitat local, i en particular sobre el paper que ha d'acomplir la societat en la lluita contra el canvi climàtic.

 

(F)

Caminant cap al 2020 i més enllà. Aquest és el lema de la primera Jornada del III Fòrum de Medi Ambient i Món Local. La primera pregunta és gairebé obligada. A cinc anys vista, els objectius europeus 20/20/20 s'estan complint?
La resposta és un sí rotund. Quan la Unió Europea va iniciar el camí del Pacte dels alcaldes per una energia sostenible va escollir com a socis els governs locals, els municipis. L'objectiu era clar: reduir un 20% les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle mitjançant un ús un 20% més eficient de l'energia i un 20% d'implementació de les energies renovables, tot això de cara a l'any 2020.

No només s'han acomplert els objectius plantejats sinó que a hores d'ara ja ens estem plantejant nous reptes per als anys futurs, per al 2030, 40 i 50, sempre en el context de la lluita contra el canvi climàtic i de l'ús eficient de l'energia. Explicar tot això és un dels objectius del III Fòrum.

Quin paper han tingut les ciutats en el seu compliment? S'han compromès les ciutats i pobles catalans?
Precisament, si els objectius s'han acomplert ha estat gràcies al convenciment i a l'esforç de les ciutats i els pobles de Catalunya. És evident que ja fa molts anys que els municipis estan compromesos amb la sostenibilitat. I actualment, la cara més visible d'aquest compromís és la mitigació del canvi climàtic, que passa forçosament per la reducció de les emissions i per l'eficiència energètica. És evident que el context econòmic actual podria induir a pensar que l'actuació dels ajuntaments es podria veure disminuïda. Tanmateix, l'efecte ha estat sovint el contrari. L'eficiència energètica no només és bona per al medi ambient sinó que és econòmicament desitjable. La major part de municipis han vist reduïda la factura energètica a través de l'eficiència.

(F)

L'última COP de Lima va evidenciar les dificultats per arribar a acords internacionals, però el que s'ha fet evident, i apareix citat abastament al document en procés de negociació és la importància dels governs subnacionals i locals per dur a terme mesures de mitigació i adaptació. Han guanyat els fets?
Sí, en bona mesura, sí. És evident que els acords nacionals són imprescindibles, però com apuntes, els fets són incontestables. La Unió Europea va apostar pels governs locals i els municipis han respost. Avui ja hi ha més de 6.000 municipis adherits al Pacte dels alcaldes a Europa, dels quals més de 500 a Catalunya. I els objectius s'han superat a bastament.

Fa poc en una entrevista per Sostenible, Mercè Rius feia referència a un possible Pacte d'Alcaldes, a escala global. Vostè també creu que és possible?

Efectivament, crec que és molt necessari seguir treballant per destacar el paper dels governs subnacionals i locals en la lluita contra el canvi climàtic. Precisament, durant la recent COP20 es va aprovar el Comunicat de Lima, fruit de l'experiència de les autoritats locals i regionals en la seva contribució a la lluita contra el canvi climàtic. El comunicat demana l'assoliment d'un acord global inclusiu i ambiciós sobre el clima, destacar les iniciatives locals i la formulació de programes i plans d'acció a escala nacional. I precisament, demana el compromís dels alcaldes i dels líders subnacionals per incrementar els compromisos adquirits a través del Pacte dels Alcaldes per una Energia Sostenible Local, a escala global. De fet, cada cop hi ha més municipis interessats a adherir-se al Pacte arreu del món.

(F)

S'acaba el projecte ELENA, que ha permès a molt municipis tirar endavant projectes d'energies renovables i eficiència. La crisi ha estat un revulsiu, però també hi ha molta dificultat per tirar endavant molts projectes.  Quins mecanismes tindrem de finançament? Se'n parlarà al Fòrum?
Sí, és un dels temes preferents. Economia i energia són dos elements que giren un al voltant de l'altre. A més de les sessions plenàries, que en parlaran, el Fòrum organitza diversos seminaris que tracten sobre temes com ara el finançament de projectes de sostenibilitat energètica, o del sector del medi ambient com a motor de l'economia verda i circular, i hi participaran representants dels sectors implicats, en particular de l'àmbit financer i empresarial. El programa ELENA ha ajudat a posar en funcionament projectes per valor de 102 milions d'Euros.

(F)

Al Fòrum també hi ha un espai dedicat a parlar de resiliència. És un concepte de moda? de que parlem quan parlem de resiliència?  Les ciutats de Catalunya estem treballant ja en la resiliència?
La resiliència vol dir actuar perquè les nostres ciutats i pobles siguin més adaptables  i perdurables front al canvi climàtic. I això vol dir utilitzar els recursos amb eficiència, i també treballar per evitar i mitigar els impactes, és a dir, amb una actitud de prevenció i de previsió. I també comporta desenvolupar mecanismes per reduir la dependència i assolir l'autosuficiència energètica i de recursos, si més no parcialment, per millorar la capacitat de sobreviure i ressorgir d'un embat o d'una crisi.  Els municipis i els consells comarcals catalans hi estan treballant, com ja venen fent des de fa anys. Bona prova n'és la creació d'entitats com ara la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que agrupa gairebé 300 ens locals, incloent-hi les quatre diputacions catalanes i la Generalitat de Catalunya.

Les ciutats també han començat a fer plans d'adaptació al canvi climàtic. Tenim la suficient informació dels impactes per fer ja plans d'adaptació?

És un tema emergent. Precisament un dels temes claus del Fòrum serà el de l'adaptació, al qual dedicarà un seminari específic. I des de la Diputació de Barcelona i des de la mateixa Unió Europea s'hi està treballant força, un cop encarats els principals reptes de la mitigació.

(F)

Quina ha estat la rebuda de l'espai de Networking per part de les empreses i dels ajuntaments? Com es desenvoluparà aquest àmbit?
És una de les apostes més engrescadores d'aquesta edició. En anteriors Fòrums, les empreses,  també les entitats i fins i tot molts ens locals ens demanaven de poder presentar experiències pròpies. Aquesta vegada hem fet possible que l'estructura de la trobada permeti aquestes intervencions. Cada participant disposarà de cinc minuts per presentar el seu cas i a continuació podrà establir contacte particular amb les persones interessades en el projecte. A més hem establert mecanismes per afavorir la creació de xarxes de treball.

Quines experiències més veurem al Fòrum?
A més dels continguts, que són de molt nivell perquè hi assistiran autoritats nacionals i internacionals en la gestió de la sostenibilitat, el Fòrum oferirà diverses modalitats de participació, des dels debats sobre temes d'actualitat fins als seminaris tècnics, els tallers participatius o l'intercanvi d'experiències. Sense oblidar algunes sorpreses, com ara les visites guiades al Recinte Modernista de Sant Pau o a diverses instal·lacions ambientals de la ciutat de Barcelona. També celebrarem els 18 anys, la majoria d'edat, de la Xarxa de Ciutats i Pobles i farem un homenatge als ajuntaments i les empreses que han participat en projectes com ara l'ELENA.

En definitiva, que n'espera del Fòrum?
Espero, sobretot, que sigui útil als municipis i a totes les persones que hi participin. I que tots aprenguem una mica més sobre la gestió intel·ligent i sostenible de les nostres ciutats i els nostres pobles.

Hi sou tots convidats!

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí