“A finals de segle la temperatura global podrà haver pujat entre tres i quatre graus”

Font: Betevé

04/10/2019 - 08:00

La catedràtica de física de l'atmosfera Carme Llasat subratlla la importància de trobades d'estats com la Cimera sobre l'Acció Climàtica que es fa a Nova York per combatre el canvi climàtic

Els escenaris que pronostica la ciència dibuixen un final de segle devastador per al nostre planeta. N’alerten experts com la catedràtica de física de l’atmosfera de la UB Carme Llasat. Al ritme d’escalfament global actual, explica, “la temperatura mitjana podria arribar a augmentar entre tres i quatre graus” l’any 2100 si es compara amb la que hi havia a l’època preindustrial. Això es traduiria en la pràctica “desaparició del gel perpetu i la pujada del nivell del mar, que provocaria la desaparició d’illes i zones costaneres”. L’aigua potable serà a molts punts del planeta un bé escàs i hi haurà una extinció massiva d’animals i una pèrdua irreparable de la biodiversitat.

Per això, apunta Llasat, és important la celebració de trobades al més alt nivell, com la Cimera sobre l’Acció Climàtica que es duu a terme aquest dilluns a Nova York. Ha estat convocada pel secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, i hi participen mandataris de països compromesos a aturar l’escalfament de la Terra, entre els quals hi ha Espanya. En canvi, països com els Estats Units i el Brasil se n’han desmarcat.

També hi assisteixen representants del món local, com l’alcaldessa, Ada Colau. En el seu cas, presidirà demà el fòrum de les grans ciutats. Són grans pols de contaminació i, per això, han d’agafar, també, la iniciativa en la lluita contra el canvi climàtic. De fet, explica Llasat, “es calcula que en un futur no gaire llunyà el 70 % de la població viurà en ciutats”.

 

Neutralitzar l’escalfament global el 2050

L’objectiu que es va marcar a l’Acord de París és aconseguir neutralitzar l’escalfament global el 2050, de manera que la temperatura mitjana global aquell any deixi de pujar i quedi estabilitzada en un increment d’un grau i mig. Això només es pot aconseguir amb un canvi profund a les nostres societats. S’han de disminuir dràsticament les emissions de CO2 a l’atmosfera apostant per les energies renovables i reduint al màxim l’ús de motors de combustió en el transport. També hi ha d’haver un canvi del model de consum cap a un de més sostenible.


 

Relacionats

Butlletí