El Consell Comarcal del Vallès Occidental fomenta la transició energètica a la ciutadania i les empreses

15/03/2024 - 15:55

El Projecte d’Impuls de la Transició Energètica a la Llar i la Indústria del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet possible informar fins a 1335 comunitats de propietaris i la configuració de 4 projectes d’autoconsum compartit entre indústries.

El projecte de Transició Energètica a la Llar i la Indústria, iniciat el març de 2023 i que ara arriba a la seva fase final, és una aposta del Consell Comarcal per desenvolupar nous recursos, activitats i serveis comarcals de forma transversal per accelerar la transició energètica a la comarca i promoure la generació de nous perfils professionals en l'àmbit de la transició energètica a través d'una primera experiència en el món laboral.

Aquestes actuacions són finançades amb Fons europeus NGEU en el marc del Programa de primera experiència professional a l’administració pública del SOC, que ha permès la incorporació de fins a 10 persones que han format els equips en els dos àmbits per tal de fomentar la transició energètica a la ciutadania (llar) i les empreses (teixit industrial). La iniciativa ha permès treballar en col·laboració amb 12 municipis de la comarca per fomentar la rehabilitació energètica dels edificis d’habitatges, així com incentivar la incorporació d’energies renovables a la indústria amb les comunitats energètiques com a fita.

Durant l’any d’actuació del projecte de Transició Energètica a la Indústria s’ha fet l’estudi de l’estat de 3.013 naus de 25 polígons de la comarca, la prospecció i contacte directe amb 190 empreses i s’ha aconseguit la participació de 52 empreses a 4 grups motors locals per impulsar projectes d’autoconsum compartit d’energia fotovoltaica.

D’altra banda, pel que fa a l’àmbit d’actuació Transició Energètica a la Llar s’ha informat sobre el deure de conservació i els beneficis de rehabilitar energèticament els habitatges a 1335 comunitats de propietaris, amb contacte directe amb 502, i s’han dut a terme 11 jornades informatives i 9 punts itinerants, entre altres accions, donat que es compta amb un parc residencial envellit i vulnerable energèticament.

Aquest dijous s’han presentat aquestes dades en el marc d’una jornada amb l’objectiu de difondre els resultats del projecte, compartir els aprenentatges adquirits i reflexionar sobre els reptes de futur. La jornada, adreçada als agents que han col·laborat en el desenvolupament del projecte, ha comptat amb la participació del conseller comarcal de Transició Energètica, Andrés Medrano i la consellera comarcal d’Habitatge, Laura Navarro, així com les persones joves contractades que han participat en el projecte i representants de l’Institut Català de l’Energia i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Terrassa va acollir el passat 15 de febrer una jornada amb empresaris per presentar els resultats dels dos estudis, realitzats gràcies al suport de la Diputació de Barcelona, per impulsar l’autoconsum compartit i les comunitats energètiques en un dels 20 polígons industrials de la ciutat.

Notícia

Aquesta taula vol ser una eina que permeti coordinar les polítiques municipals i catalanes per abordar els reptes que planteja la transició energètica. 

Article

L'Associació de Municipis de la Riera de Caldes estrena un vídeo promovent la Transició Energètica del territori, en especial, en les empreses situades als polígons industrials.

Butlletí