Custòdia del territori

Font: Xarxa de Conservació de la Natura

09/03/2024 - 11:46

La "Guia pràctica dels acords de custòdia del territori. Marc teòric i opcions jurídiques a Catalunya" vol aportar una visió general de la custòdia del territori i de com funcionen les diverses opcions jurídiques per formalitzar acords de custòdia, el principal instrument per desplegar aquesta estratègia de conservació de la natura.


 

Des de la XCN han publicat un nou recurs: la «Guia pràctica de custòdia del territori. Marc teòric i opcions jurídiques a Catalunya».

Aquesta guia us ofereix una visió global de la custòdia del territori i us detalla com funcionen les diverses opcions jurídiques per formalitzar acords de custòdia. Es tracta de l’obra bibliogràfica de referència per a qualsevol persona o institució que vulgui utilitzar la valuosa eina de conservació de la natura que és, la custòdia del territori.

 • Aquesta guia incorpora importants actualitzacions jurídiques, d’entre les quals destaquem:
 • El nou marc jurídic que va establir la Llei 3/2017 en regular a Catalunya, per primer cop, el contracte de custòdia.
 • Descripcions detallades de les diverses opcions jurídiques disponibles per aplicar la custòdia amb anàlisi dels seus avantatges i inconvenients.
 • Infografia pràctica per escollir el tipus de contracte més adequat al vostre cas.
 • Particularitats de la custòdia del territori quan participen les administracions públiques. En especial, anàlisi dels diferents instruments jurídics i les normatives aplicables a les iniciatives de custòdia, segons els possibles rols que assumeixi l’administració pública.
 • Justificació legal per al finançament de la custòdia del territori amb recursos públics i instruments per canalitzar els fons econòmics cap a les entitats.
 • El funcionament del Registre de finques amb iniciatives de conservació i procediment per inscriure noves finques.

 

A qui va dirigida?

Aquesta guia serà útil per a persones propietàries de terrenys situats al medi natural i fins i tot urbà que vulguin fer un pas endavant en la conservació dels valors que acullen les seves finques.

També està adreçada a tècnics i tècniques, tant d’entitats de custòdia del territori com d’administracions públiques.

Us pot ser útil per…

 • Entendre els fonaments de la custòdia del territori.
 • Saber com encaixa la custòdia del territori en els diferents tipus de governança dels espais naturals.
 • Disposar de criteris clars i senzills per escollir un o altre tipus d’acord de custòdia.
 • Estar al dia de les opcions jurídiques per formalitzar acords de custòdia al nostre país.
 • Conèixer la utilitat del Registre de finques amb iniciatives de conservació, reivindicat llargament per les entitats de custòdia del territori.

 

Aquesta guia s’ha elaborat gràcies al suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

 

Aquesta publicació és una evolució, ampliació i actualització de la guia “Opcions de custòdia del territori en finques privades”.

 


Relacionats

Article

La Setmana de la Natura té lloc del 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat, al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, i és una bona oportunitat per apropar-se a conèixer i passar a l’acció per la natura, a través de les més de 500 activitats que tindran lloc arreu de Catalunya.

Article

 

Descobreix "El bosc a la taula"! Aquest fascinant llibre és molt més que una simple col·lecció de receptes. És una poderosa eina de promoció de la gestió forestal sostenible a Catalunya.

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Estimada Collserola és un llibre de Raúl Deamo per Barcelona Carnet de Voyage.

Butlletí