Laura Basagaña

Darreres aportacions

Restaurar mobles. Reparar electrodomèstics. Utilitzar els ingredients sobrers del rebost, per a un àpat diferent. Crear noves eines d'estris fets malbé. Recrear-se en la creativitat del potencial que tenen els objectes que cal reparar. Aquestes activitats són les que ha promogut la III Setmana Europea de la Prevenció del Residu, els objectius de la qual són encomanar valors que facin repensar les deixalles i donar pas a noves realitats, amb l'ajuda de la creativitat, l'esforç i l'interès en la prevenció dels residus i el reciclatge.

Analitzem 5 experiències exitoses en aquest sentit dutes a terme a Sant Boi de Llobregat, Terrassa, Hospitalet de Llobregat, Tiana i en l'àmbit de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

La Sostenibilitat és un concepte complex, de múltiples definicions, tantes com autors. Però, i cada cop més, és inseparable del concepte de salut. Els ciutadans de pobles i ciutats comencen a ser més conscients de com determinada gestió ambiental pot afectar la seva salut, principalment la derivada de la pol·lució i per tant la possibilitat de gaudir de l'espai públic, la gestió dels residus, o l'aigua, etc.

La preocupació per les qüestions ambientals ha fet que en els últims anys sorgeixi tot un enfocament dins de la química, en general, i de la química orgànica, en particular que té entre els seus principis el disseny de productes i processos químics que redueixen o eliminen l'ús i producció de substàncies perilloses, minimitzen la contaminació i generen productes a partir de matèries primeres renovables. En aquesta línia trobem les biorefineries, estructures que integren processos de conversió de biomassa per produir combustibles, energia i productes químics, com plàstics compostables o excipients. Les biorefineries industrials han estat identificades com un camí prometedor per a la creació d'una nova indústria basada en la biomassa. Quin paper poden tenir a Catalunya, un territori eminentment forestal, que explora noves possibilitats en la gestió dels seus boscos?